Hopp til innhold

Fabian Stang vil sende brev til Obama: – Vi fortjener en proff ambassadør

Fabian Stang mener USAs nye ambassadør til Norge virker lite interessert. Nå vil ordføreren sende brev til Barack Obama for å tipse ham om forbedringer.

Fabian Stang vil sende brev til Obama

– Det er ikke så ofte jeg tenker på å skrive brev til den amerikanske presidenten. Jeg vet at han har mye annet å tenke på enn den amerikanske ambassadøren til Norge, sier Fabian Stang til NRK.

Ordføreren tar et lite avbrekk fra ferien for å fortelle om sine planer om å skrive til Obama og be om at USA sender en profesjonell ambassadør til Norge.

Det er George J. Tsunis som ligger an til å bli den nye ambassadøren. Under høringen i utenrikskomiteen tidligere i år kalte han Erna Solberg for president og hevdet at FRP, som allerede var i regjering, raskt ble fordømt av regjeringen for sine hatytringer.

Fabian Stang

MISFORNØYD MED TSUNIS: Oslos ordfører Fabian Stang vil sende brev til USAs president.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

– Han er sikkert en utmerket mann og har sikkert gjort en strålende jobb for seg selv og Obamas valgkamp, men det vi så i høringen i utenrikskomiteen levnet ikke om at han er så veldig interessert i Norge, sier Fabian Stang.

Han er ikke alene om å kritisere valget av ambassadør, som ofte er store bidragsytere til USAs valgkamper.

Pengemaskin for valgkampen

Forretningsmannen George James Tsunis, som aldri har satt sine føtter på norsk jord, venter på en endelig godkjenning før han kan innta rollen som ny ambassadør til Norge. Men høringen i utenrikskomiteen i januar satte kjepper i hjulene for kandidaten fra New York.

I tillegg til å titulere Erna Solberg som president, ble det tydelig at Tsunis ikke hadde gjort hjemmeleksa si da han ble spurt om hvorfor innvandrerfiendtlige FRP appellerer til det norske folk. Han hevdet at Norge tar sterkt avstand fra FRP og deres hatytringer.

En tydelig frustrert McCain avbrøt Tsunis og forklarte at partiet sitter i regjering.

Se høringen av George James Tsunis:

George Tsunis tabbet seg ut da han skulle forklare hvilken rolle Fremskrittspartiet har i norsk politikk.

Fabian Stang er lite imponert

– Utspillene fra ambassadøren som er tiltenkt å komme til Oslo får oss til å spørre om USA sender en proff ambassadør, sier han.

Fabian Stang mener at signalet om at man blir tatt på alvor dersom man sender «det beste man har» er viktig.

– Jeg syns det er veldig synd for de norsk-amerikanske relasjonene dersom det norske folk føler seg litt annenrangs og får en uprofesjonell ambassadør. Jeg vurderer å spørre pent om vi nå fortjener en profesjonell ambassadør, sier Fabian Stang.

Han stiller seg kritisk til hvordan USA velger ambassadører.

– Det har vært tradisjon å sende ambassadører som har bidratt til valgkampene. Det er litt unorsk, sier ordføreren.

I 2008 bidro Tsunis med mer enn 843,000 dollar til republikanernes valgkamp i 2012. Dette er imidlertid betydelig mindre enn hans bidrag til demokratene, som han vendte seg til året etter.

Valgkamp

STØTTET VALGKAMP: Tsunis har støttet demokratene med 500 000 dollar. Her holder førstedamen Michelle Obama en tale under valgkampen i Wisconsin i 2012.

Foto: SCOTT OLSON / Afp

De siste årene har Tsunis samlet inn 500 000 dollar til demokratene, og nesten en million for Obama, skriver New York Times.

Fabian Stang står ikke alene når han kritiserer valget av Tsunis som ny ambassadør til Norge. Etter høringen i januar har han møtt krass kritikk fra både demokrater og republikanere i Kongressen. I Minnesota har begge senatorene gått ut mot valget av Tsunis, og hevder at de har sterk støtte i det norske samfunnet i delstaten der en av seks er norskættede.

Også fagforeningen for yrkesdiplomater har gått sterkt imot Tsunis. Sju av ti ambassadører som utpekes er yrkesdiplomater.

Sterk motstand

I vår sa Tsunis til NRK at han selv trodde at han ville bli utnevnt til slutt, men at han var flau over den opptredenen han hadde i utenrikskomiteen. Den siste tiden har han ikke svart på henvendelser fra NRK.

Forrige måned gikk en rekke demokrater og republikanere i et brev og uttalelse ut mot Obamas nominasjon av Tsunis og kritiserte ham for å ha manglende kunnskaper.

Avsenderne var 32 jurister, inkludert mange fra Minnesota. I delstaten skal norskamerikanere ha mobilisert motstand, blant annet det norsk-amerikanske handelskammeret.

McCain

KRITISK: Senator John McCain sa i april at han ville stemme mot Tsunis som ny ambassadør til Norge. Tsunis støttet McCain med pengemidler under valgkampen i 2008.

Foto: Rogelio V. Solis / Ap

– Vi har hørt fra dem, sier Al Franken, senator for demokratene i Minnesota til Ap. Sammen med den andre senatoren i delstaten sendte han et brev til John Kerry og sa at han ville stemme mot Tsunis.

I en annen uttalelse oppfordret republikaneren Tom Marino Obama til å «gjøre det som er best for Norge og USA, ikke det som er politisk hensiktsmessig for sine pengeinnsamlere».

Har informert Brende

Fabian Stang mener at diplomatiet er svært viktig for det norske folk.

– Jeg tror ganske mange nordmenn er opptatt av dette.

– Vi i Norge har så stor respekt for diplomatiet at vi vil ha en som kan «gamet». Vi trenger en som kan mye om Norge og nordområdene og som er godt kjent med det vi er opptatt av i vår relasjon med USA, sier ordføreren.

Dersom Tsunis inntar rollen som USAs nye ambassadør til Norge vil Fabian Stang likevel gjøre det beste ut av det.

Han sier til NRK at han har informert utenriksminister Børge Brende om sine planer om å skrive til Obama. Brende har ikke kommentert dette ennå, men Utenriksdepartementet har kommet med en kort kommentar på vegne av Brende.

– Vi ser fram til at USA utpeker sin neste ambassadør til Norge. Valget av ambassadør er opp til USA. Utover det er det ikke naturlig for Brende å kommentere utspillet fra Stang.

Hvorfor skal Obama bry seg om hva ordføreren i Oslo mener om denne saken?

– Som ordfører for vertskapsbyen Oslo er dette kun et behov for å gi uttrykk for min oppfatning av situasjonen, sier han.

Det ligger ingen andre intensjoner bak, konstaterer han.

– Det er fra gode venner man skal få tips om forbedringer, avslutter Fabian Stang.

SISTE NYTT

Siste nytt