Sør-Korea sender diplomat til Afghanistan

Den sørkoreanske regjeringen sender en av sine toppdiplomater til Afghanistan for å få løst gissel-krisen. Nå har Taliban satt ny forhandlings-frist.

Tenner lys for de 22 gislene i Afghanistan

Sørkoreanere tenner lys i hovedstaden Seoul i dag for de 22 gislene i Afghanistan

Foto: KIM JAE-HWAN / AFP

Den nye fristen er i morgen, fredag, klokken 12.

For å få løslatt de 22 gislene må åtte navngitte Taliban-medlemmer løslater fra fengsel og Sør-Korea må trekke ut de 200 soldatene som er stasjonert i landet.

Det er det første kravet man nå forsøker å løse, ettersom sørkoranerne allerede har sagt at de skal trekke ut styrkene før året er omme.

De brukte tiden sin på å hjelpe de syke og på å få dem friske (...) vær så snill å se hvor vondt familiene deres har det nå

Bønn til Taliban fra familiene til gislene / Reuters

Venter trolig til fredag

En talsperson for Taliban, Qari Mohammad Yousuf, sa i morges per telefon til nyhetsbyrået Reuters at de 22 gislene er i live. Den forrige fristen gikk ut klokken 22.30 i går kveld, og politisjefen i Ghazni-provinsen, der gislene holdes fanget, sier det samme:

- Jeg var våken i hele natt, og hvis Taliban har tatt livet av en eneste fange ville jeg visst om det. Vi forsøker nå å få tak i gisseltakerne for å forhandle videre, sier general Ali Shah Ahmadzai.

I morgen kommer diplomaten Baek Jong-chun til Afghanistan for å gjøre det han kan på vegne av regjeringen for å berge livene til de 22 sørkoreanerne som holdes på et hemmelig sted.

Etter dagens utvidelse av fristen, vil Taliban trolig vente til fredag før de foretar seg noe som helst.

Verste siden 2001

I dag kom også familiene til gislene med nok en oppfordring til

Tenner lys for gislene i Afghanistan

Det tennes lys og demonstreres i Seoul. På arket til denne kvinnen står det: 'Trygg hjemkomst for gislene - Sør-Korea ut av Afghanistan'.

Foto: Ahn Young-joon / AP

Taliban:

- Familiene våre dro til Afghanistan for å jobbe med frivillig arbeid. De brukte tiden sin på å hjelpe de syke og på å få dem friske. Medlemmer av Taliban, vær så snill å se på hvor vondt familiene deres har det nå.

I mens pågår kampene i hele landet for fullt. 50 Taliban-soldater er drept de siste 12 timene i provinsen Helmand, sør i landet. Siden søndag er tallet 160 soldater.

Volden i Afghanistan har tatt seg opp de siste årene og de siste 18 månedene er de verste siden den USA-støttede regjeringen tok over i 2001.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt