Hopp til innhold

Australia stenger grensene. Frp: – Svært interessant

Fredag stengte Australia grensene for alle innkomne båtflyktninger, og regjeringen hevder allerede at politikken fungerer. – Dersom Australia ikke bryter FN-konvensjonene, har dette en overføringsverdi til Norge, mener Frp.

Båtflyktninger Australia

Så langt i år har 15.600 uregistrerte flyktninger kommet sjøveien til Australia. Disse blir fra nå av sendt til det fattige landet Papua New Guinea.

Foto: Anonymous / Ap

Australias utenriksminister Kevin Rudd

Australias statsminister Kevin Rudd (Labor) har bestemt at ingen båtflyktninger skal få opphold i Australia.

Foto: Jacquelyn Martin / Ap

– Fra nå av vil ingen som kommer til Australia som båtflyktninger ha noen sjanse til å få opphold, erklærte statsminister Kevin Rudd fredag.

Han opplyste at alle båtflyktninger vil bli sendt videre til Papua New Guinea for å få flyktningstatusen sin vurdert. Papua New Guinea er et fattig land, kjent for mye kriminalitet og korrupsjon.

15.600 asylsøkere har kommet sjøveien til Australia så langt i år. I tillegg tar Australia imot 20.000 flyktninger hvert år. Dette tallet skal ikke endres.

Frp: – Veldig interessant

I sommer har det pågått en debatt mellom Frp og Arbeiderpartiet, fordi Ap hevder at Frps asylpolitikk bryter med internasjonale konvensjoner. Frp mener derimot at de bare vil benytte seg av det samme handlingsrommet som flere andre land gjør allerede.

Innvandringspolitisk talsmann i Frp, Morten Ørsal Johansen, mener det Australia har gjort er svært interessant.

– Spørsmålet er om Australia bryter internasjonale konvensjoner. Om de ikke gjør det, er det interessant. Da har dette en overføringsverdi til Norge. Frp blir jo beskyldt for å bryte konvensjonene, selv om våre tiltak er langt fra like strenge, sier Johansen.

Morten Ørsal Johansen, Frp

Morten Ørsal Johansen (Frp) mener det vil legitimere Frps politikk dersom Australia får gjennomføre sine nye asylregler.

Foto: Jørgen Eide / NRK

Frp vil ikke stenge grensene

Han påpeker at Frp vil stramme inn, men slett ikke stenge grensene.

– Folk skal ha anledning til å søke asyl, men de skal vurderes så strengt at bare de som virkelig har behov får innvilget søknaden. Vi ønsker også lukkede mottak og aldersgrense for familiegjenforening, sier Johansen.

Som Australia, vil heller ikke Frp ta imot færre kvoteflyktninger.

– I dag tar Norge imot det antallet som FNs høykommissær anbefaler, og det er et godt antall.

Johansen sier at Frp vil følge nøye med på om Australias nye regler blir funnet ulovlige.

– Hvis ikke, er legitimiteten i våre forslag bedre enn i dag. Vi er sikre på at vi ikke bryter FNs konvensjoner. Hittil er det bare påstander mot oss, sier Johansen.

– Det virker

Allerede nå – tre dager etter at reglene er innført – sier regjeringen at loven virker:

– Planen har allerede hatt ønsket effekt med å stoppe uregistrerte båter. Vi har fått rapporter både fra menneskesmuglere og fra folk som har vurdert å sette seg på disse båtene, sa innvandringsminister Tony Burke til australsk rikskringkasting i dag.

Innvandringsdepartementet hevder at flere av de 81 iranerne som ankom i helgen, har sagt at de ikke ville foretatt reisen dersom de hadde visst om den nye avtalen.

Bryter flyktningkonvensjonen?

Mange mener den nye loven strider mot FNs flyktningkonvensjon, som Australia har signert. Tidligere statsminister Malcolm Fraser kaller loven «en abdisering av grunnleggende medmenneskelighet».

Det er ikke lenge siden Rudd selv kritiserte den forrige regjeringens harde linje mot innvandring. Snuoperasjonen blir derfor sett på som et forsøk på å stjele stemmer fra de konservative før valget 14. september. I helgen ble Rudd møtt av demonstranter fra eget parti under et Labor-møte i Sydney.

Ifølge nyhetsbyrået Ap argumenterer Rudd for at den nye linjen er etisk forsvarlig ved å vise til drukninger under overfarten og den store økningen i smuglingen.

– I utgangspunktet lovlig

Cecilie Baillliet, UiO

Cecilia Bailliet, professor ved Institutt for offentlig rett.

Foto: UiO

Cecilia Marcela Bailliet er professor ved Institutt for offentlig rett og spesialist på flyktningrett. Hun sier Australias nye regler er lovlige, forutsatt at asylsøkerne får en rettferdig behandling av søknadene sine på Papua Ny-Guinea.

– En stat kan alltid lukke sine grenser. Det ligger i suvereniteten. Det eneste kravet er at staten skal sikre at flyktningene ikke blir sendt tilbake til hjemlandet hvis de risikerer forfølgelse, drap eller tortur, sier Bailliet til NRK.

En stat kan også overlate til et annet land å behandle asylsøknadene, så sant det ikke er sannsynlig at dette landet vil bryte flyktningenes rettigheter. Bailliet sier at mange land sender asylsøkere til andre stater i bytte mot økonomisk hjelp.

– Fullstendig uetisk

Bailliet tviler imidlertid på at asylsøkerne vil få den behandlingen de har krav på i Papua Ny-Guinea.

– Vi kan bare si om dette er lovlig når vi har sett hvordan asylsøkerne faktisk blir behandlet. Australia har også tidligere sendt asylsøkere til Nauru og Papua New Guinea. Den gang resulterte det i alvorlige menneskerettighetsbrudd, sier Bailliet.

Men selv om praksisen trolig er lovlig, mener Bailliet den er uetisk.

– Praksisen brukes til å utnytte flyktningene for politisk vinning. Den australske statsministeren har som mål å straffe dem som driver med trafficking, men det er flyktningene som betaler prisen. Det aller tristeste er at dette viser at den humanitære tidsalderen er over. Dette er den nye normalen – fullstendig uetisk, mener Bailliet.

AKTUELT NÅ