NRK Meny
Normal

Dømt til erstatning etter nordmanns død

Et raftingselskap i New Zealand er dømt til å betale både bøter og erstatning etter at en 24 år gammel nordmann døde i en ulykke.

Rangitikei-elven i New Zealand

Det var på Rangitikei-elven at den norske 24-åringen døde i 2007. Nå er raftingselskapet dømt til både bøter og erstatning.

Foto: Nick Bramhall/ http://www.flickr.com/people/black_friction/

Til sammen er raftingselskapet River Valley i dag dømt til å betale nesten 400.000 kroner i bøter og erstatning til de pårørende etter at en nordmann døde i en rafteulykke.

I 2007 døde en 24 år gammel norsk mann fra Oppdal i Sør-Trøndelag da han var under opplæring som raftinginstruktør i New Zealand.

Les: Nordmann omkom i raftingulykke

I dag ble selskapet han jobbet for dømt i en rettsak for å ikke ha hatt sikkerhetsrutinene på stell.

– I denne saken var dommeren enig med oss om at selskapet langt fra gjorde det de skulle for å sikre liv og helse for nordmannen. Noe som fikk et tragisk utfall, sier etterforskningsleder i saken Steve van der Splinter i ei pressemelding .

Flere alvorlige sikkerhetsbrudd

Ulykken skjedde da nordmannen var ute som lærling på elva Rangitikei på den nordlige øya av New Zealand. 24-åringen var godkjent rafteinstruktør i Norge, men var ikke helt ferdig med godkjenningen sin i New Zealand.

Raftingflåten gikk rundt i et av de mest krevende områdene av elva. Nordmannen ble fanget under flåten samtidig som den kolliderte med en annen flåte, og det endte med døden for mannen.

– Selv om selskapet hadde en sikkerhetsplan som var godkjent ble den ikke fulgt denne dagen. Ved stor vannstand i elva skulle det egentlig blitt brukt sikkerhetskajakk eller andre ekstra tiltak, men det gjorde man ikke ved denne turen, sier van der Splinter som etterforsket ulykken.

Var ikke første turen hans

Sammen med nordmannen var det fem turister og en godkjent instruktør fra New Zealand i flåten. Alle sammen gikk i vannet da den gikk rundt, men det var bare nordmannen det gikk ille for.

Den 24 år gamle nordmannen hadde hatt flere turer ned den samme elva før, også ned dette vanskelige området, men den risikofylte biten hadde han aldri tatt med turister i flåten før.

Etterforskningen avdekket at det på den fatale turen ned elva ikke ble brukt hverken sikkerhetskajakk, flåte eller noen landbasert sikkerhetsanordning for høy vannstand. Det var også uklarheter i sikkerhetsplanen til selskapet om hvem som hadde ansvar for slike tiltak, og det ble dermed ikke gjennomført.

Erstatning til de pårørende i Norge

I tillegg til at selskapet stod på tiltalebenke, stod også den godkjente lokale guiden og selskapets sjef for retten. Ingen av dem ble dømt, men selskapet ble idømt både bot og erstatning.

Av de nesten 400.000 kronene som selskapet må punge ut med etter ulykken går over 200.000 kroner som erstatning til 24-åringens pårørende i Norge.

– Denne tragiske ulykken viser nødvendigheten av at raftingaktører tar sikkerheten på alvor. Både selskapet, lederne der og de ansatte må i tillegg påse at planlagte sikkerhetsregler følges, sier van der Splinter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt