Får mer tid til å komme til enighet i regjeringskaoset i Sverige

Vänsterpartiets partileder Jonas Sjöstedt gjorde det mandag klart at partiet ikke vil stemme for Stefan Löfven som statsminister. Dermed er regjeringsspørsmålet i Sverige fortsatt ikke avklart – 127 dager etter valget i Sverige. Nå utsettes fristen for å komme til enighet.

Vänsterpartiets partileder Jonas Sjöstedt gjorde det klart at partiet ikke vil stemme for Stefan Löfven som statsminister.

Vänsterpartiets partileder Jonas Sjöstedt gjorde det klart at partiet ikke vil stemme for Stefan Löfven som statsminister.

Sjöstedt kom med uttalelsen under en pressekonferanse i Stockholm etter at han hadde hatt et møte med Riksdagens talmann – svenskenes svar på stortingspresident.

Dermed ligger det an til at Lövfen ikke får flertall når Riksdagen onsdag skal stemme over om han skal fortsette som statsminister.

I ettermiddag ble det klart at Riksdagens leder Andreas Norlén utsetter statsministeravstemningen i Sverige til fredag. Onsdag holder han nye møter med partilederne i Riksdagen.

Socialdemokraterna og Miljöpartiet inngikk i forrige uken en avtale med Centerpariet og Liberalerna, men ettersom Vänsterpartiet har sagt nei blir det ikke flertall for Löfven.

Les hele den 16 sider lange avtalen (pdf)

– Denne avtalen mellom de fire partiene har ikke Vänsterpartiet hatt noe med å gjøre. Vi kommer derfor ikke til å støtte regjeringen, sa Vänsterpartiets partileder Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiets paritleder Jonas Sjöstedt

Vänsterpartiets partileder Jonas Sjöstedt

Foto: Stina Stjernkvist/TT / NTB Scanpix

Spenning rundt Vänsterpartiets valg

Det var knyttet spenning til hvordan Vänsterpartiet ville stille seg til den nye regjeringen.

Delvis skyldes spenningen en del punkter i avtalen om de fire partiene som inneholder borgerlig politikk.

I tillegg står det i avtalen at Vänsterpartiet ikke skal få noe politisk innflytelse i regjeringen i den kommende mandatperioden. Det punktet har vakt sinne hos mange i Vänsterpartiet.

Endelig resultat fra riksdagsvalget i Sverige

Parti

Oppslutning

Endring
fra 2014

Mandater

Endring
fra 2014

Socialdemokraterna

28,26 %

- 2,75

100

- 13

Miljöpartiet de gröna

4,41 %

- 2,47

16

- 9

Vänsterpartiet

8,0 %

+ 2,29

28

+ 7

Moderaterna

19,84 %

- 3,49

70

- 14

Kristdemokraterna

6,32 %

+ 1,75

22

+ 6

Centerpartiet

8,61 %

+ 2,49

31

+ 9

Liberalerna

5,49 %

+ 0,07

20

+ 1

Sverigedemokraterna

17,53 %

+ 4,68

62

+ 13

Åpner for løsning

Under pressekonferansen sa partileder Jonas Sjöstedt at han vil forhandle videre med Löfven om punktet om partiet ikke skal få noen innflytelse.

– Det er en utrolig unik og merkelig ordning og for oss fullstendig uakseptabel. Det godtar vi ikke, sa Sjöstedt.

Statsminister Stefan Löfven

Statsminister Stefan Löfven kan fortsatt komme til å få fortsette i jobben.

Foto: Sören Andersson/TT / NTB scanpix

Partilederen sa at han forstod at partiet ikke ville være en del av et budsjettforlik, men krever å få være med i forhandlinger i andre spørsmål.

– Vi vet at vi ikke kommer til å være noen del av deres budsjettsamarbeid, men å gå derfra til å si at vi ikke skal ha noe samarbeid er helt uakseptabelt, sa han.

Löfven ser muligheter

På en pressekonferanse mandag formiddag sa Stefan Löfven at han ser muligheter for å samarbeide med Vänsterpartiet fremover.

– Vi kommer aldri til å sidestille Vänsterpartiet med Sverigedemokratena, sa Stefan Löfven.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpariet og Liberalerna har til sammen 167 representanter i den 349 seter store Riksdagen.

De er dermed avhengige av at Vänsterpartiets 28 mandater avstår fra å stemme i stedet for å stemme imot, for at det skal bli flertall for den nye regjeringen.

Tror på løsning

NRks politiske kommentator Magnus Takvam sier at nå skal Vänsterpartiet og Löfven ha samtaler.

– Så får vi se om garantiene og presiseringene fra Löfven er så gode at Vänsterpartiet til slutt bestemmer seg for å avstå fra å stemme, sier Takvam.

Han legger til at de fleste svenske kommentatorer tror det er den mest sannsynlige løsningen.

SISTE NYTT

Siste nytt