Hopp til innhold

EU og Norge skal samarbeide om å få ned gassprisene

EU-kommisjonens president og Norges statsminister er enige om samarbeide om få ned de europeiske gassprisene. Strømrasjonering og 1,4 milliarder kroner i strømstøtte er en del av løsningen.

Von der Leyen i EU-parlamentet

– Sammen med medlemslandene skal vi utarbeide en rekke tiltak som tar innover seg det spesielle forholdet vi har til ulike leverandører, fra upålitelige Russland til våre pålitelige norske venner, sa Von der Leyen i talen.

Foto: Jean-Francois Badias / AP

– Jeg har snakket med den norske statsministeren. Vi har satt ned en felles arbeidsgruppe for å finne en måte å få ned gassprisene på, sa EU-kommisjonspresident i sin årlige tale til EU-parlamentet.

Ursula von der Leyen mener Europa må greie å tilpasse seg et nytt marked, som ikke er avhengig av gass gjennom rørledninger til flytende gass (LNG).

Von der Leyen fortalte at det kan bli gitt statsgarantier til energiselskaper.

– Sammen med medlemslandene skal vi utarbeide en rekke tiltak som tar innover seg det spesielle forholdet vi har til ulike leverandører. Fra upålitelige Russland til våre pålitelige norske venner, sa von der Leyen.

Statsminister Jonas Gahr Støre møtte EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen 23. februar, dagen før Russland invaderte Ukraina.

– Jeg har snakket med statsminister Støre, vi har satt ned en arbeidsgruppe for å finne en måte å få ned prisene på gass, sa EU-kommisjonspresident i sin årlige tale til Det europeiske parlamentet.

Foto: Stephanie Lecocq / AP

– Dagens energimarked fungerer ikke

– Dagens energimarked basert på meritt, fungerer ikke lenger for å løse problemene, sa von der Leyen i talen til EU-parlamentarikerne.

Et profittak for energiselskaper og bidrag fra olje- og gassindustrien skal sikre unionen penger til energibistand.

Profittaket skal gjelde strømprodusenter samt fossile energiprodusenter, som har tjent uproporsjonalt mye penger på de siste månedene med skyhøye energipriser.

Planen er at profittaket skal sørge for 140 milliarder euro (1,415 milliarder kroner) til EUs medlemsland, som de så kan gi videre som strømstøtte til husholdninger og bedrifter.

Planen åpner også for rasjonering av energi, midlertidig statlig støtte og å skille prisen på elektrisitet fra prisen på gass.

Tiltakene må godkjennes av medlemslandene.

Vil ha svar fra medlemsland

– Vi er enige om at eksperter fra Norge kan sette seg ned med sine kolleger i EU for å diskutere hvordan markedene kan bli stabilisert, sier statsminister Jonas Gahr Støre til NTB.

Støre på landsstyremøte

– Det er ikke jeg som selger gassen, det er det selskapene som opererer på norsk sokkel som gjør, svarer Jonas Gahr Støre

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Støre understreker at det ikke er snakk om å sette et pristak på gass, slik flere EU-land har tatt til orde for.

– Det er snakk om andre typer tiltak som selskapene kan diskutere og som vi kan ha dialog om som politiske myndigheter, sier Støre.

Til NRK i går sa Støre at konsekvensen av et pristak kan føre til mindre – og ikke mer gass – til Europa. Derimot kan mer handel med langsiktige kontrakter være en mulighet.

– Det er løsninger jeg tror selskapene som selger gass fra Norge er interessert i å diskutere, sier Støre til NTB i dag.

Torsdag har han invitert selskapene som selger gass fra norsk sektor til et møte, hvor målet er å diskutere løsninger for å stabilisere gassprisen.

– For Norge er det ikke et mål i seg selv at gassprisen er så høy som nå. Det fører til høye elpriser i Sør-Norge og store problemer for våre handelspartnere, sier statsministeren.

Gassrørledninger mellom Norge og resten av Europa

Salg av norsk olje og gass til EU førte i år til en enorm verdiøkning for norske Aker.

Foto: Norsk Petroleum / Oljedirektoratet

Aker vil ha langsiktige salgsavtaler

Salg av norsk olje og gass til EU førte i år til en enorm verdiøkning for norske Aker. Konsernsjef Øyvind Eriksen er i likhet med statsministeren mest opptatt av å hjelpe Europa ved selge de norsk gass og strøm.

– Hovedtema er hvordan Norge kan bidra med mer energi til Europa enn det vi allerede gjør.

Eriksen vil ha langsiktige avtaler med europeiske land, som vil muliggjøre at man kan bygge ut anlegg.

Øyvind Eriksen

– Hovedtema er hvordan Norge kan bidra med energi til Europa enn det vi allerede gjør, til vår viktigste og største kunde, sier Aker-sjef Øyvind Eriksen

Foto: Wilhelm Sverdvik

– Jeg tror den praktiske tilnærmingen er å diskutere langsiktige salgsavtaler. Så får de samtalene sette det som er en riktig pris for også å muliggjøre en betydelig utbygging både av olje- og gassfelt.

Aker-sjefen sier at Norge står overfor store forretningsmuligheter, også i et nytt europeisk energisystem.

– Nå dreier det seg om en ting, og det er hvordan vi samarbeider om hvordan vi sikrer Europa med energi over tid og å omstille det europeiske energisystemet. Det er en veldig viktig og stor forretningsmulighet også for Norge.

MDG vil ha solidaritetsskatt

Miljøpartiet de Grønne er positive til Norges samarbeid med EU om gassleveranser

Støre bør legge på bordet at også han vil innføre en solidaritetsavgift på salg av olje og gass. Pengene som hentes inn gjennom avgiften bør inn på EUs nye solidaritetsfond, sier MDGs stortingsrepresentant Lan Marie Berg.

Hun mener pengene fra fondet bør gis europeiske husholdninger og som krisestøtte til industrien. Samt energisparetiltak og overgang til fornybar energi.

Mange europeiske husholdninger står i en alvorlig situasjon. Norge har en felles interesse av stabilitet, sikkerhet og beredskap i hele vår region.

Fordi Norge er et av få land som tjener store penger på Putins energikrig mot Europa, bør regjeringen sørge for at selskapene på norsk sokkel deler noe av superprofitten til å hjelpe naboene våre, sier Berg.

SISTE NYTT

Siste nytt

Kraftige sammenstøt på universitet i California

Proisraelske og propalestinske studenter gikk natt til onsdag løs på hverandre på universitetsområdet til UCLA. Demonstrasjonene er på kokepunktet i 25 amerikanske byer.

Politiet gjekk inn på universitet med store styrkar

Samstundes som demonstrantane vart arresterte av politiet, vart dei heia fram av unge palestinarar på Gazastripa.