Det hvite hus: Trump har vurdert å sparke Comey helt siden valget

Pressetalskvinne Sarah Sanders i Det hvite hus sier at president Donald Trump har tenkt på å sparke James Comey som FBI-sjef i flere måneder, fordi han mener Comey har begått flere feil.

Pressetalskvinne Sarah Sanders holder pressekonferanse i Det hvite hus

– MISTET TILLIT: – President Donald Trump har gradvis mistet tilliten til James Comey i løpet av de siste månedene, sier pressetalskvinne Sarah Sanders i Det hvite hus.

Foto: Susan Walsh / AP

– Presidenten har mistet tillit til Comey i løpet av de siste månedene, justisdepartementet har mistet tillit til ham, kongressmedlemmer har mistet tillit til ham, og ansatte i FBI mistet tillit til sjefen sin, hevder pressetalskvinne Sarah Sanders i Det hvite hus.

– Faktisk har president Trump vurdert å sparke ham helt siden den dagen han ble valgt til president. Han ville gi Comey en sjanse, men føler nå at han har tatt den riktige beslutningen.

Den endelige beslutningen om å gi FBI-sjef James Comey sparken, ble tatt i går, ifølge Sanders.

Da fikk Comey et brev fra presidenten, hvor han fikk beskjed om at han var avskjediget.

– Comey har begått mange feil

– Comey har begått flere feil som FBI-sjef. Comey har de siste månedene, for å være ærlig det siste året, gjort mange feil. Jeg synes det er forbløffende at demokratene ikke feirer dette, siden mange av dem har bedt om Comeys avgang lenge, sier Sanders.

Hun viste blant annet til at Comey i juli i fjor, da etterforskningen av Hillary Clintons bruk av en privat epostserver var avsluttet, kritiserte Clinton for å være «ekstremt uforsiktig», men anbefalte samtidig ikke at det ble tatt ut tiltale mot henne.

– Comey hadde ikke varslet justisdepartementet på forhånd. Det han gjorde, var som å kaste en kubbe dynamitt inn i departementet, sier Sanders.

James Comey står foran et exit-skilt idet han ankommer for å holde en tale på et universitet

FIKK SPARKEN: Til tross for at president Donald Trump har uttrykt støtte til FBI-sjef James Comey tidligere, fikk Comey tirsdag overraskende sparken.

Foto: Carlos Barria / Reuters

Under to uker før det amerikanske presidentvalget i fjor, besluttet imidlertid FBI å gjenåpne etterforskningen av e-post-saken. Det ble tatt svært godt imot av Donald Trump, som da var presidentkandidat og Clintons motstander i valgkampen.

Trump applauderte jo Comey da, og så sier du at han vurderte å sparke ham allerede da han ble valgt to uker senere? Hva skjedde?, spør en reporter på pressekonferansen.

– Jeg tror dere alle skjønner at det er forskjell på å være presidentkandidat og å være valgt president, sier Sanders.

På spørsmål om de påståtte lekkasjene fra FBI etter at Trump ble president, har spilt inn på avgjørelsen om å sparke Comey, svarer Sanders:

– Du kan ikke benekte at lekkasjene fra FBI har vært et problem, så det har vært med på å gjøre at presidenten har mistet tilliten til ham.

– Vi håper Russland-etterforskningen fortsetter

Da Comey fikk sparken tirsdag, het det i pressemeldingen fra Det hvite hus at Trump hadde tatt beslutningen etter en klar anbefaling fra justisminister Jeff Sessions og viseutenriksminister Rosenstein.

I et notat Rosenstein har skrevet, gir han klart uttrykk for at han ikke kan forsvare Comeys håndtering av den såkalte e-post-saken.

– Rosenstein bestemte helt selv å skrive det notatet, presidenten ba ham ikke om det. Men jeg tilbakemeldingene fra justisministeren og visejustisministeren ble den endelige spikeren i kisten, sier Sanders.

Comey har den siste tiden ledet arbeidet med å etterforske en mulig binding mellom Trump-leiren og Russland. At han nå har fått sparken, har fått flere til å spørre om det er Trumps måte å stanse etterforskningen på.

Dette avviser Sanders.

– Vi oppfordrer FBI til å fullføre denne etterforskningen, sånn at vi kan bli ferdig med den og slå fast en gang for alle at det ikke finnes noen beviser for bånd mellom Trump-kampanjen og Russland, sier Trumps pressetalskvinne.

Hun støtter likevel ikke et økende krav om at det må oppnevnes en uavhengig etterforsker for å granske den mulige russiske innblandingen i det amerikanske presidentvalget.

– Det synes vi ikke er nødvendig, sier Sanders.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt