EU ble ikke enige om Syria-embargo

EUs utenriksministre klarte ikke å bli enige om en avtale som åpner for at medlemslandene kan sende våpen til opprørerne i Syria.

BELGIUM-EU-DIPLOMACY

Storbritannias utenriksminister William Hague, Luxembourgs utenriksminister Jean Asselborn og Østerrikes utenriksminister Michael Spindelegger snakker sammen i EUs hovedkontor i Brussel.

Foto: GEORGES GOBET / Afp

Østerrikes utenriksminister Michael Spindelegger opplyste mandag kveld at de ikke klarte å komme til enighet om hvordan EUs sanksjonsregime mot Syria skal se ut fra 1. juni.

– Etter lange samtaler har vi dessverre ikke klart å finne et kompromiss med Storbritannia og Frankrike, sier Spindelegger i en pressekonferanse i etterkant av mandagens møte.

Et av forslagene som ble vurdert på møtet, gikk ut på at partene i Syria-konflikten først skal få muligheten til å forberede den planlagte fredskonferansen i Genève. Senere kan det bli aktuelt å åpne for våpensalg.

– Ikke løsningen å sende flere våpen

EU har en full våpenembargo mot Syria, men Storbritannia og Frankrike ønsker å endre forbudet slik at de har mulighet til å bistå den syriske opposisjonen med våpen.

Men de har møtt motstand fra en rekke EU-ledere. Å sende flere våpen til et krigsherjet Syria er ikke løsningen, har flere argumentert..

Med stor splittelse i opposisjonen er det også svært vanskelig å vite hvor våpnene til slutt ender opp, understreker land som Sverige.

For Norge er det uaktuelt å være en del av en bevæpning uten noe folkerettslig grunnlag gjennom et FN-vedtak, sier statssekretær Torgeir Larsen (Ap) i UD til nyhetsbyrået NTB.

– Vi må forhandle seriøst

Tyskland og Nederland tok på seg meglerrollen i jakten på et kompromiss på EU-møtet mandag.

– Det er viktig å vise at vi er i stand til å tilpasse vår våpenembargo slik at Assad-regimet får en klar melding om at det bør forhandle seriøst, sa den britiske utenriksminister William Hague.

Han kalte situasjonen i Syria en desperat krise som stadig blir verre.

Det skal foregå flere diskusjoner i løpet av kvelden, men det er uklart om hvorvidt de skal forsøke å inngå et nytt kompromiss om Syria.

Ingen enighet i Paris

Det ble heller ingen avtale mellom Russland og USA, da utenriksministerene Sergei Lavrov og John Kerry møttes til fredssamtaler angående Syria i Paris på mandag.

– Det blir vanskelig å organisere Syria-fredssamtaler, sa Lavrov.

USA og Russland har i fellesskap forsøkt å få til fredssamtaler mellom Syrias president Bashar al-Assad og opposisjonen i landet. Fredskonferansen skal etter planen holdes i Genève i Sveits neste måned.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt

Trumps talskvinne sier feilaktige opplysninger er «alternative fakta»

Kellyanne Conway, rådgiveren til president Donald Trump, sier pressesekretæren i Det hvite hus la fram «alternative fakta» om antall oppmøtte på innsettelsesseremonien.