Urix forklarer

Dette bør du følge med på i USA-valget

Skal du følge med på valget, så bør du følge med på hva som skjer i Hillsborough County i Florida. Bare en gang siden 1960 har de tatt "feil". Folk i Florida og i noen få andre stater kan avgjøre hele valget.

USA-ELECTION/TRUMP

Presidentvalget er i gang i USA. Her er NRKs guide til hva som blir ekstra spennende å følge med på.

Foto: CARLO ALLEGRI / Reuters

Folk i Hillsborough County har definitivt nese for å plukke presidenter. Det tredje største fylket i den viktige vippestaten Florida har med bare ett unntak valgt riktig hver gang siden 1960.

Everett

Norma Everett (89)mener det er på tide med et skifte i Washington.

Foto: Reuters

– Det blir sagt at "slik det går i Hillsborough, går det i Florida, og slik det går i Florida, slik går det i hele nasjonen", sier professor i statsvitenskap Susan Macmanus på Universitetet i Sør-Florida, til Reuters.

På eldresenteret "Sun City" i solskinnsstaten møtes Trump-tilhengere.

– Vi trenger en annen enn Hillary og vi trenger forandring i Washington, sier Norma Everett (89).

Maurice Joyles er en av karene på eldresenteret med Trump-kaps.

– Det er Trump for alle pengene. "We have to make America great again", sier han.

Maurice Joyles

Maurice Joyles har bestemt seg. Det blir Donald Trump.

Valget står mellom en tidligere TV-stjerne med provoserende utspill og en tidligere førstedame med en epostskandale hengende over seg. Men:

Skal du følge med på noe under valget, er det Florida og tre andre stater som blir mest spennende.

Florida

Florida blir valgets "hotspot" og kampen om staten ser ut til å bli tøff.

Flere enn seks millioner mennesker, eller to tredjedeler av alle de man regner med vil komme til å stemme, har forhåndsstemt i Florida.

Meningsmålingene er skiftende. De fleste går i retning av Hillary Clinton, men mange målinger har vist "dødt løp".

USA-ELECTION/

Donald Trump holder tale på Million Air Orlando airplane hangaren i Sanford, Florida, 25. oktober.

Foto: © Jonathan Ernst / Reuters / Reuters

Donald Trump har mest å vinne i Florida. Hans sjanser til å bli president avhenger veldig av hvordan det går i Florida (Michigan, Nord-Carolina og Ohio).

Hvis Clinton vinner, så trenger hun bare vinne en av de andre tre store vippestatene Ohio, Michigan og Pennsylvania, men Trump må vinne alle tre, viser en utregning som Reuters har gjort sammen med Ipsos States of the Nation.

I Florida handler mye om hvor mange velgerne med latinamerikansk bakgrunn som faktisk kommer seg til urnene, men også hvor mange hvite amerikanere Trump klarer å mobilisere.

Pennsylvania

Folkerike Pennsylvania er også blant de avgjørende kamparenaene. Tradisjonelt er dette en stat med en stor middelklasse som har vært demokratisk innstilt.

Det er ikke uten grunn at Hillary Clinton har holdt en av sine aller største valgmøter her med drahjelp av både presidentparet Obama, Bon Jovi og Bruce Springsteen.

Trump lå veldig godt an i Pennsylvania i starten på valgkampen, men etter sommeren har entusiasmen for ham vært fallende. Og i valgkampinnspurten hadde Donald Trump en klar beskjed til misfornøyde Demokrater i Pennsylvania.

– Hillary er fiaskoens sanne ansikt, sa han til sine tilhengere i Scranton.

Ohio

Det er bare tre presidenter siden Abraham Lincoln ble valgt i 1860 som har klart å bli president uten å vinne staten Ohio.

Både i 2008 og 2012 stakk Barack Obama av med seieren i Ohio. USAs økonomi er viktig for statens sju millioner velgere.

US-HILLARY-CLINTON-CAMPAIGNS-IN-CRUCIAL-STATES-AHEAD-OF-TUESDAY'

Hillary Clinton vinker til publikum i Cleveland, Ohio under et valgmøte 6. november.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp

Både i Ohio og Pennsylvania har mistet mange industriarbeidsplasser de siste årene, og det er mange misfornøyde velgere som kan tenke seg å stemme på Trump.

Donald Trump er for kulldrift, og mot frihandel og han håper det skal lokke velgerne over i hans leir.

Også i Ohio har meningsmålingene vist valget tirsdag blir svært spennende.

Nord-Carolina

En tidlig indikasjon på hvilken vei vinden vil blåse i valget, kommer i Nord-Carolina. Historien har vist at det ofte er svært spennende valg her.

Sammen med Florida, er dette en stat Trump må vinne dersom han skal ha noen sjanse.

Vi forsøker å forklare hvilke amerikanske delstater som kommer til å avgjøre presidentvalget. Og hvilke som absolutt IKKE avgjør noe som helst, fordi de stemmer som de alltid har gjort.

Noe som bekymrer Clinton-leiren er dersom afroamerikanere lar være å komme til stemmelokalene i Nord-Carolina, slik de gjorde for Obama i 2008 og 2012.

Også her har meningsmålingene gått i begges favør.

Laster Twitter-innhold

Hillsborough er mini-USA

Kanskje er det ikke tilfeldig at folk i Hillsborough County er så gode på å "tippe" president. For fylket er sammensatt av en miks mellom en hvit middelklasse og latinamerikanske og svarte velgere, mellom arbeidsfolk og funksjonærer, unge og gamle.

Og det ikke bare stemning for Trump. Som i resten av Florida har staten en stor gruppe mennesker med latinamerikansk bakgrunn.

– Det hele er skremmende. Jeg har akkurat fått en datter og jeg vil ikke at hun skal vokse opp i en verden der Donald Trump er president med alle de ville utspillene han kommer med uten å tenke seg om først, sier Michelle Perez (24).

Det er bare noen dager igjen til det amerikanske valget, og valgkampen blir fulgt tett også av norske medier. Men det amerikanske valgsystemet kan være vanskelig å forstå. Vi skal prøve å rydde opp litt.

I feks California og Alabama er det ikke ventet noen spenning. Her haler henholdsvis Clinton og Trump hver sin seier. Derfor er det i de såkalte vippestatene at valget avgjøres.

I år er det 13 slike vippestater, ifølge RealClearPolitics. De viktigste av dem er Florida, Pennsylvania og Ohio, med henholdsvis 29, 20 og 18 valgmenn.

SISTE NYTT

Siste nytt