Derfor sier de nei til tyrkisk valgkamp

Flere land i Europa har nektet tyrkiske politikere å holde folkemøter fram mot valget i Tyrkia 16. april. De begrunner det med sikkerhet, integrering og egen valgkamp.

Kvinner i hijab med tyrkiske flagg

LOVLIG: Tyrkiske myndigheter ønsker å arrangere valgkampmøter som dette i Metz i Frankrike i flere europeiske land. Men myndighetene mange steder sier nei.

Foto: Elyxandro Cegarra / AP

Striden mellom Tyrkia og Vest-Europa tiltar, og flere europeiske land har nektet tyrkiske politikere å drive valgkamp i sine land. Det toppet seg i helga da nederlandske myndigheter ikke ville gi utenriks- og familieministrene adgang til landet.

For Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan er hver stemme viktig for å sikre flertall for grunnlovsendringene han ønsker seg, som vil gi ham makt som en utøvende president. Men meningsmålingene er jevne, og stemmeberettigede tyrkere i utlandet blir dermed viktige.

Det er ikke forbudt å drive valgkamp i utlandet. Norske politikere har vært i både India og Spania for å sanke stemmer.

Men nå forbyr altså europeiske land tyrkiske myndigheter å arrangere valgmøter. Begrunnelsene for hvorfor de sier nei, varierer fra land til land:

Nederland

Nederlandske myndigheter har sagt at tyrkisk valgkamp i landet er uønsket.

– Vår oppfatning er at dette er en folkeavstemning for tyrkere i Tyrkia. Det er noe annet hvis tyrkiske ministre inviterer seg selv til å drive valgkamp i Nederland og eksporterer sine tyrkiske konflikter til oss. Det er uønsket, sier utenriksminister Bert Koenders.

Samtidig er det valg i Nederland om få dager. 15. mars kan den høyrepopulistiske Geert Wilders gjøre sitt beste valg noensinne. Han har vridd valgkampen til å handle om innvandring, særlig fra muslimske land, og tyrkiske valgmøter midt i den nederlandske valgkampen er ansett som umulig slik debattklimaet er blitt.

Nederlandske myndigheter er også kritisk til utviklingen i Tyrkia, som de mener går i autoritær retning. Nederlands nei til valgkamp og utestengelsen av ministrene har ført til svært sterke reaksjoner fra Tyrkia.

Østerrike

Østerrike var ett av de første landene som nektet tyrkisk valgkamp. Utenriksminister Sebastian Kurz sa i februar at tyrkiske valgarrangementer på østerriksk jord vil kunne skape friksjon, og hindre integreringen av den tyrkiske minoriteten i landet.

I en pressemelding fra Østerrikes Utenriksdepartement heter det at «selvsagt er Tyrkias president velkommen til å gjeste Europa og Østerrike for bilaterale samtaler. Men vi motsetter oss politiske kampanjer som polariserer Østerrike.»

Tyskland

I Tyskland har det vært lokale myndigheter som har tatt avgjørelsen om å avlyse flere arrangementer. Begrunnelsen har vært sikkerhet og kapasitet.

Gaggenau-ordfører Michael Pfeiffer sa tidligere i måneden at det er sikkerhetsvurderinger som ligger bak, og at avgjørelsen ikke er politisk. Men saken kom mindre enn to uker etter at Tyrkias statsminister Binali Yildirim deltok på et valgkampmøte i Oberhausen, noe som høstet kritikk fra enkelte tyske politikere.

Tyrkias president betegnet forbudene som nazi-metoder, noe som igjen skapte sterke reaksjoner i Tyskland.

Sveits

Også Sveits har brukt lokale begrunnelser for å forby tyrkiske valgmøter som har vært planlagt i flere byer.

Det var ventet mange mennesker og mulige massedemonstrasjoner i flere byer, og politiet sa de ikke kunne garantere sikkerheten, selv med forhøyet vakthold. Nasjonale myndigheter avviste å bistå siden besøket ikke innebar risiko for nasjonal sikkerhet.

Dermed ble valgmøtene i stedet forbudt, ifølge sveitsiske medier.

Men ikke alle land har forbudt tyrkiske møter:

TOPSHOT-TURKEY-NETHERLANDS-POLITICS-ERDOGAN

MEKTIG: Den tyrkiske presidenten kan bli enda mektigere hvis han får ja i folkeavstemningen i april.

Foto: OZAN KOSE / AFP

Frankrike

Frankrike har ikke forbudt tyrkiske valgkamparrangementer, og har i stedet bedt andre land om å besinne seg.

Frankrike ga grønt lys til at den tyrkiske utenriksministeren kunne delta på et politisk møte i Metz og rundt 800 tyrkere var møtt fram:

– Siden møtet ikke var en trussel mot offentlig orden, var det ingen grunn til å forby det. Med tanke på det spente forholdet mellom Tyrkia og flere EU-land, ber Frankrike landene om å besinne seg, sa den franske utenriksministeren, Jean-Marc Ayrault i en uttalelse, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Norge

SVs Petter Eide sa i går at han ønsker at Norge forbyr Tyrkia å drive valgkamp her i landet, og begrunnet det blant annet med at Tyrkia er på vei mot diktatur.

Utenriksdepartementet sier det vil være opp til lokale myndigheter å avgjøre:

– UD er ikke kjent med at tyrkiske regjeringsmedlemmer planlegger å besøke Norge. Vi er gjennom media gjort kjent med at en tidligere tyrkisk parlamentariker vil besøke Norge. Det er opp til lokale myndigheter og politi å ta stilling til denne typen arrangementer.

Det er ventet et arrangement i Drammen i dag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt