NRK Meny
Normal

Mislykket henrettelse i Oklahoma i natt – fange døde av hjerteinfarkt

En henrettelse i Oklahoma med nye giftstoffer gikk fryktelig feil i natt. Dødsdømte Clayton Lockett døde av hjerteinfarkt 40 minutter etter injiseringen.

Henrettelse

Dødskammeret ved Southern Ohio Corrections Facility i Lucasville, Ohio. Arkivbilde fra 2005.

Foto: Kiichiro Sato / Ap

Clayton Lockett ble prøvekanin for en ny henrettelsesmetode i den amerikanske delstaten Oklahoma som var en kombinasjon av beroligende middel, bedøvelse og en dødelig dose gift.

Midt under henrettelsen ble persiennene til dødskammeret lukket slik at de oppmøtte ikke skulle få se hva som skjedde.

Dødsdømte Clayton Lockett hadde blitt erklært bevisstløs av den første dosen, og så blitt gitt de to andre medikamentene som skulle ta livet av ham.

Mumlet og vred seg

Clayton Lockett

Clayton Lockett ble prøvekanin for en ny henrettelsesmetode i den amerikanske delstaten Oklahoma, men døde av hjertestans først 40 minutter etter at den første sprøyten ble injisert.

Foto: Uncredited / Ap

13 minutter etter at han fikk sprøyten, ble han urolig, begynte å mumle og forsøkte å reise seg.

Legen som var til stede, stanset henrettelsen. Mindre enn en time senere oppdaget legene at blodåren hadde sprukket. Lockett fikk hjerteinfarkt og døde.

– Giftstoffene hadde ikke ønsket effekt, forklarer fengselsdirektøren Robert Patton i Oklahoma.

Han sier at henrettelsen ble stanset og persiennene trukket for da det ikke gikk etter boka. En talsmann for fengselet sier de tror en blodåre sprakk slik at all giften ikke kom inn i kroppen.

Neste henrettelse utsatt 14 dager

Lockett var dømt til døden i 2000 for voldtekt og drap på en ung kvinne han bortførte, slo og begravde levende. Warner var dømt i 1997 for voldtekt og drap av en elleve måneder gammel jente.

Henrettelsen var blitt utsatt i flere uker på grunn av rettslig strid om den nye giftcocktailen. Advokatene mente at delstaten holdt tilbake viktige opplysninger om giften.

Det skulle vært en dobbelhenrettelse med ny oppskrift i Oklahoma natt til onsdag.

Charles Warner

Charles Warner skulle henrettes to timer etter Clayton Lockett. Henrettelsen er nå utsatt i 14 dager.

Foto: Uncredited / Ap

Den andre fangen, Charles Warner, som skulle henrettes i samme dødskammer to timer senere. Warners henrettelse er nå utsatt i 14 dager, som følge av den mislykkede henrettelsen.

Nekter å selge giftstoff til fengsler i USA

Dødssprøytene har skapt overskrifter her igjen det siste året helt siden europeiske produsenter nektet å selge giftstoff til amerikanske fengsler.

32 delstater med dødsstraff har måttet lete etter andre leverandører og metoder for å gjennomføre henrettelsene.

Flere delstater holder hemmelig mye informasjon om medikamentene og hvor de får giftstoffene fra.

Advokater har flere ganger saksøkt delstater fordi mangel på informasjon gjør det vanskelig å vite om legemidlene er trygge og effektive, eller om de bryter grunnlovens forbud mot «grusom og uvanlig avstraffelse» når delstatene eksperimenterer.

Det var første gang Oklahoma prøvde sin nye dødelige miks i natt.

Smertefullt

Kombinasjonen med først å gjøre fangen bevisstløs, så lamme pusteorganet og til slutt stanse hjertet har blitt brukt i Florida, men med opptil fem ganger så stor dose av det bedøvende middelet. Uten effektiv bedøvelse er det kjent at det neste giftstoffet vil gi en smertefull kveling.

Oklahomas guvernør Mary Fallin har beordet granskning av hva som skjedde. Fengselsmyndighetene hevder giftstoffene ble skaffet på lovlig vis, gjennom godkjente apoteker, og hadde ikke utløpt på dato.

Nattas mislykkede henrettelse vil føre til mer debatt og kamp mot dødssprøyte i USA.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt