Hopp til innhold

Midtøsten-ekspert: - Alt eller ingenting for Gaddafi

Enkelte hevder at dødstallene etter protestene i Libya nå er oppe i over 200. Eksperter på landet tror det blir vanskelig å styrte Muammar Gaddafi.

Muammar Gaddafi

Libya-eksperter tror demonstrantene i landet skal få det tøft med å kvitte seg med Gaddafi, som har sittet med makten i landet siden 1969.

Foto: STR / Reuters

Human Rights Watch sier at mer enn 100 mennesker nå er drept i urolighetene i Libya som har pågått siden tirsdag. Andre kilder hevder at dødstallene er det dobbelte.

Det hersker stor usikkerhet rundt den egentlige situasjonen i landet etter at kommunikasjonen med omverdenen har blitt strupet. Internett ble stengt lørdag, og telefonlinjene er nå svært dårlige.

Les helgas nyhetssaker på NRK.no fra Libya:

Frykter humanitær katastrofe

Human Rights Watch sier at de frykter at en humanitær katastrofe er i ferd med å utspille seg i Libya etter at kontakten med utlandet har blitt begrenset.

Samtidig rapporterer kilder i landet om langt høyere dødstall enn det Human Rights Watch gjør.

- Det føles om en åpen krigssone mellom demonstranter og sikkerhetsstyrkene, sier Fathi Terbeel, som er en av organisatorene under demonstrasjonene.

Han sier at deres estimater viser at mer enn 200 mennesker er drept.

Det er spesielt i den østlige byen Benghazi, Libyas nest største, at det har vært blodige sammenstøt. Øyenvitner har beskrevet tilstanden som "massakrelignende", ifølge AFP.

Gaddafi har tradisjonelt sett mindre støtte øst i landet, hvor de verste urolighetene pågår nå.

Video Demonstrasjoner i Libya

Video: Demonstrasjoner i Benghazi i helga.

Situasjonen tilspisset seg lørdag, da et gravfølge skal ha blitt beskutt av sikkerhetsstyrkene til landets sittende leder Muammar Gaddafi. Ifølge den Quatar-baserte nyhetskanalen Al Jazeera ble minst 15 mennesker drept og flere skadet under begravelsen.

Også her kan tallet på drepte være langt høyere.

– Flere titalls er drept. Ikke 15, men flere titalls. Vi er midt i en massakre her, sa et vitne som hjalp ofre til sykehus, ifølge Reuters.

En lege i Benghazi sier til Al Jazeera at sårede kom inn til dem i bølger, og at alle er svært alvorlig såret med skuddskader i hode, bryst og mageregionen.

Sikkerhetsstyrker i byen skal ha samlet seg i en fortlignende bygning i sentrum av byen, som de bruker som base for å skyte på befolkningen.

- Vil ikke innrømme nederlag

Libya-eksperter tror demonstrantene i landet skal få det tøft med å kvitte seg med Gaddafi, som har sittet med makten i landet siden 1969.

Årsaken er at han kan bruke oljepengene smart på å glatte over sosiale problemer i landet. Samtidig er han respektert i store deler av landet.

Spørsmålet er nå om Gaddafi er villig til å inngå kompromisser med de demonstrerende for å beholde makta.

- Gaddafi vil ha problemer med å innrømme nederlag for å overleve. Jeg tror at holdningen til det libyske regimet er at det er alt eller ingenting, sier Sir Richard Dalton, Storbritannias tidligere ambassadør til Libya, til Independent on Sunday.

Demonstranter i Libya

Human Rights Watch sier at de frykter at en humanitær katastrofe er i ferd med å utspille seg i Libya etter at kontakten med utlandet har blitt begrenset.

Foto: SAUL LOEB / Afp

Ledende muslimske ledere advarer

Libyske myndigheter har ikke kommentert verken urolighetene eller de rapporterte dødstallene.

50 religiøse ledere i landet har i en felles uttalelse bedt sikkerhetsstyrkene, som muslimske brødre, å stoppe drepingen.

- Vi appellerer til hver regimetro muslim om å ta inn over seg at drap på uskyldige mennesker er forbudt.

I Tripoli har det søndag vært demonstrasjoner hvor støttespillere av Gaddafi ropte «Gud, Libya og Muammar!»

Libyas nasjonale nyhetsbyrå har rapportert at det i enkelte libyske byer har blitt begått vandalisme og hærverk, og at dette er iscenesatt av utenlandske aktører som ønsker å destabilisere landet.

SISTE NYTT

Siste nytt