En gresk strandpromenade - to forskjellige verdener

GLYFADA/VOULIAGMENI (NRK): Det søte livet i Atens rike forsteder er en tydelig kontrast til det harde livet ellers i store deler av det kriserammede landet. – De som stemte nei, klarer ikke å se det store bildet, sier medlemmer av Hellas økonomiske elite.

Vennepar utenfor cafe

Thomas og Ismeni mener Nei-folket ikke tenker logisk. – De tror de sliter nå, men situasjonen blir mye verre utenfor EU, sier venneparet.

Foto: Su Thet Mon / NRK

Det syder av liv i shoppingområdet Plateia Esperidon, i forstaden Glyfada. Folk går inn og ut av eksklusive butikker, og servitørene jobber hardt for å servere gjestene som nyter ettermiddagssolen på uteserveringene.

Pensjonisten Thomas og hans venninne Ismeni, som jobber i hotellbransjen, nyter en kopp kaffe sammen etter arbeidstid. Samtaleemnet er selvsagt penger.

Venneparet tilhører den øvre middelklassen i Hellas, men det fritar dem ikke fra sparetiltakene som alle grekerne har vært utsatt for i løpet av den siste tiden.

– Jeg er pensjonert, så min eneste inntekt er pensjonen som allerede har blitt kuttet med 40 prosent, sier Thomas, som ikke ønsker å stille med fullt navn.

Profesjonelt har ikke Imeni merket konsekvensene av finanskrisen, men privat sett er hun lei av begrensningene på kontantuttak fra minibankene.

– Jeg jobber veldig hardt for pengene mine. Jeg vil ha tilgang til lønna mi og sparepengene mine. Jeg forstår at det er et nødvendig tiltak, men det er ikke demokratisk, sier hun.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Dyre båter i havna

Ved marinen i Vouliagmeni er det få ting som vitner om at Hellas går gjennom en dyp økonomisk krise.

Foto: Su Thet Mon / NRK

– Nei-folket tenker ikke logisk

Beboerne i forstedene har mer å rutte med enn en gjennomsnittlig greker. Et faktum som gjenspeiles i valgresultatet av søndagens folkeavstemning. 50,6 prosent av innbyggerne i Glyfada og hele 66,5 prosent i nabobydelen Vouliagmeni stemte «Ja».

Venneparet i Glyfada som stemte «Ja», er oppgitte over flertallet som stemte nei til kreditorenes avtale.

– Flertallet av det greske folket vet ikke hva egentlig som foregår. De er ikke utdannede. De tenker ikke logisk. De stemmer kun basert på følelser, sier Thomas.

– De tror at de har mistet mye, men tro meg, De må kjempe mye hardere nå som de har sagt nei. Det er bare en vei videre for Hellas. Vi må bli værende i EU, sier Ismeni.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Strandpromenaden ved Vouliagmeni
Foto: Su Thet Mon / NRK

En strandpromenade – to verdener

På en strandpromenade langs kysten sør for Aten, blir kontrastene mellom rike og fattige grekere enda tydeligere.

På den eksklusive strandklubben Astir Beach, i den rike bydelen Vouliagmeni, betaler velstående grekere 15 til 25 euro i inngangspenger for å nyte livet på stranden, med tilgang til restauranter og full service ved solsengene.

NRK møter småbarnsmødrene Sophia og Iro på vei ut av strandklubben. De smiler og forteller at de har hatt en fin dag i solen med barna.

– Vi kom hit i dag på grunn av barna. Vi valgte stedet fordi det er fint her og de tar kredittkort, enn så lenge. Men dette er ikke noe vi gjør hver dag.

– Vi har også merket effekten av den økonomiske krisen. De siste ukene har det vært mange avlyste bookinger ved hotellet hvor jeg jobber, forteller Sophia.

– Her i Hellas, så vet vi aldri hva som vil skje. Hvis verdien av pengene våre halveres i morgen, så har vi i hvert fall rukket å bruke pengene på å kose oss med barna i dag, sier Iro.

– Nyter det vi har

Kun 10 meter over gaten, finner vi en offentlig strand. Også her koser barnefamilier seg i solen. Men her er det ingen hvite parasoller eller servitører som suser forbi med kalde drinker og fingermat til strandgjestene.

Her møter NRK Andreas som er en sterk og muskuløs mann, med et vennlig smil. Han er 40 år gammel og har ingen fast inntekt.

– Jeg har gjort strøjobber her og der, helt siden jeg mistet jobben. Man må gjøre det man kan for å tjene litt penger, sier han til NRK.

For den gjennomsnittlige greker har hverdagen bare blitt vanskeligere og vanskeligere. Tall fra Eurostat viser at rundt 25 prosent går uten arbeid, og verre blir det dersom statsminister Alexis Tsipras ikke klarer å få en bedre avtale med EU-kreditorene.

– Ting er veldig vanskelig. Vi har allerede mistet så mye. Vi kommer ikke til å ha noe igjen etter dette, dersom de ikke finner en løsning, sier Andreas.

Han kikker over veien og mot den hvite inngangsporten til Astir Beach Club.

– Hva tenker du om at folk betaler 25 euro bare for å komme inn?

– Jeg har hørt at det er veldig fint der inne. Det er sikkert hyggelig å være der, dersom man har penger. Men jeg er ikke sjalu. Jeg er bare glad for at jeg kan slappe av på denne stranden. Det er gratis og vannet er flott. Vi nyter det vi har, sier Andreas.

Han stemte «Nei» og stoler på at statsminister Alexis Tspiras vil klare å hale i land en bedre avtale med kreditorene.

Utsikt mot boligstrøk fra strand
Foto: Su Thet Mon / NRK
Inngang til Astir beach

En solid inngangsport holder uønskede unna og de høye hekkene stenger av for innsyn på Astir Beach.

Foto: Su Thet Mon / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt