Urix forklarer

Når vet vi svaret?

Nå er det endelig slutt på den skitneste amerikanske valgkampen i manns minne. Valgdagen er her! Men når blir det klart hvem som blir USAs 45. president?

Opptelling av stemmer

I Renton, i delstaten Washington, var ansatte mandag i full sving med å klargjøre valglokalene.

Foto: DAVID RYDER / Reuters

En utmattet verden venter på de amerikanske velgernes svar. Men valgdagen er lang.

De første valglokalene åpner i Dixville Notch og to andre bitte små tettsteder i New Hampshire like etter midnatt lokal tid (klokka 6 norsk tid tirsdag).

Noen få minutter senere offentliggjøres de første resultatene i presidentvalget 2016.

Først 25 timer senere stenger det siste valglokalet i Adak i Alaska.

Hold deg våken!

En time etter midnatt her i Norge stenger valglokalene i Georgia, Indiana, Kentucky, Sør-Carolina, Vermont og Virginia. Så går det slag i slag.

Like etter kl. 2 og igjen kl. 3 renner resultatene inn fra nærmere 30 delstater pluss Washington, D.C. Der vil vi finne mange av de viktige vippestatene.

Kl. 5 dukker vestkysten opp med blant annet Californias 55 valgmannsstemmer.

De magiske 270

Og da er det på tide å minne om at amerikanerne egentlig holder 51 presidentvalg på valgdagen: Ett for hver av de 50 delstatene pluss hovedstaden Washington.

Hver av dem er tildelt et visst antall valgmenn etter hvor stor befolkning de har. Det er disse 538 valgmennene som formelt velger USAs president.

Når en av presidentkandidatene har fått et flertall av valgmannsstemmer – 270 – blir vedkommende utpekt som valgets vinner.

Det skjer nesten alltid før alle stemmene er talt opp. Man vet for eksempel at Californias 55 valgmenn alltid havner i kolonnen til den demokratiske kandidaten, mens de 38 i Texas har gått til republikanerne de siste 40 årene.

Det er bare noen dager igjen til det amerikanske valget, og valgkampen blir fulgt tett også av norske medier. Men det amerikanske valgsystemet kan være vanskelig å forstå. Vi skal prøve å rydde opp litt.

URIX FORKLARER: Slik foregår USA-valget.

Det er stemmene som teller

Det er opptellingen i vippestatene som gjør valgnatten så spennende. For i vippestatene vet man ikke på forhånd hvilken vei det går.

Med én gang valglokalene stenger i en stat, kommer de første prognosene basert på valgdagsmålinger («exit polls»), altså målinger foretatt når velgerne kommer ut av valglokalene.

De gir en pekepinn om hvilke grupper som har stemt på hvilken kandidat.

Men det er jo de faktisk avgitte stemmene som avgjør.

Det er minst to valgfunksjonærer ved hvert av landets 200.000 valglokaler, og representanter fra partiene dobbeltsjekker at alt går riktig for seg under stemmegivningen.

Valgfunksjonærer oppnevnt av delstaten sørger for at opptellingen skjer på riktig måte. Også her overvåker partiene prosessen.

Når vet vi?

For et par uken siden var det en ekspert som mente at Hillary Clinton ville bli erklært som valgets vinner allerede like etter kl. 21 amerikansk østkysttid, kl. 3 norsk tid.

Men da ledet hun med over ti prosentpoeng på de nasjonale meningsmålingene. Gapet mellom henne og Donald Trump er mye tettere nå.

I de tre siste presidentvalgene har TV-selskapene og nyhetsbyråene ventet til minst kl. 23 østkysttid med å erklære en vinner. Det er kl. 5 onsdag morgen hos oss.

Ingen ville gjenta den pinlige tabben fra 2000-valget da de måtte trekke tilbake sin kåring av George W. Bush som vinner i Florida og dermed USAs 43. president.

Det ble ham til slutt – men først etter en avgjørelse i høyesterett fem uker senere.

Og så?

Når en vinner er erklært er det vanlig at taperen tar en telefon til vedkommende og gratulerer med seieren. Så går taperen ut til sine tilhengere på valgvaken, erkjenner valgnederlaget og gratulerer vinneren i full offentlighet.

Først når det har skjedd, går vinneren ut til sin valgvake og jubelen bryter løs. Den kommende presidenten takker for støtten fra dem som stemte på ham/henne og lover å være en president for hele landet.

Det er det som vanligvis skjer. Hva som skjer i år, vet foreløpig ingen.

SISTE NYTT

Siste nytt