Hopp til innhold

For 62 år siden fikk Tyskland hjelp

I 1953 gikk Hellas med på å slette halvparten av Tysklands gigantgjeld etter verdenskrigene. Nå sitter grekerne på andre siden av bordet og ber om en hånd tilbake.

TABLES ARE TURNED

TABLES ARE TURNED: Sammen med rundt 20 andre land ga Hellas og finansminister Leon V. Melas sin støtte til å halvere Vest-Tysklands gjeld i London i 1953. Til høyre forhandler nåværende statsminister Alexis Tsipras med Tysklands statsminister Angela Merkel.

Foto: Philippe Wojazer/AFP / Ap

– Hellas og den nye regjeringen har tidligere kommet med et krav om kompensasjon for den tyske okkupasjonen i andre verdenskrig. Det mener Tyskland er et avsluttet kapittel, sier professor Erik Oddvar Eriksen ved Universitetet i Oslo.

Han forteller om en stygg debatt mellom Tyskland og Hellas.

– For tyskerne er grekerne unnasluntrere, latsabber som ikke gjør jobben. I Hellas ser de på tyskerne som velstående, arrogante og lite solidariske. Det er feil begge veier, men debattene er polarisert, sier Eriksen, som også er direktør ved Arena senter for Europaforskning.

Halverte tysk milliardgjeld

Hellas var blant flere land som halverte Vest-Tysklands gjeld etter verdenskrigene – til 15 milliarder tyske mark i London i 1953. Tyskland betalte sitt siste avdrag på 69,9 millioner euro til kreditorene i 2010.

Samme året startet Hellas gjeldsvekst for alvor, og de fikk første redningspakke på 45 milliarder euro. Nå mener mange grekere at Tyskland må rekke en hånd tilbake - 62 år senere.

Laster Twitter-innhold

Professor Eriksen vil ikke sammenligne situasjonen helt med 1953, men sier likevel:

– Det er klart at de som har lånt penger til grekerne har et ansvar, fordi de skulle vurderer betalingsdyktighten når lånene ble gitt, sier Eriksen.

Nazi-Tyskland

Sammenligningen mellom Nazi-Tyskland og Hellas er, ifølge forsker Asimina Michailidou, noe et mindretall av media og aviser i landet gjør. Samtidig fikk statsminister Alexis Tsipras folket med på å stemme nei til låneavtalen med IMF og EU.

Noe hun mener beviser grekernes skepsis til EU og Tyskland.

– Tsipras har vært forsiktig med å sammenligne med Nazi-Tyskland. Han har likevel sterkt påpekt at grekerne led ekstremt fra invasjonen av Nazi-Tyskland – men likevel viste styrk og solidaritet i oppgjøret etter, sier Asimina Michailidou ved Arena senter for Europaforskning.

Også kjendisøkonom Thomas Piketty påpeker at Tyskland historisk sett aldri har betalt sin egen gjeld, og derfor ikke har noen grunn til å belære andre. Europarådets leder Torbjørn Jagland har støttet Piketty i at grekerne bør få gjelden slettet.

Fire scenarier

Det er ifølge den tyske avisen Der Spiegel fire veier videre:

  • At eurolandene går med på å slette deler av gjelden og blir enige med Hellas om en tredje krisepakke.
  • At eurolandene sletter deler av gjelden. Partene kommer ikke til enighet om en ny krisepakke, men starter i stedet forberedelsene til ordnet gresk utgang fra eurosonen.
  • At det ikke blir noen gjeldslette, men at forhandlingene fortsetter.
  • Ingen gjeldslette og strandede forhandlinger, altså en ukontrollert «grexit».
Kate Hansen Bundt, generalsekreær i Den norske Atlanterhavskomite.

Kate Hansen Bundt, generalsekreær i Den norske Atlanterhavskomite.

Foto: NRK

For tyskerne er det mye historisk stolthet i forhandlingene:

– Tyskland bærer euroen på sine skulder. I alle fall den greske deltakelsen, sier Kate Hansen Bundt, generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomite.

Hun forteller at euroen har vært med på å bygge opp Tyskland etter gjenforeningen av øst og vest, og at valutaen på mange måter er etterkrigs-Tysklands identitet.

– Derfor vil en «grexit» som Tyskland skulle være skyldig i, være vanskelig for Tyskland.

SISTE NYTT

Siste nytt