Hopp til innhold

En svært modig dissident

Hu Jia er ett av de sterkeste symbolene for den kinesiske opposisjonsbevegelsen. Den modige unge mannen er stemplet som kriminell av myndighetene.

Hu Jia
Foto: FREDERIC J. BROWN / AFP

Hu Jia, som er født i 1973, regnes som en av Kinas fremste menneskerettighetsaktivist.

I mange år registrerte han utrettelig arrestasjoner og trakassering av andre aktivister, før han selv ble arrestert før jul i 2007 - etter å ha forsvarte en gruppe bønder som protesterte mot myndighetenes konfiskering av jord.

Noen måneder senere, 3. april 2008 ble han dømt til tre og et halvt års fengsel for å ha «manet til samfunnsfiendtlig virksomhet».

Hu Jia

Fortielsen av aids og de aidssyke har vært en av kampsakene til Hu Jia.

Foto: STAFF / REUTERS

Blant «ugjerningene» var fire artikler publiserte på Internett. En av dem hadde tittelen «Det virkelige Kina og de olympiske leker», hvor Hu Jia bad av de kinesiske makthaverne om å slutte med å bryte menneskerettene.

Han har vært aktiv i demokratibevegelsen og miljøbevegelsen. Og han har kjempet for hiv- og aidssyke i Kina.

Moderne medier som våpen

Den 35 år gamle mannen er blitt et av de nye og sterkeste symbolene for kampen om et mer demokratisk Kina, vel 20 år etter massakren på Den himmelske freds plass.

Studentene og studentledederne som ble drept da de forsøkte å stanse stridsvognene i det de rullet inn på den berømte plassen - for å slå ned studentenes krav om mer demokrati og retten til elementære menneskerettigheter - brakte Hu Jia inn i den politiske kampen.

Han er selv utdannet ved Beijings universitetet for økonomi og handel innen informasjonsteknologi.

Internett og blogger ble dermed Hu Jias kampvåpen.

Hu Jia

Hu Jia har mange støttespillere som holder saken hans varm.

Foto: ANDREW ROSS / AFP

Han var en av de fire fengslede aktivistene som Amnesty International Norge rettet søkelys på i en prisbelønnet aksjon for ytringsfrihet på nett.

- Kriminell og uverdig

Hu Jia var både i 2008 og 2009 nominert som kandidat til Nobels fredspris.

I fjor - hvor han ble regnet som en av favorittene - stemplet det kinesiske utenriksdepartementet ham som en kriminell som ikke var verdig en fredspris.

– Utallige kinesere fortjener å bli vurdert som prisvinnere, men det gjelder ikke Hu Jia. Alle vet hva slag person Hu Jia er. Han er dømt for forsøk på å velte regimet, uttalte en talsmann og understreket at Beijing ville være svært lite fornøyd hvis Hu Jia ble prisvinneren.

Tonen var ikke stort bedre da dissidenten i oktober 2008 ble belønnet av EU-parlamentet med Sakharov-prisen, som er opprettet til minne om Sovjetunionens mest kjente dissidenten, Andrej Sakharov.

Kinesiske myndigheter reagerte med raseri da ble kjent at Hu skulle få prisen. En tjenestemann stemplet Hu som en forbryter og kalte tildelingen en provokasjon og en grov innblanding i Kinas indre anliggender.

Sakharov-prisent til Hu Jia

Stolen til Hu Jia stod tom under utdelingen av Sakharov-prisen i 2008.

Foto: CHRISTIAN LUTZ / AP

Hu Jia er også utnevnt til æresborger av Paris.

I et videoopptak takket Hu Jias kone, Zeng Jinyan, EU-parlamentarikerne og andre aktivister i vestlige land for deres støtte.

Med Sakharov-prisen fulgte det med 50 000 euro - nesten en halv million kroner -som Zeng har uttalt at hun vil bruke for å hjelpe forfulgte dissident-familier.

Dokumenterte husarrest

For Hi Jias er ikke alene i kampen. Også Zeng Jinyan, som han giftet seg med i 2006, er en sta og aktivistisk kvinne.

Det unge ekteparet har måttet tåle flere perioder med trakassering fra det kinesiske sikkerhetspolitiet, og husarrest.

De har tatt hevn på sin egen moderne måte og dokumenterte forfølgelsen i videodokumentaren «Fanger i frihetsbyen».

Den modige kvinnen ble av Time Magazine inkludert blant «100 helter og pionerer» for sin blogging etter at ektemannen ble arrestert.

Zeng Jinyan er fortsatt under tett overvåkning av sikkerhetsmyndighetene i en såkalt uoffisiell husarrest, og Amnesty International er bekymret for hennes situasjon.

Hun ble under feiringen av Folkerepublikken i fjor anmodet om å forlate Beijing i en viss periode, sammen med sin lille datter.

Det samme skjedde foran de olympiske leker. Da «forsvant» hun ut av byen, en dag før åpningsseremonien.

Zeng Jinyan

Hi Juas mor, Feng Juan er en av svigerdatteren beste støttespillere. Begge stiller de seg bak Hu Jias kamp. Her fra rettsaken i 2008.

Foto: Greg Baker / AP

Hu Jia og Zeng Jinyan ble foreldre to uker før Hu Jia ble arrestert i 2007. Han måtte be om tillatelse til å følge kona på sykehus for å føde. Han har knapt sett sin lille datter, og den lille jenta har knapt sett sin far.

Dissidenten kommer fra en familie som ikke er vant med å gi seg. Hans foreldre ble under studietiden på slutten av 1950-tallet stemplet som «høyreavvikere» under en av kampanjene til Mao.

De ble «anvist» til å jobbe i utkantprovinser og måtte i lange perioder leve adskilt. Dette varte helt til 1978, da Deng Xiaoping kom til makten og høyreavvikerstempelet ble fjernet.

Alvorlig syk

Rapporter sier at Hu Jia er blitt svært syk i fengselet. Den 35 år gamle mannen skal lide av den alvorlige sykdommen levercirrhose, på norsk kalt skrumplever, etter en Hepatitt B- infeksjon.

- De kinesiske myndighetene bør nå vise et menneskelig ansikt og sette ham fri, sa EU-parlamentets president Hans-Gert Pöttering i forbindelse med utdelingen av Sakharov-prisen.

Men så er ikke skjedd. Nå fryktes det at han er dødssyk.

NRK har møtt Hu Jia og kona Zeng Jinyan en rekke ganger. Hør ett av møtene med vår daværende korrespondent her:

SISTE NYTT

Siste nytt