NRK Meny
Normal

Dødelig utmattelseskamp i Kiev

KIEV/OSLO (NRK.no): De drepte demonstrantene i Kiev kan bli martyrer som gir vind i seilene til opposisjonen i Ukraina.

Flammende taler runger blant de anslagsvis 50 000 menneskene som er samlet på Uavhengighetsplassen i Kiev. Snøen faller lett og situasjonen er rolig til tross for blodsutgytelsene tidligere onsdag.

Da NRK kjørte gjennom sentrum av Kiev på vei til utkikkspunktet over Uavhengighetsplassen, var kvartalene og gatene som førte opp til parlamentet og regjeringens hovedkvarter sperret av med store militære lastebiler og opprørspoliti.

Martyrer

Til syvende og sist er vi på slutten av andre måned i en utmattelseskamp mellom president Janukovitsj' statsapparat og demonstrantene på Uavhengighetsplassen.

Fem demonstranter skal være døde og 300 personer skadet i de blodige sammenstøtene med politiet i Kiev, ifølge demonstrantenes helsesenter. Ifølge nyhetskanalen Pravda skal fire av de fem døde ha hatt skuddskader.

Opposisjonen har dermed fått blodsofre som kan gi dem vind i seilene. Skulle det flyte mer blod, kan man komme til det punktet hvor den ukrainske hæren ikke lenger vil støtte sin president. Når folk blir drept i demonstrasjonene, blir situasjonen mye mer uforutsigbar for president Viktor Janukovitsj.

Det er roligere i Kiev onsdag kveld enn tidligere på dagen, ifølge NRKs korrespondent Hans-Wilhelm Steinfeld. Men situasjonen i Ukraina er mer spent enn den noen gang har vært i løpet av de to månedene utmattelseskrigen mellom regimet og opposisjonen har pågått.

Det er roligere i Kiev onsdag kveld enn tidligere på dagen, ifølge NRKs korrespondent Hans-Wilhelm Steinfeld. Men situasjonen i Ukraina er mer spent enn den noen gang har vært i løpet av de to månedene utmattelseskrigen mellom regimet og opposisjonen har pågått.

Molotov cocktail kastes i Kiev

En demonstrant kaster en molotov cocktail mot opprørspolitiet.

Foto: GLEB GARANICH / NTB Scanpix
Kan ikke holde oss inne

– Situasjonen er veldig intens og veldig utrygg.

«Anna» snakker nærmest ustanselig på telefonen fra Ukraina. Hun er en av de mange som har deltatt på demonstrasjonene i Kiev i dag, og sier hun var med fra første dag protestene begynte. Vi får streng beskjed om å ikke bruke navnet hennes, fordi hun frykter forfølgelse og tortur.

Hun sier mange mennesker er skadde. Men til tross for urolighetene, fortsetter folk å ta til gatene.

– Folk forsvarer sin rett til et fritt og demokratisk Ukraina, sier «Anna» til NRK.

Omstridt lov

Tirsdag trådte en omstridt lovendring i kraft i Ukraina. De nye lovene forbyr i grunn nesten all form for demonstrasjoner.

– Jeg mener alle bør forstå hovedgrunnen til at folk virkelig er misfornøyde nå, sier «Anna», og mener antiprotestlovene fullstendig krenker menneskerettighetene og borgerrettighetene.

– Vi ser på dette som et angrep på vår frihet.

«Anna» mener regjeringen overser dem til tross for måneder med demonstrasjoner. Likevel erklærer hun at protestene er nødt til å fortsette.

– Hvis vi holder oss hjemme, vil vi miste landet vårt.

– Politiet, forfølgelsen, rettsapparatet: alt er ett system. Du kan ikke gå til retten for beskyttelse av dine rettigheter. Du kan ikke engang drømme om rettferdighet i dette landet, hevder «Anna».

– Vi er nødt til å beskytte oss selv nå om dagen. Dessverre blir det mer voldelig og aggressivt, men det finnes ingen alternativ, mener hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt