NRK Meny
Normal

Dømt til 35 års fengsel for å ha fornærmet kongefamilien

En militærdomstol i Thailand har dømt en mann til 35 års fengsel for å fornærmet monarkiet.

Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun

Militærjuntaen i Thailand slår hardt ned på fornærmelser mot kong Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun og hans familie.

Foto: ATHIT PERAWONGMETHA / Reuters

34-åringen ble først dømt til 70 års fengsel, men fikk straffen halvert da han innrømmet skyld, skriver Reuters. Dommen er likevel den strengeste noen har blitt idømt for å ha kritisert eller fornærmet kongefamilien.

Etter at militæret tok makten i Thailand for tre år siden, har myndighetene opprettet saker mot 73 personer for brudd på den strenge loven, ifølge den thailandske organisasjonen iLaw.

Vichai Thepwong ble arrestert i byen Chiang Mai, nord i Thailand, i 2015, for å ha lagt ut 10 bilder og meldinger på Facebook. Bildene ble ansett som en fornærmelse mot kongefamilien.

Anker ikke

Vichai, som jobbet som forsikringsagent, har sittet fengslet i Bangkok siden, og ifølge advokaten hans, ønsker ikke 34-åringen å anke dommen.

– Han ønsker at saken skal få en slutt, og ber heller om at han benådes, sier Khumklao Songsonboon, som jobber for Thai Lawyers for Human Rights.

Fredag ble en annen thailandsk mann dømt til fem års fengsel for å ha lastet opp en lydfil, som ble ansett som fornærmende mot monarkiet. Også han fikk dommen halvert da han innrømmet skyld.

Trykket liker

I mai 2015 truet Thailand med å saksøke Facebook dersom selskapet ikke fjernet en omstridt video av den thailandske kongen som gikk rundt i et kjøpesenter i Tyskland.

I videoen går den thailandske kongen rundt i en kort mage-topp mens han går hånd i hånd med en uidentifisert kvinne. Klippet gikk viralt på Facebook.

I fjor risikerte en thailandsk mann flere tiår i fengsel for blant annet å ha klikket «liker» på et upassende bilde av kongens hund.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt