Hopp til innhold

Assad-regimet sier ja til fredsmøte

Syrias utenriksminister bekreftet søndag at regimet vil møte opposisjonen til fredssamtaler neste måned. Men partene ønsker vidt forskjellige utfall av møtet.

Syrias president Bashar Assad i tv-intervju

SIER JA: Syrias president Bashar al-Assad uttrykket forrige uke at han var positiv til fredssamtaler med opposisjonen i Genève neste måned.

Foto: Anonymous / Ap

USA og Russland har i fellesskap forsøkt å få til fredssamtaler mellom Syrias president Bashar al-Assad og opposisjonen i landet. Fredskonferansen skal etter planen holdes i Genève i Sveits neste måned.

I dag bekreftet utenriksminister Walid al-Moallem at regimet i prinsippet kommer til å delta.

– Jeg tror at fredssamtalene vil kunne bidra til en fredelig løsning på konflikten, det ville være bra for landet vårt, sa al-Moallem på en pressekonferanse søndag, melder Washington Post.

Les også:

Les også: Fem skadd i rakettangrep

Les også: Hizbollah-soldater drept i Syria

Louay Safi - talsmann for opposisjonen i Syria

MOTSTANDER: Opposisjonens talsmann Louay Safi holdt pressekonferanse i Istanbul søndag.

Foto: OZAN KOSE / Afp

Fastlåst situasjon

Opposisjonen i landet er også positiv til de kommende fredssamtalene, men påpeker at hovedagendaen og -målet må være å få president Assad til å fratre fra makten, noe presidenten flere ganger har avvist kontant.

– Vi er klare til å møtes til fredsforhandlinger, men hensikten må være å innføre demokrati og få i stand en overgangsregjering. Vi må ha som mål å få Assad fjernet. Han kan ikke lede Syria i fremtiden, sa talsmann for opposisjonen Lousay Safi til fremmøtte journalister i Istanbul søndag.

Selv om partene virker innstilt på å møtes til fredssamtaler virker veien videre vanskelig. Opposisjonen er splittet og enkelte grupperinger er skeptisk til det amerikansk-russiske forslaget til fredssamtaler.

Situasjonen ble ikke bedre av at Hizbollah-leder Hassan Nasrallah lørdag gikk ut med støtteerklæring til Assad-regimet, og lovet ham seier i borgerkrigen.

– Denne kampen er vår, og jeg lover dere seier, sa Nasrallah i en tale som ble vist på storskjerm for tusenvis av jublende tilhørere i den libanesiske byen Mashgara.

Demonstranter protesterer mot president Bashar al-Assad i Kafranbel

DEMONSTRASJONER: Flere tusen mennesker uttrykket sin misnøye mot president Assad forrige måned.

Foto: HANDOUT / Reuters

Advarer Hizbollah

Syrias opposisjon advarte søndag Hizbollah mot å delta i den syriske borgerkrigen.

– Nasjonalkoalisjonen håper på fred for Libanons innbyggere og avviser Hizbollahs oppfordring om å gjøre den syriske revolusjonen til en regional konflikt, het det i en uttalelse fra koalisjonen.

Den over to år lange syriske borgerkrigen har også splittet Libanon. Landets sunnimuslimer støtter Syrias opprøre, mens den sjiamuslimske Hizbollah-bevegelsen støtter Assad-regimet.

Den syriske borgerkrigen, og spesielt offensiven mot opprørsbyen Qusair, har allerede utløst voldelige sammenstøt mellom sunnimuslimer og sjiamuslimer i havnebyen Tripoli i Libanon. Over 30 mennesker er drept siden kampene startet forrige søndag.

Per januar 2013 hadde flere enn 60 000 mennesker mistet livet i den mer enn toårige konflikten, ifølge FN. Rundt en halv million mennesker har flyktet fra landet. Mange befinner seg i midlertidige flyktningleirer ved den syrisk-tyrkiske grensen.

Qusayr

ØDELEGGELSER: Tidligere denne måneden utførte trolig regimet et luftangrep mot den opprørskontrollerte byen Qusayr.

Foto: Afp