Kommer ikke frem til savnede

Etterskjelv og uvær hemmer hjelpearbeidet i Indonesia. 400 mennesker er fortsatt savnet og minst 282 omkommet etter at et jordskjelv utløste en tsunami.

INDONESIA-QUAKE-TSUNAMI

Et hus på Pagai i Mentawai-øygruppen er ødelagt etter tsunamiens herjinger.

Foto: RUS AKBAR / Afp

Minst 282 mennesker er omkommet og over 400 savnet etter at et jordskjelv utløste en tsunami i Vest-Sumatra i Indonesia. Tsunamien skylte vekk flere landsbyer i øygruppa Mentawai. Skjelvet hadde en styrke på 7,7.

LES: Minst 19 døde etter vulkanutbrudd
LES: 108 omkomne etter jordskjelv
LES: Kraftig jordskjelv i Indonesia

Kjemper mot naturkreftene

Indonesiske redningsmannskaper kjemper nå en kamp mot naturkreftene for å redde savnede som kan ha overlevd. Kraftig uvær og etterskjelv hindrer redningsarbeidere i å komme frem, ifølge BBC .

Regional kriseminister Hermansyah sier kraftig sjø gjør det vanskelig å frakte nødhjelpsutstyr til de rammede Mentawai-øyene.

– I går måtte et skip snu. 4000 hjem har blitt forflyttet på grunn av jordskjelvet, og flere har flyktet opp i høyden, sier Hermansyah til BBC.

Ifølge metrologer vil uværet fortsette de nærmeste dagene.

Overlevende forteller om skrekkelige scener da flere meter høye bølger knuste flere landsbyer. Det var ikke etablert lokalt tsunamivarsel for området.

En gutt ser på ødeleggelsene i en landsby

Øya Pagai i Mentawai-øygruppen er en av de verst rammede øyene.

Foto: RUS AKBAR / Afp

Omkom som følge av brennende aske og røykforgiftning

Anders Magnus

Asia-korrespondent Anders Magnus tror dødstallet vil stige.

Foto: NRK

– Dårlig vær fører til at båter og helikoptre ikke kommer seg ut for å drive hjelpearbeid, sier NRKs Asia-korrespondent Anders Magnus.

Han sier dødstallet kan bli langt høyere etter tsunamien.

– De har mer kontroll på Java der vulkanutbruddet var. Myndighetene forsøkte å evakuere alle i nærheten av vulkanen, men flere nektet. Det er disse som nå er omkommet som følge av brennende aske eller røykforgiftning, sier Magnus.

29 omkommet etter vulkanutbrudd

Samtidig hadde landets mest aktive vulkan «Merapi» et utbrudd.

LES: Minst 29 døde etter vulkanutbrudd
LES: Flere skadd etter vulkanutbrudd
LES OGSÅ: "Merapi" truar med nytt utbrot

Vulkanen «Merapi» på øya Java hadde utbrudd ved ett-tiden i går ettermiddag norsk tid. Flere av beboerne i nærheten av vulkanen nektet å bli evakuert. 29 mennesker er bekreftet omkommet og flere har fått brannskader.

Tusenvis av mennesker flyktet i panikk da utbruddene startet. Flere av menneskene var blitt dekket av et hvitt lag med aske. Representanter for myndighetene hjalp innbyggerne å rømme området.

INDONESIA-VOLCANO

Tsunamien førte til at vulkanen'Merapi' fikk utbrudd. 50 omkom som følge av utbruddet.

Foto: STRINGER/INDONESIA / Reuters

Presidenten vender hjem

Indonesias president Susilo Bambang Yudhoyono avbryter et besøk i Vietnam som følge av tsunamien og vulkanutbruddet som rammet Indonesia tirsdag.

Den indonesiske presidenten reiser hjem onsdag, sier kilder i Sammenslutningen av sørøstasiatiske land (ASEAN).

Yudhoyono skulle egentlig blitt i Vietnams hovedstad ut uka for å delta på ASEANs toppmøte og et påfølgende østasiatisk toppmøte.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt