EU og USA bekymret for situasjonen i Øst-Ukraina

Den stadig økende uroen i Øst-Ukraina bekymrer mange statsledere i Vesten. Nå ber de Russland roe ned sine støttespillere.

Pro-russiske aktivister i Donetsk

I helgen tok prorussiske demonstranter over administrasjonsbygningene i Donetsk og i dag erklærte de byen som uavhengig.

Foto: Alexander KHUDOTEPLY / Afp

– Vi er veldig bekymret over de rapportene vi får om den økende volden i Øst-Ukraina, og de stadige truslene om økt russisk innblanding, tvitret Storbritannias utenriksminister William Hague i dag.

Laster Twitter-innhold

– Dette er en del av Russlands plan til å destabiliserer regionen. De som trodde det ville slutte med Krim tok feil, sier Sveriges utenriksminister Carl Bildt.

Også på den andre siden av Atlanterhavet er de bekymret for utviklingen i de østlige delene av Ukraina.

– Vi har blitt fremlagt bevis for at demonstrantene i Øst-Ukraina ikke er lokale, men betalte oppviglere som jobber for Kreml, sier talsmannen for Det hvite hus Jay Carney.

Erklærte seg uavhengige

I dag erklærte de prorussiske demonstrantene i Donetsk byen for uavhengig fra Ukraina.

– Jeg erklærer herved at den selvstendige Folkerepublikken Donetsk er grunnlagt, sier en av demonstrantene i et YouTube-opptak fra den okkuperte regionforsamlingen i byen. Dermed bryter det ut jubel i salen, hvor rundt hundre menn skal ha vært samlet mandag.

USA formaner Russland til å stoppe med sine forsøk på å destabilisere Ukraina, på grunn av bekymring rundt den «særlig opptrappingen» over helgen.

– Vi krever at president Putin og hans regjering slutter med sine tiltak for å destabilisere Ukraina, sa Carney.

Forsamlingen som erklærte Donetsk uavhengig av Ukraina mandag.

Forsamlingen som erklærte Donetsk uavhengig av Ukraina mandag 7. april.

Foto: Alexander KHUDOTEPLY / Afp

Russlands utenriksdepartement mener derimot at Ukraina må slutte å beskylde dem for sine interne problemer.

– Slutt å pek på Russland og skyve alle problemer i dagens Ukraina dit, heter det i en pressemelding.

Kerry og Lavrov snakket sammen

I dag har USAs utenriksminister John Kerry snakket med sin russiske kollega Sergej Lavrov for å diskutere mulighetene for å få på plass et direkte møte mellom Ukraina, Russland, USA og EU.

Kerry fortalte sin russiske kollega at han er svært bekymret for utviklingen i Ukraina.

Samtidig som han advarte om at det vil koste Russland enda mer enn det allerede har gjort, dersom landet fortsetter å destabilisere Ukraina.

I tillegg til demonstrasjonene i Donetsk, har prorussiske demonstranter markert seg i byene Kharkiv og Luhansk.

I den første byen tok folkemengden seg inn i administrasjonsbygning, men ble kastet ut mandag, ifølge den ukrainske regjeringen.

Men de som har tatt kontroll over sikkerhetstjenestenes hovedkvarter i Luhansk, skal ha skaffet seg våpen. Politiet opplyste også at de har stengt alle veiene inn til byen.

SISTE NYTT

Siste nytt