NRK Meny
Normal

Foreldrene ga barna sine til amerikanerne

En amerikansk baptistmenighet mistenkes for menneskesmugling av 33 barn fra Haiti, men fortvilte foreldre skal selv ha gitt bort barna sine til amerikanerne i håp om at barna skulle få et bedre liv.

Melanie Augustin, Sorianta Leantus og andre foreldre i Callebas i Haiti som overlot barna sine

Melanie Augustin, Sorianta Leantus og andre foreldre i landsbyen Callebas i Haiti som overlot barna sine til den amerikanske baptistmenigheten.

Foto: Ariana Cubillos / Scanpix/AP

Ti amerikanere fra en baptistmenighet i Idaho ble i forrige uke arrestert på grensen til Den dominikanske republikk da de forsøkte å ta med seg 33 barn over grensen fra Haiti . Amerikanerne hevder barna var foreldreløse, mens myndighetene i Haiti mistenker menigheten for menneskesmugling.

Selv sa misjonærene til Urix at barna var blitt foreldreløse i jordskjelvet, men talsmenn for andre hjelpeorganisasjoner hevder flere av dem har familie som overlevde jordskjelvet.

Video nsps_upload_2010_2_4_10_35_11_1156.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Urix møtte misjonærene i fengselet i Haiti.

Til nyhetsbyrået AP forteller imidlertid flere foreldre i landsbyen Callebas i Haiti at de overlot barna sine til amerikanerne for at barna skulle få et bedre liv.

Isaac Adrien, som jobber ved det lokale barnehjemmet, skal ha samlet nesten alle innbyggerne i Callebas og fortalt foreldrene at amerikanerne ville sørge for at elevene fikk gå på skole i nabolandet Den dominikanske republikk, og at foreldrene selv sto fritt til å besøke barna sine.

Ifølge Adrien meldte en rekke foreldre seg, og han hadde etter kort tid en liste på 20 barn.

– Grunnen til at ikke flere barn ble med var at bussen var helt full, forteller Melanie Augustin, som sendte sin ti år gamle datter med amerikanerne.

– Foreldrene sa de ville sulte

Laurentius Lelly forteller at han ga sine to barn på fire og seks år til amerikanerne fordi baptistleder Laura Silsby hadde besøkt området og vunnet innbyggernes tillit.
Silsby sier at de fleste barna ble ført til menigheten av fjerne slektninger, mens andre igjen kom fra barnehjem som kollapset under jordskjelvet.

Advokat Jorge Puello sier at menigheten også tok i mot barn de visste at ikke var foreldreløse fordi foreldrene sa at de ville sulte.

Sorianta Leantus (27) med sin to år gamle datter, overlot sin seks år gamle datter til amerikanerne

Sorianta Leantus (27) er gravid med sitt tredje barn og sin to år gamle datter på fanget. Leantus overlot sin seks år gamle datter til den amerikanske baptistmenigheten.

Foto: Ariana Cubillos / Scanpix/AP

Barna, som er mellom to og 12 år, blir nå tatt hand om i en leir som drives av østerrikske SOS Barnebyer i Port-au-Prince. Ifølge leirens talskvinne, Patricia Vargas, har ingen av barna som er gamle nok til å snakke, fortalt et de er foreldreløse.

– Ikke uvanlig

Ifølge pastor Jean Sainvil, som samarbeidet med baptistmenigheten og opprinnelig selv er fra Haiti, sier at det ikke er uvanlig i Haiti at foreldre som ikke klarer å forsørge barna sine, sender dem på barnehjem.

Mange av foreldrene som sendte barna sine med den amerikanske baptistmenigheten, sier at de ikke vet hva de skal gjøre dersom barna blir sendt tilbake til dem.

– Jeg bor i et telt med en venn. Hvis barna blir sendt tilbake til meg, klarer jeg ikke skaffe mat til dem, sier Laurentius Lelly .

Amerikanerne skal i dag møte for påtalemyndighetene, som skal avgjøre om det blir reist tiltale mot dem, opplyser kommunikasjonsminister Marie-Laurence Jocelyn Lassegue til AP.

Melanie Augustin (58) overlot sin ti år gamle datter Jozin til den amerikanske baptistmenigheten.

Melanie Augustin (58) overlot sin ti år gamle datter Jozin til den amerikanske baptistmenigheten.

Foto: Ariana Cubillos / Scanpix/AP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt