Hopp til innhold

- Ingen kan måle seg med Grace Kelly

MONACO: De to venninnene i det lokale konditoriet gleder seg stort til fyrstebryllupet til helgen. Etter nær 30 år får Monaco igjen en fyrstinne - som har store sko å fylle.

Christine og Marie på konditoriet i Monaco

Venninnene Christine og Marie ser frem til Monacos fyrstebryllup. De er svært begeistret for fyrst Albert - og ikke minst hans avdøde mor Grace Kelly.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Vilde Helljesen, Monaco
Foto: NRK

Nesten 30 år etter tidligere fyrstinne Grace Kellys død, er det nemlig ingen som kan nå helt opp til hennes klasse, mener de to monegaskerne.

Grace Kelly fras da hun giftet seg med fyrst Rainier av Monaco.

Den amerikanske filmstjernen Grace Kelly giftet seg med fyrst Rainier i 1956.

Foto: Ap

– Charlene Wittstock er hyggelig, og sakte, men sikkert, begynner hun å vokse inn i rollen. Hun er en flott, moderne kvinne. Men Grace er Grace, Charlene er Charlene, sier de to venninnene Catherine og Marie til NRK.no.

Charlene er en tidligere toppsvømmer fra Sør-Afrika. Grace var en amerikansk filmstjerne og Oscar-vinner som brakte Hollywood til lilleputtstaten Monaco da hun giftet seg med fyrst Rainier i 1956.

– Ingen kan sammenlignes med Grace. Hun er et ikon, legger de til, mens de gestikulerer og strekker armene i været, som for å vise hvilken toppklasse Grace Kelly tilhørte.

– Kjempeglade i Albert

Flagg i Monaco

Overalt i Monaco, på fasader, flaggstenger og i vinduer, henger både monegaskiske og sørafrikanske flagg.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Christine, innehaveren av konditoriet, har som så mange andre i Monaco, dekorert utstillingsvinduet med hjerter, et bilde av fyrst Albert og hans kommende kone, og flagg - Monacos og Sør-Afrikas flagg side om side.

– Vi gleder oss stort til bryllupet, sier Christine med et stort smil.

Hun er stolt av fyrsten sin. For selv om fyrst Albert har hatt sin andel av oppslag i tabloidene, er han en svært populær mann blant monegaskerne.

– Vi er kjempeglade i Albert. Han er folkelig og ikke snobbete i det hele tatt, sier Christine.

Fyrst Albert tar også folket med på bryllupsfest. Etter at han og Charlene Wittstock har fullført den borgerlige vielsen i tronrommet i fyrstepalasset på fredag, skal paret ut på balkongen og hilse folket for første gang som fyrste og fyrstinne i verdens nest minste stat.

Monegaskerne fikk nemlig tilsendt en invitasjon for et par måneder siden, der de ble invitert til cocktailer og feiring ved fyrstepalassset klokken 18 på fredag. Da skal også borgermesteren overrekke gaven fra folket til fyrsteparet.

  • NRK.no og NRK1 sender direkte fra den religiøse vielsen i Monaco lørdag fra klokken 16.30. Kommentatorer er Wenke Eriksen og Kjell Arne Totland.

Etterlengtet ekteskap

90 år gamle Reine Marie Deffrenne går ofte på tur rundt fyrstepalasset, og hun ser med glede frem mot bryllupet - et etterlengtet sådan.

Reine Marie

Reine Marie Deffrenne (90) håper det nye fyrsteparet får en arving så snart som mulig.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

– Dette har vi ventet på lenge! Det er på tide at Albert gifter seg, sier hun til NRK.no.

Deffrenne er imidlertid skeptisk til aldersforskjellen på 20 år mellom fyrst Albert og Charlene Wittstock, og er ikke i tvil om hva som bør være blant prioriterte gjøremål for de nygifte.

– De bør få et barn så fort som mulig, er 90-åringens klare beskjed.

Det blir i så fall ikke fyrst Alberts første barn. Fra før har han en 19 år gammel datter med en daværende servitrise fra California, og en sju år gammel sønn med en tidligere flyvertinne fra Togo. Men siden begge disse barna er født utenfor ekteskap, er de ikke arvinger til tronen.

Før 2002 kunne det ha betydd slutten for Monaco som suveren stat, da ville Monaco ha gått til Frankrike dersom fyrsten døde uten å ha barn som direkte arvinger.

I april 2002 ble det imidlertid vedtatt en lov som gir fyrst Alberts søsken rett til tronen hvis han dør uten en direkte arving. I dag er det derfor hans søster prinsesse Caroline av Hannover som er nummer én i arvefølgen til Monacos trone.

Onde tunger har spekulert i både om ekteskapet mellom fyrst Albert og Charlene Wittstock inngås av såkalte bekvemmelighetshensyn, og i problemer i forholdet. Denne uken skrev den franske avisen L'Express at Charlene hadde forlatt Monaco kun få dager før bryllupet, noe hoffet i Monaco gikk ut og avviste på det sterkeste.

Tirsdag gjorde også paret selv ryktene til skamme da de overraskende dukket opp på den franske musikeren Jean-Michel Jarres øvelse på havna i Monaco. Jarre skal holde en gedigen konsert for å avslutte bryllupsfeiringen på fredag, og paret møtte opp smilende, hånd i hånd.

NRK.no og NRK1 sender direkte fra bryllupet i Monaco lørdag fra kl 1630.

Bilde av Prins Albert

Bilder av det kommende brudeparet pryder mange utstillingsvinduer, som her i en blomsterforretning som ska levere blomster til vielsene.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt

Avisa New York Times har offentleggjort nye videoar frå Butsja i Ukraina som viser at russiske soldatar bortfører menn som kort tid etter vart funne drepne.

Nye videoar skal dokumentere drap i Butsja

Avisa New York Times har offentleggjort nye videoar frå Butsja i Ukraina som viser at russiske soldatar bortfører menn som kort tid etter vart funne drepne.