NRK Meny
Normal

Millardærdatter skal styre oljeselskap

Angolas president José Eduardo dos Santos har bestemt at milliardærdatteren Isabel skal ta over roret i det statlige oljeselskapet Sonangol.

Isabel dos Santos, datter av presidenten i Angola

DEN RIKESTE KVINNEN I AFRIKA SKAL STYRE OLJEN I ANGOLA: Hennes formue er anslått til drøyt 27 milliarder kroner i et land der 70 prosent av befolkningen lever i dyp fattigdom.

Foto: FERNANDO VELUDO / Afp

Isabel dos Santos (43) blir leder for det nye styret i Sonangol etter at det forrige ble kastet i mai, opplyser regjeringen i Luanda. Hennes formue er anslått til drøyt 27 milliarder kroner og er den rikeste kvinnen i Afrika, ifølge magasinet Forbes.

Kritikere mener faren, som har styrt Angola i 35 år, har bidratt til å skaffe henne den enorme formuen. Hun er Dos Santos' eldste datter og har fått kallenavnet «prinsessen» i det oljerike landet, hvor over 70 prosent av befolkningen lever i dyp fattigdom.

– Det nye styret skal jobbe for å redusere produksjonskostnadene og optimalisere ressursene, slik at den angolske oljesektoren blir mer konkurransedyktig, sier den nye styrelederen i en pressemelding.

Fattige folk leter i søppelen i Angolas hovedstad Luanda, mens oljeselskapet Sonangol skinner i sole

STORE KONTRASTER I ANGOLA: Mens befolkningen lever i dyp fattigdom, på jakt etter mat i søpla skinner det fra hovedkontoret til det statlige oljeselskapet Sonangol. Her i hovedstaden Luanda.

Foto: Bibiana Piene/Siphiwe Sibeko / NTB scanpix/REUTERS

Viktig for Norge

Angola er Norges viktigste handelspartner på det afrikanske kontinent. I år er det 25 år siden Statoil etablerte seg i det oljerike landet, der også en rekke andre større norske aktører har bygd seg opp.

Det siste halvåret har imidlertid Statoils virksomhet vært i søkelyset på grunn av flere innbetalinger til nettopp Angolas statlige oljeselskap Sonangol. Blant annet er det innbetalt flere hundre millioner kroner til et forskningsinstitutt som foreløpig ikke eksisterer annet enn på papiret.

Utbetalingene var en del av prisen for å få tildelt en kontrakt som operatør på et av Angolas oljefelt.

Mens oljerikdommen har fylt lommene til landets elite, lever to tredjedeler av Angolas befolkning på under to dollar dagen. Hvert sjette barn som blir født i dette oljerike landet dør før det fyller fem år.

Startet med nattklubb

Landet ligger på 5. plass på Transparencys liste over verdens mest korrupte land.

Isabel dos Santos' karriere i næringslivet startet da hun som 24-åring åpnet en nattklubb i Luanda.

43-åringen eier i dag en firedel av aksjene i Angolas teleselskap Unitel, samt en betydelig andel i Banco BIC. Hun har også investert stort i Portugal, der hun kontrollerer 19 prosent av landets fjerde største bank BPI.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt