NRK Meny
Normal

Fire personer dømt i stor slaveri-sak i Storbritannia

Slavene ble slått, misbrukt og truet, og arbeidet uten lønn. Nå frykter britisk politi at hundrevis av menn kan ha blitt brukt som slaver de siste 30 årene.

Slaverirettssak i Storbritannia

Fire personer i Connors-familien ble dømt for å ha kontrollert, utnyttet, verbalt misbrukt og banket opp menn for å tjene penger på dem. Her er en av familiemedlemmene, James Connors, på vei inn til rettssaken.

Foto: MAX NASH / Afp

Fire personer i en rik sigøynerfamilie er funnet skyldig i å ha drevet med utstrakt moderne slaveri i Storbritannia og Europa, skriver Daily Mail.

Hjemløse personer ble plukket opp på gata eller suppekjøkkener og ble lovet komfortable hybler og betalte jobber. Mennene trodde de skulle få betalt for å arbeide innenfor asfaltering eller skrapmetall-bransjen som sigøynerfamilien Connors drev med.

Politiet tror at de fire personene, som alle er i Connors-familien, har tjent millioner av pund på å tvinge arbeiderne til å jobbe uten lønn. Slaveriet foregikk i tretti år.

Ofrene måtte gjøre tungt arbeid i opp til 19 timer om dagen, seks dager i uka, og de var ofte utsultet. De fikk utdelt hver sin uniform, og hodene ble barbert slik at de skulle kunne skilles ut som slaver.

Dømt for kontrollering og utnyttelse

De fire familiemedlemmene ble i Luthon domstol denne uken dømt for å kontrollere, utnytte, verbalt misbruke og banke opp menn for å tjene penger.

Etterforskere tror at den ulovlige virksomheten kan ha vært svært mye større enn det. De tror at hundrevis av sårbare menn kan ha blitt plukket opp og brukt til slaveri de siste 30 årene.

Familiemedlemmene nektet alle tiltalepunkter. Flere familiemedlemmer var mistenkt i saken, men disse er foreløpig ikke dømt.

Slaveleir på campingplass

Slavene ble sendt rundt i Storbritannia og Europa. De bodde på en slaveleir på en campingplass. Lederne for driften skal ha fortalt arbeiderne at de ville bli banket opp eller drept dersom de prøvde å rømme.

De lovede lønningene dukket aldri opp. En av arbeiderne forteller i rettssaken at han ble lovet 50 pund hver dag. I løpet av hans 15 år i leiren, fikk han kun 80 pund til sammen.

Forholdene ble oppdaget da 250 politimenn ransaket Greenacres campingplass i Little Billington i september 2011. Ransakingen ble foretatt etter seks uker med overvåking.

Politiet reddet 22 menn. Mange var utsultet, en hadde skjørbuk, og flere hadde brukne bein. Andre var dekket av avføring, hadde åpne sår, store arr eller hundebitt.

De traumatiserte fangene bodde i små, kalde skur eller hestebokser. Skurene hadde ikke tilkoblet verken strøm eller vann, og forholdene var svært primitive.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt