NRK Meny
Normal

Tyrkia flyr hundrevis ut av Libya

Tyrkia flyr i dag rundt 700 mennesker fra Libya "hjem" til Tyrkia. Over 80 mennesker skal ha blitt drept i regimekritiske demonstrasjoner i landet de siste dagene.

Flere steder i verden hildes det støttedemonstrasjoner for Libya. Her er en i Sør-Dakota i USA

Flere steder i verden holdes det støttedemonstrasjoner for Libya. Bildet viser en fra i Sør-Dakota i USA.

Foto: Emily Spartz-Argus Leader / Ap

Tyrkia har i dag uttrykt bekymring for de voldelige regjeringskritiske demonstrasjonene i Libya og sender flere fly for å "hente hjem" tyrkere bosatt i landet.

Demonstrantene krever at Libyas leder Muammar Gaddafi, som har sittet med makten i 41 år, går av. Gaddafi har ennå ikke kommet med en offentlig uttalelse om opptøyene.

Minst 84 mennesker skal ha mistet livet i demonstrasjoner de siste dagene.

LES: – Minst 20 drept i uro i Libya
LES OGSÅ: Uroen sprer seg i Libya

(Saken fortsetter.)

Video Libya Demo

Se video fra demonstrasjoner i Libya.

Tar med 1,5 tonn med mat

Et rutefly tok av fra hovedstaden Istanbul klokken 13 lørdag og to ekstra charterfly skal ha tatt av klokken 16 og 18, norsk tid. Det melder den tyrkiske regjeringens krisesenter.

Planen er å fly ut rundt 670 tyrkere i løpet av dagen, ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Anatolia. Flyene tar med seg 1,5 tonn med mat til Libyas nest største by, Benghazi.

– Opptøyene i Libya har nådd en alarmerende tilstand. Vi ber om fred i vårt broderland Libya som vi deler en felles historie med, heter det i en melding fra det tyrkiske utenriksdepartementet.

LES OGSÅ: – Demonstranter har hengt to politimenn i Libya

Libya var en del av Det osmanske riket til Italia tok kontrollen i 1912. Ifølge Wikipedia bor det til sammen rundt 80.000 mennesker med tyrkiske røtter i Libya.

To av Libyas naboland, Tunisia og Egypt har nylig "sendt" sine diktatoriske ledere ut av landene.

Tyrkias statsminister Recap Tayyip Erdogan er én av de muslimske lederne som var for at Egypts tidligere president, Hosni Mubarak skulle gå av.

Facebook blokkert

Gaddafi-supportere i Tripoli

Gaddafi-supportere i hovedstaden Tripoli.

Foto: Abdel Meguid al-Fergany / Ap

Libyas internettforbindelse ble «plutselig brutt» klokka 1.15 norsk tid, melder Arbor Networks, selskapet som overvåker aktiviteten på Internett.

Regimekritikerne i Libya brukte Facebook til å mobilisere folk til å delta i protestaksjonene mot Gaddafi, etter modell fra Egypt.

I dag er tilgangen til Facebook blokkert, og det skal også være problem med den generelle internettilgangen, opplyser folk i hovedstaden Tripoli og Benghazi til nyhetsbyrået AFP.

Statlig libysk TV og det offisielle nyhetsbyrået JANA har begrenset sin dekning av opptøyene, og rapporterer bare fra regimevennlige demonstrasjoner.

Samtidig kommer meldingene om at minst 84 mennesker har mistet livet i protestene mot Muammar Gaddafis regime de siste tre dagene.

Fordømmer volden

I dag gikk Storbritannias utenriksminister William Hague ut og fordømte volden mot demonstranter .

Han legger press på myndighetene i Libya, og ber dem å godta folkets rett til å demonstrere.

Storbritannia advarer briter mot å reise til Libya og Frankrike har utsatt eksport av sikkerhetsutstyr til landet.

Også utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier i dag at han fordømmer voldsbruken mot fredelige demonstranter i både Libya, Bahrain og Jemen.

Video Demonstrasjoner i Libya

Se video fra Libyas nest største by, Benghazi.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt