Pro-russiske demonstranter stormet myndighetsbygning i Donetsk

Flere titalls pro-russiske demonstranter som ropte «Donetsk er en russisk by!» stormet bygningen til de regionale myndighetene i byen øst i Ukraina søndag, og veivet med det russiske flagget. Ukraina gir Vladimir Putin skylden for demonstrasjonen.

Pro-russisk demonstrant med russisk flagg etter storming av regional administrasjonsbygg i Donetsk

RUSSISK FLAGG: En pro-russisk demonstrant vifter med et russisk flagg etter å ha stormet bygningen til den de regionale myndighetene i Donetsk øst i Ukraina søndag.

Foto: Alexander KHUDOTEPLY / Afp

Aktivistene som stormet bygningen kom fra en gruppe med rundt 2000 mennesker som demonstrerte på byens hovedtorg. De kastet kinaputter på politiet som omringet myndighetenes bygning, før de tok seg inn i bygningen og veivet med det russiske flagget fra en balkong.

Rundt 1500 mennesker som hadde omringet bygningen ropte «Russland!», melder nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge en Reuters-reporter sto 500 poliitmenn ved siden av uten å gripe inn. Sikkerhetsstyrker trakk en vannkanon opp til bygningen, men brukte den ikke mot aktivistene, sier en AFP-reporter på stedet.

«Gi oss en folkeavstemning»

Tidligere på dagen tok noen av aktivistene til orde for at Donetsk skulle avholde en folkeavstemning slik den som ble avholdt på Krim-halvøya, og som førte til at Russland annekterte regionen. Noen i folkemengden ropte «Gi oss en folkeavstemning» og «Dra hjem, NATO».

Det har vært lignende demonstrasjoner i industribyen med én million innbyggere i flere uker. Donetsk er hjembyen til Ukrainas pro-russiske tidligere president Viktor Janukovitsj, som ble avsatt 22. februar i år og avløst av et pro-europeisk regime i hovedstaen Kiev.

(Saken fortsetter under bildet)

Pro-russiske demonstranter med russiske flagg i Donetsk i Ukraina 6. april

PRO-RUSSISKE: Aktivistene som stormet bygningen kom fra en gruppe med rundt 2000 mennesker som demonstrerte på byens hovedtorg. Tidligere på dagen tok noen av aktivistene til orde for at Donetsk skulle avholde en folkeavstemning slik den som ble avholdt på Krim-halvøya.

Foto: Alexander Khudoteply / Afp

Både i Donetsk og andre steder i de sørlige og østlige delene av Ukraina, hvor et flertall av innbyggerne har russisk som morsmål, har spenningen økt etter hendelsene i Kiev og på Krim. Det har vært en rekke demonstrasjoner, og i noen av dem har liv gått tapt.

I byen Lugansk i nærheten stormet også demonstranter kontorene til sikkerhetstjenesten. Det er ikke meldt om skadde verken der eller i Donetsk.

Trussel om invasjon

Øst-Ukraina har fortsatt å være et spent område mellom Ukraina og Russland, etter Russlands annektertering av Krim.

Langs den østlige grensen mellom Ukraina og Russland har sistnevnte kalt ut store styrker. USA tror Russland har samlet rundt 40.000 soldater nær grensen mot Ukraina i øst.

Uroen og trusselen om at situasjonen skal bli mer blodig, har ført til bekymring både hos den nye ukrainske regjeringen i Kiev og i vestlige land. Frykten er at Russlands president Vladimir Putin kan komme til å beordre de russiske styrkene til å gå inn i Øst-Ukraina, for å følge opp sitt løfte om å beskytte russere i området.

Russiske myndigheter har benektet at de har planer om å flytte styrkene videre fra Krim, men har så langt trukket ut bare noen få hundre soldter fra grenseregionen.

(Saken fortsetter under bildet)

Sammenstøt mellom pro-russiske aktivister og politiet i Donetsk, Ukraina

URO: Det kom til sammenstøt mellom pro-russiske aktivister og politiet i Donetsk. Men politiet skal ikke ha forsøkt å stanse demonstrantene som stormet bygningen til de regionale myndighetene.

Foto: Alexander Ermochenko / Ap

Langer ut mot Putin

Ukrainas innenriksminister Arsen Avakov lover at politiet vil gjenopprette ro og orden i byene uten å ty til vold.

Avakov beskylder samtidig Russlands president Vladimir Putin for å ha hisset til uroen samen med Ukrainas avsatte president Viktor Janukovitsj.

– Putin og Janukovitsj har beordret og betalt for den siste bølgen av separatistisk uro øst i landet. Det er ikke mange folk som har samlet seg, men de er svært aggressive, sier innenriksministeren.

Ukrainas fungerende president Oleksander Turtsjinov har avlyst et planlagt besøk i Litauen mandag på grunn av uroen. Han innkalte søndag lederne i sikkerhetstjenesten til krisemøte.

SISTE NYTT

Siste nytt