Hopp til innhold

Én drept og mange skadet i australsk interneringsleir

En person er omkommet og 77 skadd i forbindelse med opptøyer i et lukket australsk asylmottak i nabolandet Papua Ny-Guinea.

Asylsøker i Manus, Papua Ny-Guinea

En asylsøker går mellom teltene i den australske interneringsleiren på øya Manus tidligere i år.

Foto: REFUGEE ACTION COALITION / AFP

Opptøyene har pågått i to dager i interneringsleiren på øya Manus, som tilhører Papua Ny-Guinea, opplyser australske myndigheter.

I tillegg til den drepte skal en person være i en kritisk tilstand med en hodeskade, mens en annen har fått en skuddskader.

Den australske innvandringsministeren Scott Morrison sier at opptøyene startet da de internerte asylsøkerne brøt seg ut av de lukkede mottaket.

Organisasjonen Refugee Action Coalition sier imidlertid at opptøyene startet da lokale innbyggere på øya Manus og politiet gikk til angrep på de lukkede mottaket.

– Lokale innbyggere bevæpnet med macheter, jernrør. køller og steiner har slått og kuttet asylsøkere. En asylsøker er kastet ut av andre etasje i en bygning, mens andre har fått kuttskader, skriver Refugee Action Coalition i en pressemelding.

– Løp for å redde livet

Den australske avisen Sydney Morning Herald skriver at den har snakket med en mann som har broren sin i det lukkede mottaket.

Ghulam Murtaza sier til avisen at han fikk en telefon fra broren sent mandag kveld og at broren sa at lokale landsbybeboere hadde kommet inn i mottaket.

– Han sa «de vil drepe oss». Han var inne i mottaket og sa «jeg vil løpe min vei for å redde livet mitt». sier Ghulam Murtaza til avisen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tampa

Tilbake i 2001 var det norske skipet «Tampa» i verdens søkelys da australske myndigheter nektet å ta i land skipbrudne som det norske lasteskipet hadde plukket opp fra havet.

Foto: Jason Reed / Reuters

Hard innvandringspolitikk

Det lukkede mottaket i nabolandet Papua Ny-Guinea er en del av den harde innvandringspolitikken som den australske statsministeren Tony Abbott innførte etter å ha blitt valgt i fjor.

Blant tiltakene i politikken er lukkede mottak i nabolandene der asylsøkerne må oppholde seg mens asylsøknadene deres blir behandlet.

Australia har opprettet et lukket asylmottak på den lille øystaten Nauru i tillegg til mottaket på Manus.

Ifølge australske myndigheter er den nye politikken innført for å forhindre menneskesmugling.

I tillegg har regjeringen i Australia nedlagt et absolutt forbud mot å gi oppholdstillatelse til flyktninger som kommer sjøveien til landet.

Den nye politikken har blitt kritisert av FN og andre grupper som har karakterisert den som både illegal og inhuman.

– Dette systemet med elendig og ydmykende behandling av mennesker gjøres med viten og vilje for å presse dem til å reise hjem til den desperate situasjonen som de har flyktet fra, sa lederen for Amnesty i Australia, Claire Mallinson, i fjor.

SISTE NYTT

Siste nytt