Trump ut mot Qatar – Pentagon takker landet for støtten

Donald Trump antyder at hans besøk til Saudi-Arabia har bidratt til isfronten mellom Qatar og en rekke arabiske land. Pentagon vil ikke kommentere presidentens uttalelser.

GULF-QATAR/

Donald Trump kritiserte Qatar i en Twitter-melding tirsdag. Her holder han en tale under statsbesøket i Saudi-Arabia nylig.

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

«Så godt å se at besøket i Saudi-Arabia med kongen og 50 land allerede gir resultater», skriver USAs president Donald Trump på Twitter i dag.

«De sa de skulle gå hardt ut mot finansiering av ekstremisme, og alt pekte mot Qatar. Kanskje dette blir begynnelsen på slutten på terrorismens grusomheter?»

Laster Twitter-innhold

Med Saudi-Arabia i spissen har land som Bahrain, Egypt og De forente arabiske emirater denne uken brutt alle diplomatiske bånd til Qatar. De beskylder landet for både å støtte ytterliggående sunnimuslimske grupper og for å smiske med Iran.

Nå går Trump langt i antyde at han har mye å gjøre med isfronten. Og flere analytikere har pekt på nettopp Trumps Midtøsten-reise som én viktig årsak til krisen.

– Jeg tror Trumps besøk til Saudi-Arabia kan ha hatt sterk medvirkning til det som skjer nå. Han ga beskjed om at han står bak den utenrikspolitiske agendaen til Saudi-Arabia og De forente emirater, sa Reier Møll Schoder, redaktør for nettsiden Den arabiske halvøy, til NRK i går.

Pentagon vil ikke kommentere

Det amerikanske forsvarsdepartementet ønsket ikke kommentere Trumps Twitter-uttalelser direkte, og takket isteden Qatar for støtten til USAs militærbase i landet og skrøt av deres «varige forpliktelse til regionens sikkerhet», melder Reuters.

– Vi har ingen planer om å forandre vår holdning til Qatar, sa Jeff Davis, talsperson for Pentagon, på tirsdag.

Basen i Qatar, hvor 11.000 amerikanske soldater er stasjonert, er USAs største i Midtøsten, ifølge CNN.

Davis ville heller ikke svare på spørsmålet om hvorvidt Qatar støtter terror.

– Jeg er ikke riktig person å spørre om det, sa han.

– Villig til å snakke

Det er så langt gjort flere forsøk på mekling. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har ringt flere av lederene i de involverte landene, og Franrikes president Emmanuel Macron har også snakket med emiren i Qatar. Ifølge en talsperson, støtter Macron alle grep for å minske spenningen og kan snakke med alle parter.

Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir har kommet med flere krav for at forholdet mellom landene skal gå tilbake til normalt. Qatar må blant annet kutte støtten til Hamas i Palestina og Det muslimske brorskap, sier Al-Jubeir til Reuters.

– Ingen ønsker å skade Qatar. Qatar må bestemme hvilken retning de skal bevege seg i, sier han.

Qatar, som hele tiden har avvist anklagene om at de støtter terrorisme, sier de er åpne for å forhandle.

Utenriksminister Minister Sheikh Mohammed bin Abdulrahman al-Thani sier til CNN
International at de vil promotere fred i regionen, og at de kjemper mot terrorisme.

– Vi er villige til å sitte og snakke, sier han.

Anklager Trump for farlig opptrapping

Tysklands utenriksminister Sigmar Gabriel beskylder Trump for å nøre opp under konflikter i Midtøsten.

I tillegg til sanksjonene mot Qatar, mener Gabriel at Trump bidrar til et nytt våpenkappløp i regionen og viser til de enorme våpenavtalene den amerikanske presidenten nylig hevdet å ha inngått med de arabiske kongedømmene ved Persiabukta.

– Denne politikken er fullstendig feil og er bestemt ikke Tysklands politikk. Jeg er svært bekymret for den dramatiske opptrappingen og konsekvensene for hele regionen, sier han i et intervju som publiseres i avisen Handelsblatt onsdag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt