– Absurd regjeringssammensetning

STOCKHOLM (NRK): Socialdemokraternas leder Stefan Löfven blir etter alt å dømme ny statsminister i Sverige på fredag. Både Vänsterpartiet og Moderaterna truer med å avsette ham.

Ulf Kristersson

SUR: Moderaternas leder Ulf Kristersson kaller regjeringssammenslutningen mellom Socialdemokraterna og hans tidligere borgerlige allianse for absurd. Han sier han kommer til å forsøke å avsette Löfven ved første mulighet.

Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS

– Dette har vært en høst som ikke kan sammenliknes med noen annen i svensk politikk. Jeg trodde ikke det skulle bli så vanskelig, sa talmann Andreas Norlén da han traff pressen sammen med Stefan Löfven onsdag ettermiddag.

129 dager etter valget til den svenske Riksdagen kunne Norlén omsider bekrefte at en ny statsminister står på trappene:

– Klokka 14 i dag foreslår Riksdagen at Stefan Löfven velges til statsminister.

Den formelle avstemninga skal skje i Riksdagen klokka 11 fredag 18. januar.

Löfven takket for nominasjonen og tilliten, dersom han blir valgt på fredag.

– Det har falt mange harde ord, og det er lett å få inntrykk av at svensk politikk preges av uforsonlighet. Jeg ønsker å poengtere at det finnes felles syn i mange spørsmål, sa Löfven.

129 dager etter valget til den svenske Riksdagen kunne talmann Andreas Norlén omsider bekrefte at en ny statsminister står på trappene, nemlig Stefan Löfven.

– Vi setter en grense for regjeringa

Tidligere på onsdag kom den avgjørende utviklinga som banet vei for Löfven. Da opplyste Vänsterleder Jonas Sjöstedt at klausulen om at partiet hans ikke skulle få innflytelse dersom Löfven ble statsminister i praksis var fjernet.

Ifølge Sjöstedt hadde partene blitt enige om et antall punkter som Löfven skal kjempe for dersom han blir statsminister, og som derfor gjorde ham mer spiselig for Vänsterpartiet.

– Vänsterpartiet legger ned sine stemmer på fredag, noe som gjør det mulig for Löfven å bli statsminister, men partiet kommer til å stemme ham ned i et mistillitsavstemning om regjeringa går inn for en politikk som går over partiets grenser, sa Sjöstedt.

Vänsterlederen la til at han har tillit til at Löfven i neste regjeringsperiode blant annet kommer til å kjempe for å styrke arbeidslivsrettigheter, men understreket også at det fortsatt er såpass mye uenighet at de ikke kan være en del av regjeringssamarbeidet.

– Vi har satt en grense for hva regjeringa kan gjøre, utdypet Vänsterlederen.

Overfor NRK understreker Sjöstedt at det grunnliggende målet var å hindre at Sverigedemokraterna ville få regjeringsmakt sammen med de borgerlige.

Vänsterpartiets leder Jonas Sjöstedt sier det viktigste med å gjøre Löfven til statsminister var å hindre Sverigedemokraterna å få regjeringsmakt.

Vänsterpartiets leder Jonas Sjöstedt sier det viktigste med å gjøre Löfven til statsminister var å hindre Sverigedemokraterna å få regjeringsmakt.

De borgerlige byttet side

I helga ble det klart at Centerpartiet og Liberalerna, som har vært en del av den borgerlige blokken Alliansen, vil gi grønt lys for en regjering ledet av Socialdemokraternas Stefan Löfven.

For å få godkjent det alternativet trengte Löfven støtte fra Vänsterpartiet i avstemninga fredag.

Onsdag sa Vänsterpartiet Jonas Sjöstedt altså at de slipper fram Löfven på tross av uenighetene.

– Absurd regjeringssammensetning

Moderaternas leder Ulf Kristersson mener hans tidligere alliansepartnere Centerpartiet og Liberalerna har blitt lurt i et politisk spill.

– Dette er en absurd regjeringssammenslutning som ikke bygger på noe annet enn hestehandel og løfter som ikke kan oppfylles, sier Kristersson.

Jimmie Åkesson

Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson møtte også Riksdagens talmann onsdag. Han tror Sverige får en ny statsminister denne uka. Han mener det er uheldig for sitt eget parti, men sier de gir muligheter til å være aktive i opposisjon.

Foto: Petter Oulie-Hauge / NRK

– Centerpartiet og Liberalerna har blitt lurt. Sakspolitisk finnes det ingen fordeler i det hele tatt for de partiene som støtter regjeringa og som styrer på Vänsterpartiets vilkår, mener lederen for Moderaterna, som tidligere ble vraket som statsministerkandidat.

Han mener Centern og Liberalerna kun blir støttepartier, og at han kommer til å gripe første og beste mulighet til å avsette Löfven-regjeringa, selv om det innebærer at han må gå til felles sak med Vänsterpartiet.

Mandag sa Vänsterpartiet at de ikke ønsket å støtte samarbeidet mellom Centerpartiet, Liberalerna og Socialdemokraterna fordi de tre partiene i sin pakt eksplisitt har blitt enige om at en forutsetning for samarbeid er at Vänsterpartiet ikke skal få noen innflytelse i regjeringa i den kommende perioden.

Det vakte sinne hos mange i Vänsterpartiet.

SISTE NYTT

Siste nytt