Hopp til innhold

President Erdogan: – Nederland er nazilevninger og fascister

Raser etter at Nederland nektet den tyrkiske utenriksministeren landingstillatelse i Rotterdam.

TURKEY-LIRA/ERDOGAN

Tyrkia avholder folkeavstemning i neste måned, for å avgjøre om president Recep Tayyip Erdogan skal få utvidet makt.

Foto: HANDOUT / Reuters

Nederlandske myndigheter nekter et fly med den tyrkiske utenriksministeren Mevlüt Çavusoglu å lande i Rotterdam.

Cavusoglu og andre tyrkiske regjeringsmedlemmer driver for tiden intens valgkamp i forkant av neste måneds folkeavstemning i Tyrkia, der velgerne skal ta stilling til om president Recep Tayyip Erdogan skal få utvidet makt.

Mevlut Cavusoglu

Den tyrkiske utenriksministeren Mevlüt Çavusoglu får ikke delta på et valgmøte i Rotterdam til støtte for den tyrkiske presidenten.

Foto: ADEM ALTAN / Afp

Nederlandske myndigheter vil ikke legge til rette for besøket til den tyrkiske utenriksministeren, og Rotterdams borgermester Ahmed Aboutaleb har forbudt ham å holde valgkampmøte.

– Han har diplomatisk immunitet og alt mulig, så vi vil behandle ham med respekt. Men vi har andre instrumenter til å forby ting i det offentlige rom, sa han fredag kveld.

Bakgrunnen for landingsnekten er angivelig sikkerhetshensyn og den offentlige orden, melder Reuters.

President Erdogan sier at Nederland er «nazilevninger, fascister», ifølge Reuters, og sverger gjengjeldelse. Den nederlandske charge d'affaires til Tyrkia er nå kalt inn på teppet i utenriksdepartementet.

Truer med sanksjoner

Cavusoglu sier at han kommer til å reise likevel, og truer Nederland med sanksjoner om han ikke får delta på valgmøtet, skriver NTB.

– Jeg reiser til Rotterdam i dag. Vi kommer til å innføre tunge sanksjoner mot Nederland dersom de blokkerer besøket, sa Cavusoglu til CNN-Turk lørdag morgen.

Han omtaler også forbudet mot valgkampmøtene som «fascistpraksis», og at det betyr at Europa «inntar neisiden» i den tyrkiske avstemningen.

Tidligere i uka måtte Cavusoglu avlyse et planlagt valgmøte i Hamburg, noe som fra tysk hold ble begrunnet med dårlig brannsikkerhet i lokalet der møtet skulle finne sted.

SISTE NYTT

Siste nytt