Hopp til innhold

Egypt: stille før stormingen?

(KAIRO/NRK.no): Demonstrantene i Egypt lar seg ikke skremme av myndighetenes advarsler om å fjerne dem.

Morsi-tilhengere i Kairo

Tilhengerne av den avsatte egyptiske presidenten, Mohammed Morsi, vil ikke la seg fjerne.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

– Vi er ikke redde. Ikke redde for å dø. Vi er ikke redde for noe, sier 38 år gamle Ahmed Ibrahim. NRK.no møter ham utenfor den store protestleiren i Nasr City.

Han har ikke latt seg skremme av Egypts nasjonale sikkerhetsråd og han fjerner seg ikke selv om rådet søndag kom med det som vanskelig kan oppfattes som annet enn en siste advarsel til ham og titusener andre Morsi-tilhengere som har okkupert det store torget i Nasr City og plassen utenfor Kairo-universitet, det største og eldste i Midtøsten.

Ahmed Ibrahim

Ahmed Ibrahim vil ikke flytte seg fra demonstrasjonsleiren, til tross for myndighetenes advarsler.

Foto: Lars Sigurd Sunnanå / NRK

Steile fronter

”Tidsrammen for å finne en fredelig løsning er ikke uendelig. Den er blitt trangere, ikke bredere,” het det i kunngjøringen fra det nasjonale sikkerhetsrådet, der både Egypts nye midlertidige president, Adli Mansour, og den mektige generalen og forsvarsministeren Abdel Fatah al-Sisu er med.

– Vi blir. Vi gir oss ikke før vår lovlige og demokratisk valgte president er løslatt og gjeninnsatt, sier Ahmed Ibrahim.

Frontene mellom den midlertidige regjeringen som ble satt inn etter militærkuppet 3. juli, og Det muslimske brorskapet, som har holdt de to protestleirene gående i mer enn en måned uten å løse dem opp, er fortsatt steile og faretruende.

Før helgen gjorde den nye innenriksministeren i Egypt, Mohammed Ibrahim, det klart at han hadde gitt sine politi- og sikkerhetsstyrker ordre om å fjerne demonstrantene i protestleirene med alle nødvendige midler. Han kalte dem terrorister og en trussel mot rikets sikkerhet.

Rettssak

Det har ikke hjulpet på forhandlingsklimaet at det er berammet rettssak mot brorskapets øverste åndelige leder, Mohammed Badie, og fem av hans nærmeste medarbeidere 25. august.

Badie, som er gått under jorden, er anklaget for å ha oppfordret sine trosfeller til vold mot anti-Morsi-demonstranter utenfor brorskapets hovedkvarter i Kairo 30. juni. Tre av hans medarbeidere må forsvare seg mot anklager som sier at de oppfordret til drap av den avsatte presidentens motstandere.

Storming av protestleirene er ikke skjedd ennå. Mandag formiddag hadde politi og sikkerhetsstyrker heller ikke sperret dem av. Det har vært vurdert som et alternativ. Demonstranter ville da slippe ut, men ingen kommer seg inn med mat og andre forsyninger til okkupantene.

Mye av årsaken til at protestene går sin gang i leirene og i demonstrasjoner på gatene, er nok et stadig mer intenst, internasjonalt diplomatisk press for å hindre nye alvorlige sammenstøt. Mer enn 250 mennesker er så langt blitt drept i opptøyer etter at hæren grep inn og avsatte Morsi 3. juli.

 Mohammed Morsi og Catherine Ashton

Den avsatte presidenten Mohammed Morsi møtte EUs utenrikssjef Catherine Ashton.

Foto: Uncredited / Ap

Amerikansk besøk

Det kan bli et regulært blodbad om Morsi-tilhengerne i Nasr City og foran Kairo-universitet fjernes med makt. Okkupantene har forskanset seg med barrikader og sandsekker, de kan ha våpen, og mer enn 400 små barn er brakt inn som fremtidige skjold, dersom de to protestleirene skulle bli stormet.

EUs utenrikssjef Cathrine Ashton har vært i Kairo og hatt møter med både regjeringsmedlemmer og Mohammed Mursi. I øyeblikket er det hennes spesialutsending Bernardino Leon og USAs viseutenriksminister William Burns som prøver å mekle i konflikten.

Mandag kveld kommer også de innflytelsesrike amerikanske senatorene John McCain og Lindsey Graham hit. De to republikanerne lander her etter at president Barack Obama har bedt dem om det.

Før avreisen sa Graham at både hæren og brorskapet må se ting ”i en større sammenheng” og få Egypt på beina igjen. Budskapet han og McCain har med seg fra Barack Obama, er at hæren i Egypt ikke har forutsetninger for å styre landet, og at brorskapet på sin side må stanse gateprotestene og heller slåss på den politiske arena.

General al-Sisi – i et intervju med Washington Post – har svart med å si at Obama-administrasjonen ”vendte Egypt ryggen” da den støttet president Mohammed Mursi og brorskapet så lenge som den gjorde.

Yaser Mohammed

Yaser Mohammed, vakt utenfor NRKs kontorer i Kairo, synes demonstrantene er gale.

Foto: Lars Sigurd Sunnanå / NRK

– Gale demonstranter

Utenfor NRKs kontor i Kairo er 39 år gamle Yaser Mohammed vaktmann. Han har for lengst fått nok av brorskapets protester etter at Morsi ble fjernet for vel en måned siden.

Han mener demonstrantene som fortsatt holder til i Nasr City og foran Kairo-universitetet er gale.

– De har ikke vett og forstand. Tenke seg til å hente inn 400 små barn for å bruke dem som skjold. Det er uverdig. Og jeg skjønner ikke hvorfor politiet ennå ikke har fjernet Morsi-tilhengerne i leirene. Bare se hva som skjedde i Istanbul tidligere i sommer da Taksim-plassen ble ryddet. Der viste politiet handlekraft, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt