Hopp til innhold

Dette er mannen Donald Trump kaller en «såkalt dommer»

Dommer James Robarts avgjørelse om å stoppe presidentens ordre, har fått Donald Trump og Det hvite hus til å rase. Kjennelsen blir beskrevet som «skandaløs», i en uttalelse fra Det hvite hus.

Dommer James Robart i Seattle

James Robart er den føderale dommeren i Seattle i delstaten Washington som har satt en stopper for president Donald Trumps innreiseforbud.

Foto: US Courts

USAs president Donald Trump har etter kjennelsen ble kjent gått i strupen på dommer James Robarts som åpnet for at flypassasjerer fra de sju «svartelistede» landene igjen kan dra til USA.

På Twitter skriver Trump følgende om kjennelsen:

– Meningen til denne såkalte dommeren, som i bunn og grunn hindrer landet vårt å håndheve loven, er latterlig og vil bli omgjort.

Laster Twitter-innhold

Kjennelsen til Robart, en dommer som ble utnevnt av tidligere president George W. Bush er et stort tilbakeslag for Trumps omstridte innreiseforbud.

Hyllet for frivillig arbeid

James L Robart har vært en føderal dommer i Seattle i delstaten Washington siden 2004, året etter Bush nominerte han, skriver CNN. Fra 1973 til 2004 var han advokat i firmaet Lane Powell Moss & Miller, før han ble utnevnt som dommer av Bush.

Under høringen til Robart i 2004 hyllet den demokratiske senatoren Patty Murray dommeren for å være «utrolig sjenerøs» og for sitt arbeid med underprivilegert ungdom.

Dommeren har tidligere vært president for Seattle Children's Home. En organisasjon som gir hjelp til barn med psykiske problemer i delstaten Washington.

Robart: – Black lives matter

Dette er ikke første gang Robart har skapt overskrifter. Under en sak i august i fjor som omhandlet unødvendig maktbruk av politiet sa Robart at «black lives matter» (svarte liv betyr noe).

Black Lives Matter-bevegelsen har ved en rekke anledninger protestert mot politivold. I en video som ble publisert på domstolens nettside sier Robart følgende:

– Politiskytinger som har resultert i dødsfall er 41 prosent av de involverte afroamerikanere, til tross for at de kun utgjør 20 prosent av befolkningen i disse byene.

Laster Twitter-innhold

Robart: – Klar over konsekvensene

Robart ga noen muntlige kommentarer etter kjennelsen ble klar, skriver The Guardian. Dommeren fant det sannsynlig at delstaten Washington ville vinne frem med en sak. Derfor ble kravet til delstaten innvilget.

– Domstolen er klar over de betydelige konsekvenser beslutningene vil ha for sakens parter, sa Robart etter kjennelsen ble klar.

Trump Donald Trump

Donald Trump har skrevet under på flere presidentdirektiver i løpet av sin tid i Det hvite hus. Nå har domstolen i Washington satt en stopper for flere av tiltakene i presidentordren.

Foto: Susan Walsh / AP

Etter dette gikk han gjennom hvilke deler av presidentordren som ikke kan håndheves, skriver Aftenposten:

  • Regelen om generelt innreiseforbud i 90 dager for personer fra syv land; Irak, Iran, Syria, Jemen, Sudan, Somalia og Libya.
  • Beslutningen om å sette mottak av flyktninger på vent i 120 dager.
  • Ordren om å prioritere flyktninger som er forfulgt på religiøst grunnlag fremfor andre.
  • Instruksen om å stoppe mottak av alle syriske flyktninger inntil videre.

Det er fortsatt enkelte punkter av presidentdirektivet som kan håndheves:

  • Avgjørelsen om at USA maksimalt skal ta imot 50.000 flyktninger i 2017
  • Gjennomgang av hvilken informasjon andre land gir om sitt lands visumsøkere og eventuell senere visumstopp til land som ikke informerer godt nok.
  • En prosess med utvidet kontroll fra immigrasjonsmyndighetenes side med personlige intervjuer og database for ID-dokumenter.
  • Muligheten til uansett å ta inn noen hvis dette er i «nasjonens interesse».
  • Fremskynding av et biometrisk kontrollsystem for reisende.

«Verdighet og respekt»

Under høringen av Robart i 2004 fortalte dommeren at han så på rettssystemet som en måte å hjelpe folk som føler seg urettferdig behandlet.

– Gjennom årene har jeg møtt mange mennesker som har følt at rettssystemet har vært imot dem og var urettferdig, sa Robart i 2004.

Robart la til at han ville behandle alle i sin rettssal med «verdighet og respekt».

TOPSHOT-FRANCE-DEMONSTRATION-US

Trumps innreiseforbud har ført til en rekke demonstrasjoner verden over, som her i Paris i dag.

Foto: THOMAS SAMSON / AFP

Opphever visum-stopp

Departementet for innlandssikkerhet opplyser i ettermiddag norsk tid at amerikanske myndigheter ikke lenger vil instruere flyselskaper til å hindre passasjerer fra de sju overveiende muslimske landene å gå ombord fly til USA, så lenge de har visum.

Avgjørelsen til Robarts vil trolig føre til at titalls tusen mennesker som har fått visum tilbakekalt i løpet av den siste uken, nå vil kunne få muligheten til å reise inn til USA.

SISTE NYTT

Siste nytt