NRK Meny
Normal

Går ut i Europas gater mot Trumps innreiseforbud

Demonstrasjoner mot presidentordren som nekter personer fra sju land innreise til USA

Demonstrasjon mot Trump i London

DEMONSTRASJON: Muslimske og antirasistiske grupper sto bak demonstrasjonen i London.

Demonstrasjoner har pågått i London, Berlin og Paris.

Ifølge nyhetsbyrået AFP er det er muslimske og antirasistiske grupper som står bak protestene i London, der flere tusen protesterte utenfor den amerikanske ambassaden.

Demonstranter holdt svarte bannere med blodflekker og slagordene «Nei til Trump Nei til krig».

De er også kritiske til at statsminister Theresa May ikke har vært klarere i motstanden mot Trumps innreiseforbud.

Trump-protest i London

PROTEST MOT TRUMP: Demonstranter krever at Storbritannia trekker invitasjonen til Donald Trump. Det er ventet at Trump skal besøke Storbritannia til sommeren.

Foto: David Mirzoeff / AP

Omstridt ordre

President Donald Trump skrev under på den omstridte presidentordren fredag for en uke siden (se fakta). Det er et generelt innreiseforbud på 90 dager for personer fra sju, hovedsakelig muslimske, land: Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen.

Trump er blitt truet med søksmål, og er blitt møtt med motstand fra flere domstoler i USA. Natt til lørdag ble reiseforbudet blokkert av en føderal dommer i Seattle, noe som har ført til skarp kritikk fra Det hvite hus.

Trump skriver på Twitter lørdag at det vil være et stort problem om ikke land selv kan bestemme hvem som skal få reise inn og ut.

Laster Twitter-innhold

Trump beskriver den føderale dommeren som stoppet innreiseforbudet for en «såkalt dommer» og kaller avgjørelsen latterlig.

Laster Twitter-innhold

Protester flere steder

Også i Sydney og Jakarta var det demonstrasjoner mot restriktiv innvandringspolitikk i Australia og USA. Australia er blitt kritisert for sin internering av aylsøkere i nabolandene Nauru og Papua Guinea.

Trump-administrasjonen har sagt at avtalen om å ta imot 1250 flyktninger fra Australia skal bli stående, men at de skal gjennom en grundig bakgrunnssjekk.

Torsdag ble det kjent at Donald Trumps telefonsamtale med Australias statsminister Malcolm Turnbull fikk en uventet utvikling og avslutning.

Kilder Washington Post har snakket med opplyser at Trump i løpet av samtalen skal ha rukket å både slakte Obamas avtale med Australia om å ta imot 1250 flyktninger fra deres omstridte flyktningleirer, anklage Australia for å eksportere «de neste Boston-bomberne» og beskrive praten med statsministeren som den «desidert verste».

I Sydney og i Jarkarta var det demonstrasjoner i dag mot restriktiv innvandringspolitikk i Australia og USA.

REAKSJONER: Demonstrantene i Australia mener landet må ta imot flere flyktninger.

Etter 14 dager med Donald Trump som USAs president kan vi konstatere at det går unna i svingene. Har du allerede falt av lasset? Dette er et utvalg av de siste to ukenes mest omtalte Trump-nyheter.

TO UKER MED TRUMP: Se NRKs oppsummering av de første ukene med Donald Trump.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt