Hopp til innhold

New York Times: Comey ba om mer ressurser til Russland-etterforskning før han ble sparket

Bare få dager før FBI-sjef James Comey fikk sparken, skal han ha bedt justisdepartementet om mer penger og flere ressurser til å etterforske russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget, ifølge The New York Times. Justisdepartementet avviser på sin side opplysningene.

James Comey

Daværende FBI-sjef James Comey under et vitnemål i kongressen.

Foto: Susan Walsh / AP

Ikke navngitte kilder opplyser til New York Times at Comey ba om økte ressurser på et møte i forrige uke med visejustisminister Rod Rosenstein.

Comey har ledet arbeidet med å etterforske en mulig binding mellom Trump-leiren og Russland.

Da Comey fikk sparken tirsdag, het det i pressemeldingen fra Det hvite hus at Trump hadde tatt beslutningen etter en klar anbefaling fra justisminister Jeff Sessions og viseutenriksminister Rosenstein.

The Washington Times skriver at en talskvinne for det amerikanske justisdepartementet avviser at Comey be Rosenstein om økte ressurser til Russland-etterforskningen i dagene før han ble sparket.

Krever uavhengig etterforsker

Tirsdagens sparking av FBI-sjef James Comey har ført til at stadig flere vil at Kongressen skal oppnevne en uavhengig etterforsker for å granske president Donald Trump.

Demokratenes minoritetsleder i Senatet, Chuck Schumer, er blant de mange som tar til orde for å det, skriver Politico.

Uten en uavhengig etterforsker «vil alle amerikanere med rette mistenke at beslutningen om å sparke direktør Comey var for å dekke over hva som har skjedd», sa Schumer til reportere i Kongressen etter at beslutningen var kjent.

Schumer fikk følge av en rekke demokratiske senatorer i sitt krav om en uavhengig etterforsker.

Samtidig gikk også en rekke republikanere hardt ut mot Trump. Senator Richard Burr, som leder Senatets etterretningskomite, sa at han «var bekymret over timingen og begrunnelsen for oppsigelsen av Comey».

 Oppsigelsesbrevet som Trump underskrev.

Oppsigelsesbrevet som Trump underskrev.

Foto: MANDEL NGAN / AFP

Kan ha vide fullmakter

I dag etterforskes Trump-kampanjen og Russland for mulige forbindelser av etterretningskomiteene i både Senatet og Representantenes hus, i tillegg til at det pågår en FBI-etterforskning.

Kenneth Starr

Kenneth Starr ble oppnevnt som uavhengig etterforsker for å se på ekteparet Clintons befatning med eiendomssaken Whitewater, men hans etterforskning endte med at president Clinton ble stilt for riksrett for å ha løyet om sitt seksualliv.

Foto: Doug Mills / AP

Kravet om en uavhengig etterforsker kommer fordi mange frykter at det republikanske flertallet i de to etterretningskomiteene, ikke vil gjennomføre en fullgod etterforskning.

En uavhengig etterforsker kan enten oppnevnes av justisministeren, eller av Kongressen gjennom et lovvedtak, skriver businessinsider.com.

Grunnen til at uavhengige etterforskere har høy tillit, er at de gjerne er blitt gitt vide fullmakter til å etterforske hvor og hva de vil.

Etterforsket Clinton i eiendomssak

Mens uavhengige etterforskere ble kjent gjennom Watergate-saken, viste riksrettssaken mot president Clinton hvor langt det kan gå med en nidkjær etterforsker.

Kongressen oppnevnte i 1994 den tidligere regjeringsadvokaten Kenneth Starr for å etterforske Bill og Hillary Clintons investeringer i eiendomsprosjektet Whitewater i deres hjemstat Arkansas.

Han fant aldri noe ulovlig i Whitewater-etterforskningen, men utvidet selv etterforskningen til å omfatte president Clintons seksualliv.

Det resulterte i riksrettstiltale mot presidenten for å ha løyet om sitt forhold til Monica Lewinsky.

WATERGATE HEARING JOHN DEAN III Dean

John Dean under en høring i Senatets Watergate-komite 25. juni 1973.

Foto: Anonymous / Ap

Watergate-dømt: Alt de gjør signaliserer at de har noe skjule

En av dem som i sin tid ble tatt av en uavhengig etterforsker er nå 78 år gamle John Dean.

Dean var en nær medarbeider av daværende president Richard Nixon under Watergate-saken og ble dømt til ett-til-fire års fengsel for sin befatning med saken.

Nå uttaler han seg sterkt om Trump etter at oppsigelsen av Trump.

– Ved å gjøre dette, åpner de for så mange spørsmål. Hvordan kan man konkludere på noen annen måte enn at Trump vet at han har problemer? Alt de gjør signaliserer at de har noe å skjule, sier Dean til New Yorker.

SISTE NYTT

Siste nytt