NRK Meny
Normal

EU ble ikke enige om Syria-embargo

EUs utenriksministre klarte ikke å bli enige om en avtale som åpner for at medlemslandene kan sende våpen til opprørerne i Syria.

BELGIUM-EU-DIPLOMACY

Storbritannias utenriksminister William Hague, Luxembourgs utenriksminister Jean Asselborn og Østerrikes utenriksminister Michael Spindelegger snakker sammen i EUs hovedkontor i Brussel.

Foto: GEORGES GOBET / Afp

Østerrikes utenriksminister Michael Spindelegger opplyste mandag kveld at de ikke klarte å komme til enighet om hvordan EUs sanksjonsregime mot Syria skal se ut fra 1. juni.

– Etter lange samtaler har vi dessverre ikke klart å finne et kompromiss med Storbritannia og Frankrike, sier Spindelegger i en pressekonferanse i etterkant av mandagens møte.

Et av forslagene som ble vurdert på møtet, gikk ut på at partene i Syria-konflikten først skal få muligheten til å forberede den planlagte fredskonferansen i Genève. Senere kan det bli aktuelt å åpne for våpensalg.

– Ikke løsningen å sende flere våpen

EU har en full våpenembargo mot Syria, men Storbritannia og Frankrike ønsker å endre forbudet slik at de har mulighet til å bistå den syriske opposisjonen med våpen.

Men de har møtt motstand fra en rekke EU-ledere. Å sende flere våpen til et krigsherjet Syria er ikke løsningen, har flere argumentert..

Med stor splittelse i opposisjonen er det også svært vanskelig å vite hvor våpnene til slutt ender opp, understreker land som Sverige.

For Norge er det uaktuelt å være en del av en bevæpning uten noe folkerettslig grunnlag gjennom et FN-vedtak, sier statssekretær Torgeir Larsen (Ap) i UD til nyhetsbyrået NTB.

– Vi må forhandle seriøst

Tyskland og Nederland tok på seg meglerrollen i jakten på et kompromiss på EU-møtet mandag.

– Det er viktig å vise at vi er i stand til å tilpasse vår våpenembargo slik at Assad-regimet får en klar melding om at det bør forhandle seriøst, sa den britiske utenriksminister William Hague.

Han kalte situasjonen i Syria en desperat krise som stadig blir verre.

Det skal foregå flere diskusjoner i løpet av kvelden, men det er uklart om hvorvidt de skal forsøke å inngå et nytt kompromiss om Syria.

Ingen enighet i Paris

Det ble heller ingen avtale mellom Russland og USA, da utenriksministerene Sergei Lavrov og John Kerry møttes til fredssamtaler angående Syria i Paris på mandag.

– Det blir vanskelig å organisere Syria-fredssamtaler, sa Lavrov.

USA og Russland har i fellesskap forsøkt å få til fredssamtaler mellom Syrias president Bashar al-Assad og opposisjonen i landet. Fredskonferansen skal etter planen holdes i Genève i Sveits neste måned.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt