NRK Meny
Normal

Pakistan har begynt etterforskning av flystyrten som kostet 127 mennesker livet

Lederen for flyselskapet som eide det havarerte flyet har fått utreiseforbud, idet Pakistan starter etterforskningen av fredagens tragiske styrt.

PAKISTAN-AIRCRAFT/CRASH Paramilitary soldiers and members of the media gather near the wreckage of a Boeing 737 airliner that crashed in Islamabad

Soldater og letemannskap jobber på åstedet for flystyrten.

Foto: FAISAL MAHMOOD / Reuters

Bhoja Air-flyet styrtet fredag mens det prøvde å lande i tordenvær. Alle 127 passasjerene om bord omkom. Flyselskapet, som gjenopptok driften i mars etter en pause på elleve år, hevder været var årsaken til styrten.

Satt på «exit control list»

– Det var ikke noe teknisk galt med flyet, og ulykken skyldtes trolig dårlig vær. Flyet var sertifisert av luftfartsmyndighetene da det tok av etter å ha gjennomgått en vanlig kontroll, og det var klarert for landing, sier Bhoja Airs talsmann Masham Zafar til nyhetsbyrået AFP.

Pakistans innenriksminister, Rehman Malik, sa lørdag at Farooq Bhoja, lederen for Bhoja Air, har blitt satt på landets «exit control list ». Det betyr at han har fått utreiseforbud, melder AP.

Å bli satt på denne listen i Pakistan betyr at personen er mistenkt eller implisert i forbindelse med en forbrytelse.

Gammelt fly

Innenriksministeren sa videre at flyet var «veldig gammelt » og at en «etterforskning har blitt beordret for å avklare hvorvidt Bhoja Air-flyet var flydyktig».

– Årsakene til styrten kommer til å bli etterforsket. Om det var tekniske mangler, lyset, det dårlige været eller andre faktorer som førte til tapet av så mange dyrebare liv, sa Rehman.

Bhoja Air sier derimot at det ikke er uvanlig eller ulovlig å ha gamle fly i luften.

– Flyet var gammelt og ble kjøpt brukt, men det ligger ikke noe uvanlig i dette. Statseide Pakistan International Airlines (PIA) har også brukte fly i drift, sier Masham Zafar.

Flyets ferdskriver, de såkalte svarte boksene, har blitt funnet, og vil være nøkkelen i etterforskningen.

Leter etter omkomne

Soldater og letemannskap begynte ved dagslys lørdag med den uhyggelige oppgaven å lete etter lik og kroppsdeler blant vraket av Boeing 737-200-flyet. Vrakdelene er spredt over et areal på mer enn én kilometer, i nærheten av Benazir Bhutto Internasjonale flyplass.

Arbeidet er en påkjenning for de involverte, og AP melder at en av soldatene hadde en plastpose over hodet mens han plukket opp likdeler.

– Vi gjør dette slik at sjelene til de omkomne ikke blir skjendet, sa en av soldatene.

Flyet var på vei fra Karachi i sør til hovedstaden Islamabad da det styrtet ved morgengry lokal tid.

Flere ulykker i samme by

Dette er den andre store flystyrten i Pakistan på under to år. I juli 2010 styrtet et fly på en av høydene utenfor Islamabad. 152 mennesker omkom, og etterforskningen i etterkant la skylden på piloten, som skal ha styrt flyet ut av kurs grunnet dårlig vær.

I november 2010 omkom også 12 personer da et transportfly styrtet i et boligområde i Karachi. Flyet styrtet halvannet minutt etter avgang.

Bhoja Air satte opp sine første flyruter i Pakistan i 1993. I 2001 måtte de stanse driften av selskapet på grunn av dårlig økonomi. Driften ble gjenopptatt i mars i år.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt