Hopp til innhold

Truer Macron med nytt «Mai 1968-opprør»

Franske jernbanearbeidere har startet en tre måneder lang streikeaksjon som skaper store problemer i togtrafikken. Streiken ses på som en test av Emmanuel Macrons reformer, og det er varslet flere streiker mot presidentens politikk.

FRANCE-POLITICS-LABOUR-RAIL-STRIKE

TOGSTREIK: Franske togarbeidere har startet en tre måneder lang streikeaksjon og mange tog stod stille i dag.

Foto: BERTRAND LANGLOIS / AFP

Tirsdagens streik førte til store problemer for 4,5 millioner franskmenn som bruker tog daglig, og franske media kaller det «den svarte tirsdagen».

Mer enn tre av fire konduktører er i streik, ifølge det statlige togselskapet, SNCF, og nesten annenhver ansatt i SNCF uteble fra jobb.

Bare rundt 20 prosent av regiontogene gikk som normalt. Det førte til enorme køer og trafikkork i Paris-området og flere andre steder.

Noen hadde valgt å dra inn fra forstedene til sentrum av Paris dagen før og overnatte der.

– Ellers hadde jeg ikke kommet meg til byen, sier advokaten Perrine Fontana til nyhetsbyrået AFP.

Andre passasjerer var rasende:

– Dette er en katastrofe. Noe må gjøres. Vi er ofrene. Vi trenger å komme oss på jobb som alle andre, sier Aziza Fleris til nyhetsbyrået AP.

Et fransk høyhastighetstog (TGV) på stasjonen i Marseille.

Et fransk høyhastighetstog (TGV) på stasjonen i Marseille. SNCF anslår at bare 15 prosent av TGV-togene vil gå på tirsdag.

Foto: Jean-Paul Pelissier / Reuters

To dager streik og tre dager jobb

Jernbanearbeiderne skal etter planen streike to dager – jobbe tre dager – streike to dager – jobbe tre dager – og så videre, frem til slutten av juni.

Selv om arbeiderne ikke vil streike hver dag, vil de likevel ramme jernbanene kraftig.

– Tre dager etter at normale tjenester starter opp igjen, starter en ny streikesekvens. Det kommer rote til arbeidet vårt fullstendig, sier SNCF-sjefen Guillaume Pepy til Journal du Dimanche.

SNCF anslår at bare 15 prosent av hurtigtogene og 25 prosent av regiontogene vil gå på streikedagene.

Philippe Martinez leder den militante fagforeningen SNCF.

Philippe Martinez leder den militante fagforeningen CGT.

Foto: Christophe Ena / AP

Streiker mot pensjons- og arbeidsendringer

De jernbaneansatte streiker mot endringer i arbeidsavtalen som vil føre til at nyansatte ikke får de samme godene som dagens ansatte.

De 260.000 jernbaneansatte har noen av de beste rettighetene i fransk arbeidsliv. Blant annet kan togførere pensjonere seg når de fyller 52 år.

SNCF har en gjeld på 45 milliarder euro – over 430 milliarder norske kroner – og de ansatte frykter at de foreslåtte endringene er første skritt mot privatisering.

Macron mener SNCF må gjennomgå store endringer for at selskapet skal bli mer robust til EU etter planen åpner togstrekninger for konkurranse i 2020.

«Mai 1968» eller «Thatcher-øyeblikk»

Selv om en lav prosentdel av franske arbeidere er medlemmer av fagforeninger, er organisasjonsgraden høy blant jernbanearbeiderne.

Spesielt krigersk blir stemningene av at den største fagforeningen i SNCF er CGT, den mest radikale fagforeningen med røtter tilbake til kommunistpartiet.

CGT-leder Philippe Martinez sier at Frankrike står foran en ny «Mai 1968» der en serie streiker førte til en større omveltning i den franske samfunnet.

President Emmanuel Macron

President Emmanuel Macron har tilbrakt påskehelgen i sin villa i feriebyen Le Touquet.

Foto: FRANCOIS LO PRESTI / AFP

Like store ord brukes av deler av president Macrons støttespillere. Den viktigste delen av Macrons program for fornyelse av Frankrike har vært å modernisere fransk arbeidsliv.

Han vil fjerne reguleringer som hindrer nye bedrifter i å etablerere seg og gjøre det lettere for bedrifter å ansette og si opp arbeidere. Så langt har Macron bare møtt moderat motstand mot sitt reformarbeid.

Når han nå møter jernbanearbeiderne til kamp, sammenligner imidlertid flere kommentatorer det med den britiske statsministeren Margaret Thatchers kamp med kullgruve-arbeiderne på 1980-tallet.

Den gang knakk hun fagbevegelsen og forandret britisk arbeidsliv. Nå kan turen være kommet til Frankrike.

Støtten til streikende vokser

I en meningsmåling som ble offentliggjort søndag, sier 51 prosent av de spurte at «regjeringen bør gjennomføre reformen som planlagt».

Hele 46 prosent sier imidlertid at de støtter streiken, hvilket er fire prosentpoeng opp fra forrige måling for to uker siden.

I tillegg til jernbanestreiken varsler også ansatte i Air France at de skal streike fire dager frem til neste onsdag.

President Macrons reformprogrammer kan derfor i stor grad bestemmes av hvordan franskmenn stiller seg til streikene når de har fått virke noen uker.

Kalender over streikedager i SNCF

Arbeiderne ved SNCF har vedtatt å streike to av fem dager frem til og med 28. juni. De rødmerkede dagene i kalenderen er de planlagte streikedagene.

SISTE NYTT

Siste nytt