NRK Meny
Normal

Kerry og Lavrov enige om å samarbeide

Etter fire timers samtaler søndag kveld ble USAs utenriksminister John Kerry og hans russiske kollega Sergej Lavrov som ventet ikke enige om Ukraina. Men de skal fortsette samtalene.

FRANCE/ U.S. Secretary of State Kerry is greeted by Russian Foreign Minister Lavrov at the Russian Ambassador's residence in Paris

USAs utenriksminister John Kerry tas imot av Russlands utenriksminister Sergej Lavrov til samtaler om Ukraina i den russiske ambassadørens residens i Paris.

Foto: Jacquelyn Martin / Reuters

På et møte med pressen etter samtalene i den russiske ambassaden i Paris sa Kerry at begge parter innser hvor viktig det er å finne en diplomatisk løsning til det beste for det ukrainske folk, selv om de er uenige om hvordan krisen oppsto.

Les også:
Nå diskuterer USA og Russland Ukraina

– Begge parter kom med forslag om hvordan vi kan trappe ned den sikkerhetsmessige og politiske spenningen i og rundt Ukraina, sa Kerry etter møtet, melder Reuters.

Lavrov på sin side sa til pressen at det ikke var inngått noen konkret avtale, men at samtalen var konstruktiv og at samtalene skal fortsette.

Han sa også at begge parter hadde lagt fram sine ideer, men at de ikke kom til enighet om hva som var årsaken til krisen.

Ville diskutere forslag

KERRY U.S.

USAs utenriksminister John Kerry snakker med pressen etter samtaler om Ukraina med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Paris.

Foto: Jacquelyn Martin / Reuters

Ifølge Det hvite hus skal Russlands president Vladimir Putin fredag ha rakt ut en hånd til Barack Obama under en telefonsamtale. Den russiske lederen ville diskutere et amerikansk forslag til en diplomatisk løsning på konflikten.

Han ønsket å drøfte med USA forslag som USA hadde lagt fram for å dempe krisen som oppsto da Russland okkuperte Krim-halvøya og deretter foretok en massiv styrkeoppbygging langs Ukrainas østgrense.

USA, EU og andre vestlige land innførte sanksjoner mot Russland etter Krim-okkupasjonen.

Ulovlig okkupasjon

Kerry sa etter møtet at han hadde gjort det klart for Lavrov at USA fortsatt anser annekteringen av Krim for å være både ulovlig og illegitim. Han gjorde det også klart at de russiske styrkene må trekkes tilbake fra grenseområdene.

Lavrov på sin side gjentok det russiske synet at en føderal organisering av Ukraina som gir russisktalende områder betydelig selvstyre ville peke fram mot en løsning.

Til det sa Kerry at ingen beslutning om hvordan Ukraina skal organisere seg kan tas uten i samråd med Ukrainas ledere.

– Vi vil ikke akseptere en vei framover hvor Ukrainas legitime regjering ikke sitter ved bordet. Prinsippet er klart. Ingen beslutninger om Ukraina uten Ukraina, sa Kerry.

Men han sa også at USA vil samarbeide med de ukrainske lederne for å sikre minoritetenes rettigheter og språklige rettigheter.

Plan utvikles

USA sier at Russland 10. mars la fram en plan for hvordan krisen kunne trappes ned, en plan som siden ar blitt betydelig endret.

Amerikanske ideer inkluderer avvæpning av prorussiske militser i Ukraina og utplassering av internasjonale observatører.

Planen inkluderer også behovet for direkte dialog mellom Ukraina og Russland, synspunkter på grunnlovsreform og på valget 25. mai.

Russland har hittil avvist direkte samtaler, og Russland ønsker en garanti for at Ukraina aldri blir medlem av NATO.

(NTB)

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt