Hopp til innhold

Erkebiskop Tutu: – President Zuma må betale tilbake det han tok

CAPE TOWN (NRK): – Sør-Afrikas president Jacob Zuma må betale det han skylder, og stoppe med alle utfluktene, sier Desmond Tutus til NRK, etter at Zuma i går ble dømt for korrupsjon og for å ha brutt grunnloven.

Desmond Tutu

KLAR TALE: – President Zuma må slutte med utflukter og betale det han skylder, sier erkebiskop Desmond Tutu til NRK.

Foto: MUJAHID SAFODIEN / Afp

Erkebiskopen holdt sin ukentlige messe i St. George’s cathedral i Cape Town i dag, og ropte hurra for grunnlovsdomstolen som demokratisk instrument.

– Denne domstolen har felt en dom uten frykt, og har ikke latt seg skremme av at det var presidenten saken dreide seg om, sier Tutu.

Zuma er av riksrevisor Thuli Madonsela pålagt å betale tilbake det han urettmessig har brukt av offentlige midler.

Han har bygget et palass i Nkandla i KwaZulu-Natal til seg selv, og brukt 130 millioner kroner til «sikkerhetstiltak», inklusive badebasseng, et amfiteater, og en kyllingfarm.

Han er dømt til «personlig» å betale tilbake innen seksti dager. Han kan ikke få noen rike venner til å betale.

Nkandla

EKSKLUSIVT: Staten betalte 130 millioner kroner på utbedringer ved Zumas private eiendom Nkandla.

Foto: ROGAN WARD / Reuters

– Herjet med riksrevisor

Madonsela

Vanskelig jobb: – President Zuma må slutte å herje med riksrevisor Thuli Madonsela, sier ekrebiskop Desmond Tutu.

Foto: STEFAN HEUNIS / Afp

Erkebiskop Tutu appellerer til presidenten om å stanse uthalingen av saken, som har ridd Sør-Afrika i flere år. Zuma har latt statsapparatet herje med riksrevisor Madonsela, endog satt spesialenheten for økonomisk kriminalitet, the Hawks, på henne.

– Dette må ta slutt, sier Desmond Tutu til NRK.

– Presidenten må slutte å herje med henne. Hun er en karaktersterk offentlig leder som ikke har latt seg ydmyke, men holdt seg til sitt mandat; å etterse at offentlige midler ikke kommer på avveie, sier Tutu.

Rapporten hennes fra 2014 ble holdt hemmelig og hun ble forsøkt satt på sidelinja.

– Men hun har holdt seg til sine våpen; jus, etterforskning og et regelverk. Det er viktig for dette nyfødte demokratiet, og hadde andre i offentlige lederstillinger gjort det samme, hadde vi vært adskillig lenger framme, sier Tutu.

Krisemøte i ANC

 Jacob Zuma

KRITISERT: Opposisjonen i parlamentet krever at president Zuma må gå av etter kjennelsen i grunnlovsdomstolen.

Foto: Schalk van Zuydam / Ap

Ledelsen i regjeringspartiet ANC samles nå til krisemøte. Bare seks personer deltar, blant dem Zuma og visepresident Cyril Ramaphosa. De skal drøfte hvilke konsekvenser dommen får.

Det skjer på et tidspunkt med økende krav om presidentens avgang. Men ANCs kvinneliga benytter anledning til å stille seg bak ham.

De minner også om at Zuma har sagt seg villig til å tilbakebetale pengene.

Politisk storm

Opposisjonen krever at president Jacob Zuma blir stilt for riksrett etter avgjørelsen i grunnlovsdomstolen. Democratic Alliance, det største opposisjonspartiet, vil ta opp saken i parlamentet og samtidig be Zuma trekke seg.

Det ber også den opprørske lederen for Economic Freedom Fighters, Julius Malema om. Selv har han en rekke siktelser for korrupsjon rettet mot seg.

Zuma har tidligere kommet seg unna en omfattende korrupsjonsanklage, der hans private økonomiske rådgiver Shabir Scheik ble dømt til 16 års fengsel for å ha et «korrupt forhold til Jacob Zuma», den gang visepresident.

SISTE NYTT

Siste nytt