Hopp til innhold
Urix forklarer

Derfor er Qatar skjøvet ut i kulden

Mens hyllene i supermarkedene i Doha blir tomme, sender de arabiske statene en klar melding: dere er enten med oss eller mot oss.

Qatar

Mange fly er kansellert og flere land har boikottet Qatar Airlines. Her fra Doha International Airport.

Foto: Hadi Mizban / AP

Først ble den benektet. Telefonsamtalen mellom Qatars Sheikh Tamim bin Hamad al Thani og Irans nylig gjenvalgte president Hassan Rouhani ble rapportert i en rekke arabiske medier, men eksisterte ifølge Doha bare i ondsinnede hackeres fantasi.

Så ble samtalen ble bekreftet på den iranske presidentens offisielle hjemmeside.

Verre: Den skal ha handlet om å styrke forholdet mellom de to landene.

Dette var nok et irritasjonsmoment for Qatars sunniarabiske naboer, med Saudia-Arabia i spissen. I flere år har de sett med stor misnøye på Qatars regionale utenrikspolitikk, som de altfor ofte har ment har vært altfor individialistisk - spesielt når det kommer til støtten til islamistiske bevegelser og forholdet til Iran.

De siste ukene har det tilspisset seg, og nå har de sendt en melding til Qatar, der de i klartekst sier: Dere er enten med oss eller mot oss.

– Dette handler ikke om regimeendring, men om å endre politikken, endre tilnærmingen, sa Anwar Gargash, utenriksminister i De forente arabiske emiratene.

Brudd

Bahrain, Saudi-Arabia, og Egypt De forente arabiske emirater brøt diplomatiske forbindelser med Qatar mandag. Maldivene, den offisielle regjeringene i Jemen og regjeringen i det østlige Libya fulgte etter. Det samme gjorde Jordan, dog i mildere former.

Bruddet går mye lenger enn diplomatiet. Bahrain, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater har sagt at qatarske borgere må forlate landene innen to uker, og forbudt deres egne borgere fra å reise til Qatar. De har også brutt alle forbindelser via land, sjø og luft.

De forente arabiske emirater går enda lenger og forbyr ytringer som støtter Qatar. Slike ytringer kan nå føre til fengselsstraff.

Store konsekvenser for et lite land

Det er liten tvil om at bruddet svir for Qatar.

Over 90 prosent av maten på den lille, ørkendekte halvøya importeres, og den eneste landegrensen er med Saudi-Arabia. Lastebiler med forsyninger er stanset på grensen.

I sosiale medier deles bilder av tomme hyller på supermarkeder i Doha, etter at innbyggere har hamstret mat i frykt for ytterligere eskalering.

Qatar Airways – som har store regionale og globale ambisjoner – er nødt til å ta lange omveier etter at luftrommet er sperret over mange land i regionen. Fly til landene som tar del i boikotten er kansellert.

Qatar

Qatar Airways er nødt til å ta lange omveier etter at luftrommet er sperret over mange land i regionen. Det går hardt utover flypassasjerene på Doha International Airport.

Foto: Hadi Mizban / AP

I tillegg kommer fotball: Qatar er vert for fotball-VM i 2022, og er avhengig av import av byggevarer for mange av de storstilte byggeprosjektene som skal ferdigsstilles før det. Blir krisen langvarig, kan det bli forsinkelser.

Støtte til islamistorganisasjoner

Den offisielle grunnen til bruddet er det Saudi-Arabia og deres allierte mener er Qatars støtte til terrororganisasjoner i Midtøsten.

Mange av de sunniarabiske statene har sett med stor misnøye på Qatars støtte til islamistiske bevegelser, spesielt til Det muslimske brorskapet, som er definert som en terrororganisasjon av Egypt og Saudi-Arabia.

Qatar har også tatt en noe annen linje enn sin mektige nabo i Syria, der Doha har støttet andre grupper enn Riyadh.

I tillegg kommer nå anklager fra Riyadh om at Doha støtter "Iran-støttede terrorgrupper" i Bahrain og i den saudiarabiske provinsen Qatif – anklager Doha kaller "en løgnkampanje" og "fullstendig fabrikasjon."

Videre anklager Saudi-Arabia Qatar for å støtte den iransk-støttede Houthi-militsen i Jemen – til tross for at Qatar har sendt 1000 soldater til Saudi-Arabias to år lange krig mot houthiene.

Trump-besøk

Vel så viktig for de arabiske statene er det å sende en melding om forholdet til Iran. Et varmere forhold til den sjiamuslimske regionale stormakten går på tvers av det saudiarabiske prosjektet om å isolere Iran mest mulig.

Qatar Timeline

Flere moderne og høye bygninger har reist seg i Doha.

Foto: Kamran Jebreili / AP

At bruddet kommer nå, like etter USAs president Donald Trumps vellykkede (sett med saudiske øyne) besøk til Riyadh, er neppe tilfeldig. Under besøket mante Trump til kamp mot det han kalte "Irans rolle i terror" og ba om økt isolasjon av landet. Han ba også om at de arabiske landene måtte gå sammen i kampen mot ekstremisme.

Spesielt uttalelsene om Iran ble godt mottatt blant til de saudiske herskerne, som de siste årene har sett med stor misnøye på det de mente var president Obamas mykere linje mot Iran, spesielt gjennom atomavtalen.

Med slik retorikk fra Trump kan Saudi-Arabia ha følt seg modigere, og det kan ha bidratt til en tøffere tone mot dem som viker fra linjen.

De-eskalering

Om bruddet fører til at Qatar i større grad følger sine naboers regionale utenrikspolitikk, gjenstår å se.

Historien tyder på det: Bahrain, Saudi Arabia og De forente arabiske emirater kuttet diplomatiske forbindelser med Qatar i 2014. Ambassadørene var hjemkalt i ni måneder, før konflikten ble løst gjennom dialog og løfter fra Qatar om å ikke blande seg inn i de andre Gulflandenes interne anliggender. En del kommentatorer mener at det blant annet ga seg utslag i en mindre kritisk dekning av landene på Al Jazeera, den Doha-baserte kringkasteren.

Qatar Timeline

Finansdistriktet i Doha.

Foto: Saurabh Das / AP

Uttalelser fra Doha gir indikasjoner på at krisen kan løses denne gangen også. Qatars utenriksminister sier Doha ikke vil gjengjelde boikotten og er klar for mekling gjennom Kuwaits Sheikh Sabah al Ahmad al Jabar al Sabah. Kuwait står sammen med Oman utenfor boikotten.

– Vi ønsker en dialog med åpenhet og ærlighet, sa utenriksminister sheikh Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani til Al Jazeera.

Qatars emir snakket med den kuwaitiske lederen natt til tirsdag, og besluttet å utsette en varslet tale i går for å gi Kuwait en mulighet til å forbedre den spente situasjonen.

Nærmere Iran

Hvis krisen ikke løses, er alternativet at Qatar beveger seg nærmere Iran og Tyrkia.

I statlige iranske medier blir president Rouhani oppfordret til å utnytte den arabiske splitten. Og både Iran og Tyrkia har tilbudt å kompensere for boikotten, blant annet ved å sende matforsyninger. Qatarske myndigheter skal være åpne for dette.

Skulle Qatar få tettere bånd til Iran, vil også amerikanske myndigheter få et dilemma: Qatar er hjem til den største amerikanske militærbasen i Midtøsten, mens forholdet til Iran er blitt langt verre under president Trump.

SISTE NYTT

Siste nytt