Snikskyttere skjøt mot sørgende i Libya

Flere titalls mennesker kan ha blitt drept da sikkerhetsstyrker åpnet ild mot et gravfølge i Benghazi i Libya lørdag.

Video Demonstrasjoner i Libya

Se video fra tidligere demonstrasjoner denne uken i Benghazi i Libya.

– Vi er midt inne i en massakre, forteller et øyenvitne.

Libyske sikkerhetsstyrker skal ha åpnet ild mot mot sørgende i en begravelse i landets nest største by, Benghazi som ligger øst i Libya. Ifølge den Quatar-baserte nyhetskanalen Al Jazeera ble minst 15 mennesker drept og flere skadet under begravelsen.

Men tallet på drepte kan være langt høyere.

– Flere titalls er drept. Ikke 15, men flere titalls. Vi er midt i en massakre her, sa et vitne som hjalp ofre til sykehus, ifølge Reuters.

En lege i Benghazi sier til Al Jazeera at sårede kom inn til dem i bølger, og at alle er svært alvorlig såret med skiddskader i hode, bryst og mageregionen.

LES OGSÅ: Uroen sprer seg i Libya
LES OGSÅ:
Protestar i stadig nye land

Skutt i hodet av luftvernrakett

Nyhetsbyrået AP melder at det var snikskyttere som skjøt mot begravelsesfølget og at en mann ble skutt i hodet med en luftvernrakett.

En 27 år gammel student nyhetsbyrået TT hadde kontakt med lørdag ettermiddag, meldte om skyting i Benghazi.

Et annet øyenvitne sier til Reuters at det er snikskyttere blant sikkerhetsstyrkene og at minst tre mennesker ble skutt og drept fra bygningen styrkene holder til.

AFP melder at libyske myndigheter har arrestert flere personer i "et arabisk nettverk" som angivelig skal forsøke å destabilisere landet.

Trappet opp kampen

Det er femte dagen på rad med demonstrasjoner i Libya, og myndigheter har trappet opp kampen mot demonstrantene.

Lørdag ble internettilgangen i landet brutt og antall drepte nærmer seg 100.

Demonstrantene krever at Libyas leder Muammar Gaddafi, som har sittet med makten i 41 år, går av. Gaddafi har ennå ikke kommet med en offentlig uttalelse om opptøyene. Benghazi har vært senteret for demonstrasjonene.

Sørget over drepte demonstranter

Lørdagens ofre var mennesker som sørget over demonstranter drept tidligere denne av uken.

Tidligere på dagen meldte flere nyhetsbyråer at minst 80 mennesker er drept de siste dagene i Libya og de siste skuddene fører til at nærmere 100 mennesker er drept denne uken.

– Alle de drepte er sivile i alderen 13 til 35 år. Det var ingen militære eller politi blant de omkomne, sier en lege fra Benghazi til Al Jazeera.

(Saken fortsetter under bildet.)

Plakat "Gaddafi er Libyas slakter"

På plakaten står det 'Gaddafi er Libyas slakter'

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

Tyrkia henter folk "hjem"

Tyrkia har i dag uttrykt bekymring for de voldelige regjeringskritiske demonstrasjonene i Libya og sender flere fly for å "hente hjem" tyrkere bosatt i landet.

Et rutefly tok av fra hovedstaden Istanbul klokken 13 lørdag og to ekstra charterfly skal ha tatt av klokken 16 og 18, norsk tid. Det melder den tyrkiske regjeringens krisesenter.

Planen er å fly ut rundt 670 tyrkere i løpet av dagen, ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Anatolia. Flyene tar med seg 1,5 tonn med mat til Libyas nest største by, Benghazi.

Rapporterer bare fra regimevennlige demonstrasjoner

Libyas internettforbindelse ble «plutselig brutt» klokka 1.15 norsk tid, melder Arbor Networks, selskapet som overvåker aktiviteten på Internett.

LES: – Uakseptabelt og skremmende

Regimekritikerne i Libya brukte Facebook til å mobilisere folk til å delta i protestaksjonene mot Gaddafi, etter modell fra Egypt.

I dag er tilgangen til Facebook blokkert, og det skal også være problem med den generelle internettilgangen, opplyser folk i hovedstaden Tripoli og Benghazi til nyhetsbyrået AFP.

Statlig libysk TV og det offisielle nyhetsbyrået JANA har begrenset sin dekning av opptøyene, og rapporterer bare fra regimevennlige demonstrasjoner.

Fordømmer volden

Storbritannias utenriksminister William Hague har fordømt volden mot demonstranter i Libya.

Han legger press på myndighetene i Libya, og ber dem å godta folkets rett til å demonstrere.

Storbritannia advarer briter mot å reise til Libya, og Frankrike har utsatt eksport av sikkerhetsutstyr til landet.

Også utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at han fordømmer voldsbruken mot fredelige demonstranter i både Libya, Bahrain og Jemen.

LIBYA prodemonstrasjoner

Det kommer mange bilder av støttedemonstrasjoner for Gaddafi og få bilder av regimekritiske demonstrasjoner.

Foto: STR / Reuters

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt