Hopp til innhold

Derfor gifter de seg to ganger

I dag blir fyrst Albert og Charlene Wittstock mann og kone. Så hvorfor skal de vies igjen i morgen?

Video 64a2953b-bb1e-4c1e-9f0b-92fcaa2a105f.jpg

Video: NRK er tilstedet i Monaco.

Vilde Helljesen, Monaco
Foto: NRK

Dette er helt vanlig i mange katolske land, både for dem med og uten blått blod. I disse landene, som for eksempel Frankrike og Monaco, må par vies borgerlig for at vielsen skal være gyldig, altså ha sivilrettslig gyldighet.

Katolsk gift

Derfor er fyrsteparet gift, og ekteskapet er gyldig, etter den borgerlige vielsen i ettermiddag. Likevel skal de ha en religiøs vielse med erkebiskopen lørdag ettermiddag.

Fyrst Albert er katolikk, og bruden, sørafrikanske Charlene Wittstock, har konvertert og blitt katolikk også hun i forkant av bryllupet. Blant de katolske sakramentene er ekteskapet. Er man katolikk, må man derfor gifte seg i kirken for at man skal være katolsk gift.

Blomster til skytshelgen

Fra den norske kongefamilien kommer kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit, men svenskene stiller også mannsterkt. Kong Carl Gustav og dronning Silvia får med seg alle tre barna, samt kronprinsesse Victorias mann Daniel, til bryllupsfeiring i skatteparadiset.

Den religiøse vielsen foregår utendørs ved fyrstepalasset i Monaco, der det er ventet 3500 gjester. Deretter reiser brudeparet i åpen bil til kirken Sainte Dévote, og det er ventet at hele 200.000 vil være i Monaco for å se kortesjen og hylle brudeparet.

Også fyrstinne Grace Kelly la ned sine brudeblomster i Sainte Dévote-kirken da hun hadde giftet seg med fyrst Rainier i 1956. Sainte Dévote er nemlig Monacos skytshelgen, og kirken har stor betydning for det monegasgiske folk.

SISTE NYTT

Siste nytt