Det opplyser organisasjonen av østafrikanske land IGAD i en uttalelse som er sendt ut fra Kenyas hovedstad Nairobi.
– President Salva Kiir Mayardit og Dr. Riek Machar er enige om å legge ned våpnene og å utnevne forhandlere for å komme frem til en våpenhvile under overvåkning, heter det i uttalelsen.
Det opplyses ikke når våpenhvilen skal tre i kraft.
Regjeringen i Sør-Sudan og opprørerne skal nå holde fredsforhandlinger i Etiopia.
Samtalene skal handle om hvordan våpenhvilen skal overvåkes og om politiske løsninger på problemene som førte til krisen.
Ugandas president Yoweri Museveni sa mandag at landene i IGAD har blitt enige om å sende soldater inn i Sør-Sudan etter Machar dersom han ikke går med på en våpenhvile innen fire dager.
Foto: WAAKHE SIMON / AfpErklæringen om våpenhvile kommer etter at Ugandas president Yoweri Museveni truet med å gå inn i militært om ikke opprørerne gikk med på å legge ned våpnene.
Les også:
Brende: Dette er positivt
Utenriksminister Børge Brende sier det er positivt at partene har blitt enige om å stanse den militære aktiviteten.
Dette er et steg videre mot en fredelig løsning på konflikten, men det er jo ingen formell fredsavtale ennå, sier Brende
Han mener enigheten er både symbolsk og politisk viktig på en dag som dette.
– Jeg har tro på at dette er en god prosess, men kan ikke utelukke tilbakeslag, sier Brende til NRK.
Kamper i dag
Nyheten om våpenhvilen kommer etter at det tidligere i dag ble meldt om kraftige kamper i byen Bor.
Regjeringsstyrkene gjenerobret Bor fra opprørerne i forrige uke.
Tusener av mennesker har de siste dagene flyktet fra Bor de siste dagene på grunn av frykt for blodige kamper om opprørerne forsøkte å ta byen tilbake.
Det er ikke klart hvem som slåss i Bor, om det er opprørssoldatene til Machar, eller om det en løs gruppe militser som har herjet i området i flere dager.
Så langt er det ikke meldt om at kampene har opphørt, hverken i Bor eller andre steder i verdens yngste stat.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Soldater fra regjeringshæren i Malakal.
Foto: James Akena / ReutersTo ukers kaos
Landet ble kastet ut i kaos 15. desember da det brøt ut kamper mellom grupper av soldater i hovedstaden Juba. Uroen spredte seg raskt til store deler av landet.
President Salva Kiir beskyldte sin tidligere visepresident Machar for å prøve å iverksette et kupp. Machar krever at Kiir går av, mens Kiir avviser å dele makten med opprørerne.
Minst 1.000 mennesker er drept, og 200.000 mennesker er på flukt fra kampene i de siste to ukene.
Kilder i oljenæringen sier at oljeproduksjonen som landet er helt avhengig av, er redusert med 15 prosent siden uroen startet.
Begge de to viktigste oljeproduserende delstatene er blant de fire delstatene som er mest berørt av uroen. I delstaten Unity er alle oljeinstallasjonene stengt ned