NRK Meny
Normal

Etterlyser mulig Haiti-advokat

En mann fra El Salvador er internasjonalt etterlyst av Interpol i forbindelse med smugling av kvinner og unge jenter. Mannen kan være den påståtte advokaten til en gruppe amerikanere i Haiti.

Interpol om Jorge Torres Orellana
Foto: Interpol

Interpol har utstedt en såkalt «Red notice» etter 32 år gamle Jorge Torres Orellana, mistenkt for å stå bak en internasjonal trafficking-ring som lurer kvinner og unge jenter i Latin-Amerika til prostitusjon. Etterlysningen er sendt til alle Interpols 188 medlemsland .

Sjekker fingeravtrykk

Jorge Torres Puello

Jorge Torres Puello.

Foto: Javier Galeano / Scanpix/AP
Jorge Torres Orellana

Jorge Torres Orellana.

Foto: Interpol

Orellana er ifølge Interpol mistenkt for forbrytelser mot barn, menneskesmugling, trafficking og ulovlig immigrasjon.

Når Interpol utsteder en «Red notice» betyr det at politiet på stedet får hjelp til å finne og pågripe den etterlyste. Peronalia om den etterlyste blir opplyst, og det blir blant annet vanskeligere for vedkommende å ta seg over landegrenser.

Interpol opplyser i samme etterlysning at de nå også undersøker om Orellana har noen forbindelse med den den pågående etterforskningen av identiteten til Jorge Torres Puello, som har fungert som juridisk rådgiver for ti amerikanere som er tiltalt for å ha forsøkt å smugle 33 barn ut av Haiti.

For å være sikre på at Orellana og Puello er samme person veter politiet i El Salvador, som oppfordret Interpol til å utstede etterlysningen, på å få sjekket Puellos fingeravtrykk opp mot Orellanas.

– Ser at det er samme person

Etterforsker Howard Cotto i El Salvador er allerede sikker på at det er samme person.

– Dette er en person som går rundt med to nasjonaliteter. En av dem må være falsk. Vi sammenlignet fotografiene, og ved første øyekast kan vi se at det er samme person, sier Cotto.

Til den amerikanske avisen New York Times nekter Puello for å ha noe med El Salvador å gjøre, og at navnet hans er vanlig i Latin-Amerika.

– Det var en colombiansk narkotikaselger som ble arrestert med 25 identiteter, og en av dem hadde mitt navn, sier han til avisen.

Nettsiden fjernet på fredag

I tillegg hevder Puello at han har løyve til å praktisere jus i Den dominikanske republikk, selv om myndighetene der nekter for sannheten i det. Adressen Orellana oppgir for kontoret sitt i Haitis naboland tilhører fetteren hans, som hevder at Orellana aldri har jobbet der.

Fredag ønsket ikke Puello å kommentere saken overfor nyhetsbyrået AP, og hevdet at han måtte i retten for å representere et amerikansk firma som ønsket å etablere en forretning i Den dominikanske republikk. Han var ikke å finne i retten, og svarte ikke på senere oppringninger.

Nettsiden for Puello Consulting opplyser at selskapet siden 2005 har tilbudt juridiske tjenester for selskaper i Den dominikanske republikk og andre steder, men av ukjente årsaker ble siden fjernet på fredag.

Video: Amerikanske misjonærer i fengsel

Video nsps_upload_2010_2_4_10_35_11_1156.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet for å se NRKs møte med de amerikanske misjonærene.

– Uegoistisk hjelp til Haiti

De ti amerikanerne fra menigheten New Life Children's Refuge ble stanset på grensen til Den dominikanske republikk etter jordskjelvet som rammet Haiti 12. januar. Med seg i bussen hadde de 33 barn de hevdet var foreldreløse .

Etter at det kom frem at barna hadde foreldre har menighetens amerikanske advokater forklart saken slik at de siktede uegoistisk forøkte å hjelpe det jordskjelvrammede landet. Det lå ikke noe kriminelt bak hensikten, ifølge advokatene.

Noen av foreldrene har sagt i retten at de frivillig ga bort barna fordi de ikke bar i stand til å ta vare på dem etter jordskjelvet.

Retten i Haiti vurderer nå om de skal la amerikanerne slippe å sitte i fengsel mens de venter på at rettssaken kommer opp. De har vært fengslet siden 29. januar.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt