Hopp til innhold

Polen gir etter for EU-press - dommere får jobben tilbake

EU har kritisert Polen for å ha avsatt 23 av 72 høyesterettsdommere ved å senke pensjonsalderen. Nå gir Polens regjeringsparti etter for EU-domstolen.

Head of Poland's Supreme Court Malgorzata Gersdorf

Nå får polske dommere jobben tilbake. Sjefen for høyesterett, Malgorzata Gersdorf, gir blomster til demonstranter 24. juli som protesterte mot at regjeringen sparket 23 dommere.

Foto: Kacper Pempel / Reuters

– De har fått kalde føtter, sier Jørn Holm Hansen, til NRK. Han er forsker ved Institutt for by og regionforskning, NIBR.

– EU har raslet med sablene, sier polenkjenneren. Unionen har truet med å knytte overføringer fra EU-systemet til medlemslandenes etterlevelsen av grunnleggende prinsipper i rettsstaten.

Regjeringspartiet Lov og rettferdighet (PiS) foreslår nå for nasjonalforsamlingen å heve aldersgrensen for høyesterettsdommere fra 65 år og tilbake til 70. Da pensjonsalderen ble satt ned tidligere i år måtte en tredel av dommerne fratre.

Polen: Protest mot pensjonslov som førte til at 23 høyesterettsdommere måtte gå av

Protester i Warszawa 24. juli mot at dommere i høyesterett ble tvunget til å gå av etter en pensjonsreform.

Foto: Kacper Pempel / Reuters

Kritikere både i og utenfor Polen har ment at pensjonsloven var et brudd på grunnloven og et angrep på høyesteretts uavhengighet.

Jørn Holm-Hansen på Senter for velferds- og arbeidslivsforskning ved Høyskolen i Oslo og Akershus

– De har fått kalde føtter, sier Polen-kjenneren, Jørn Holm-Hansen, forsker ved By- og regionforskningsinstituttet NIBR.

Foto: Benjamin A. Ward/ NIBR, HiOA

Medhold i EU-domstolen

I forrige måned fikk kritikerne medhold i en kjennelse fra EU-domstolen, som sier at pensjonsloven må oppheves. Nå gir Polen etter.

– Dommerne har allerede gått tilbake til jobbene sine, forteller Holm Hansen. Men nå blir retretten fra regjeringspartiet, PiS, også formalisert i en lovendring. Prosessen med å ansette nye dommere i stedet for de 23 er stanset.

Lederen av høyesterett, Malgorzata Gersdorf, har møtt opp på jobb som vanlig i hele perioden, i protest mot lovendringen.

Vi ha et oppgjør med kommunismen

Polens høyreorienterte regjeringsparti, PiS, har forsvart endringen med at den var en del av reformene for å forhindre korrupsjon og modernisere det juridiske systemet etter kommuniststyret.

POLAND-POLITICS/ELECTIONS

Jaroslaw Kaczynski, og hans Lov og rettferdighetsparti (PiS) må gi etter for EU-domstolen. Her er Kaczynski da han avga stemme i et lokalvalg i slutten av oktober.

Foto: KACPER PEMPEL / Reuters

– Det nasjonalkonservative regjeringspartiet har ønsket å renske ut eliten fra kommunisttiden før 1989, sier Jørn Holm-Hansen. Han sier at regjeringspartiet ikke stoler på at denne gruppen har viktige posisjoner i samfunnet, og de stoler heller ikke barna deres.

EU truer med «atombomben»

Retretten i pensjonssaken anses som det første tegnet på at regjeringen er i ferd med å snu og gi etter for kritikken fra EU, som handler om flere andre endringer i rettssystemet. Det gjelder også politisk oppnevning av dommere.

EU-kommisjonen foreslo i fjor å aktivisere Artikkel 7 i EU-traktaten, som kalles «atombomben». Den har ikke vært tatt i bruk tidligere, og kan i ytterste konsekvens føre til at Polen mister sin stemmerett i EU-systemet.

Les mer om «atombombe-prosessen».

Holm Hansen sier at Polen får mye mer penger fra EU enn de betaler inn. Overføringene er viktige for områdene sør- og øst i Polen, der regjeringspartiet har stor oppslutning.

Han sier at det nå er sannsynlig at den mer EU-vennlige fløyen i regjeringspartiet har vunnet fram.

Raftopris til kritiker

Den norske Raftoprisen ble i år delt ut til Polens ombudsmann for menneskerettigheter, Adam Bodnar.

Adam Bodnar mottar Raftoprisen 2018 - bergensordfører Marte Mjøs Persen.

Adam Bodnar i et fakkeltog i Bergen 4. november etter at han mottok Raftoprisen.

Foto: Paul S. Amundsen / NTB scanpix

Han har gått hard ut mot den politiske utviklingen i Polen.

– Etter at Lov og Rettferdighetspartiet i Polen vant valget i 2015, har partiet brukt sitt flertall i nasjonalforsamlingen til å innføre en rekke lovendringer som begrenser domstolenes uavhengighet, skriver Raftoprisen i begrunnelsen.

Les mer om Raftoprisen her

Polakkene er svært positive til EU-medlemskapet, men samtidig støtter mange velgere opp om regjeringens konfrontasjon med EU-systemet.

Les mer om Polens paradoks

SISTE NYTT

Siste nytt