Hopp til innhold

Dette er verdens mest korrupte land

Somalia regnes som verdens mest korrupte land, mens Norge fortsatt er det mest korrupte i Skandinavia, ifølge ny rapport.

SOMALIA-POLITICS/

SOMALIA: President Hassan Sheikh Mohamud må nok en gang tåle å få jumboplassen i listen over verdens mest korrupte land.

Foto: ISMAIL TAXTA / Reuters

Over to tredjedeler av de 176 landene i årets korrupsjonsindeks fra Transparency International opplever en større grad av korrupsjon.

Somalia er nok en gang det mest korrupsjonsutsatte landet på listen over verdens mest korrupte land, mens Sør-Sudan, Nord-Korea, Syria og Jemen følger tett bak.

Danmark er verdens minst korrupte land, mens Norge i år havner på sjetteplass på korrupsjonsindeksen – bak New Zealand, Finland, Sverige og Sveits.

Korrupsjonsskandaler

Guro Slettemark, generalsekretær i Transparency International Norge, sier det er vanskelig å gi en god forklaring på hvorfor Norge gang på gang gjør det dårligere enn sine naboland.

Guro Slettemark

Guro Slettemark, generalsekretær i Transparency International.

Foto: Transparency International

– Det er ikke veldig store poengsummer som skiller disse landene. Men i Norge har vi hatt noen ganske alvorlige og store korrupsjonsskandaler, som kanskje har vært med på å bevisstgjøre den norske befolkningen om at vi faktisk har utfordringer i Norge også, sier hun.

Den årlige undersøkelsen rangerer landene etter hvor korrupt deres offentlige sektorer oppfattes på en skala fra 1 – 100, og gjennomsnittsscoren blant de 176 landene ligger på 43.

Ingen av landene på lista regnes som helt korrupsjonsfrie.

Land som rangeres høyt har vanligvis større grad av pressefrihet, tilgang til informasjon om offentlige utgifter og uavhengige rettssystemer.

Korrupte land

De landene som ligger nederst på lista preges av korrupte offentlige tjenester der både politi og rettsvesen kan bestikkes. Indeksen er basert på tall fra Verdensbanken, Den afrikanske utviklingsbanken og den sveitsiske handelshøyskolen IMD.

Årets resultater synliggjør sammenhengen mellom korrupsjon og skjev maktfordeling, mener José Ugaz, styreleder i Transparency International.

– I altfor mange land blir folk fratatt sine mest grunnleggende behov. De går sultne til sengs på grunn av korrupsjon, mens de som er mektige og korrupte nyter en overdådig livsstil ustraffet, sier han.

Mindre korrupsjon

Qatar har hatt det største fallet på indeksen, fra 71 poeng i fjor til 61 poeng i år.

– Og det kan nok ses i sammenheng med FIFA og byggingen av fotball-VM, der det ble påvist flere store brudd på menneskerettigheter, sier Slettemark.

Årets resultater for Europa generelt ligger tett opp mot resultatene for i fjor. Ukraina viser en liten forbedring med 2 poeng på årets skala.

Timor-Leste, Laos og Myanmar er blant landene som de siste årene har klatret mest oppover på indeksen.

SISTE NYTT

Siste nytt