Èn omkommet og tusener rammet etter snøkaos i Sverige

Største snøfall målt i Stockholm på over 30 år.

Onsdag falt det 39 cm snø over Stockholm. Dette er solid november-rekord for den svenske hovedstaden, som opplevde mer snø enn resten av landet. Snøryddingen pågår for fullt, men det var mange som ikke så snøværet komme. – Det er fortsatt mange lastebiler og biler som står fast og blokkerer veiene. Vi forsøker å flytte dem slik at måkebilene kan komme frem, Sier Lena Karlsson, pressetalskvinne hos det svenske trafikkverket.

Onsdag falt det 39 cm snø over Stockholm. Dette er solid november-rekord for den svenske hovedstaden, som opplevde mer snø enn resten av landet.

– Dette er høyest målt snøfall for Stockholm i november med ti centimeters margin. Tidligere var rekorden 29 centimeter, sier statsmeterolog Terje Alsvik Wallø til NRK.

Til sammenlikning er Oslo sin høyeste måling for november 33 centimeter snø.

Alsvik Walløe betrygger om at det tunge snøfallet ikke kommer over til Norge.

– Dette nedbøret kommer fra Østersjøen og vil fortsette østover.

Ski var et greit fremkomstmiddel i Stockholms gater onsdag ettermiddag, etter det kraftige snøfallet i den svenske hovedstaden.

Noen tok i bruk alternative fremkostmidler i Stocholm etter snøfallet.

Foto: Johan Nilsson/TT / NTB scanpix

Mann ommkommet

Snøkaoset har ikke bare rammet Stockholm. Nord for Luleå i Norrland omkom det en mann i 60-årene i en trafikkulykke. Det melder svenske Expressen.

Meldingen kom inn til politiet ved 21.40-tiden onsdag kveld. En personbil hadde veltet på nordover på E4.

Politiet mistenker ikke noe lovbrudd, og sier at det glatte føret er en sannsynlig årsak.

Satt fast i fjorten timer

– Jeg hadde jo ikke trodd jeg trengte matpakke på turen. Jeg hadde ikke med vann, jeg hadde ingenting, sier bilist og tobarnsmor Jennifer Lovehav til Sveriges Radio.

Hun tok med barna på tur fra Linköping til Stockholm. En tur som vanligvis tar ca en time og et kvarter, men på onsdag tok den fjorten timer.

– Heldigvis var det en hyggelig mann som ga oss litt vann, avslutter Jennifer som i likhet med mange andre svensker ble et offer for snøkaoset onsdag kveld og torsdag morgen.

La bilen stå

– Vi anbefaler at man ikke tar bilen hvis man må ut idag, sier Fredrik Andersson fra Stockholmspolitiet til Sveriges radio torsdag morgen.

Snøryddingen pågår for fullt, men det var mange som ikke så snøværet komme.

– Det er fortsatt mange lastebiler og biler som står fast og blokkerer veiene. Vi forsøker å flytte dem slik at måkebilene kan komme frem, Sier Lena Karlsson, pressetalskvinne hos det svenske trafikkverket.

Også kollektivtrafikken i Stockholm har store problemer torsdag. Spesielt i busstrafikken er det store forsinkelser, men også t-bane, tog og flytrafikken rammes av snøfallet.

Redkordsnø over Sverige

Mange våknet opp til utfordringer i Stockholm torsdag morgen.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt