NRK Meny
Normal

Den blodigste dagen i Libanon

Minst 55 sivile er i dag drept i det israelske angrepet på Libanon, og dagen er den blodigste til nå i den ukegamle krigen.

Luftangrep Tyr 18. juli
Foto: Hassan Ammar / Scanpix/AFP

Bare i landsbyen Srifa nær havnebyen Tyr ble 21 sivile drept.

Israelske kampfly, helikoptre og kanonbåter deltok i det to timer lange angrepet, som jevnet deler av Srifa med jorda.

21 ble drept og minst 30 andre såret i angrepene, ifølge det lokale politiet.

Til sammen skal 55 mennesker være drept i israelske angrep på Libanon i natt og i morgentimene, ifølge politiet og den libanesiske sikkerhetstjenesten.

Massakre

– En massakre er blitt gjennomført i Srifa, sier landsbyens ordfører Afif Najdi til fjernsynskanalen Al Arabiya.

– Flere titall personer er døde, og ødeleggelsen er massiv. Nødhjelpstjenestene slukker branner, men de kan ikke gå inn i husene for å hente ut døde, sier Najdi.

Samtidig melder Libanons sikkerhetstjeneste om store tap i israelske luftangrep andre steder øst og sør i Libanon, og Hizbollah sier at en av geriljaens krigere er blitt drept.

Angrepene rammet blant annet Ghaziyeh og Salaa nær Tyr, den sørlige grensebyen Rmaish, de østlige landsbyene Nabi Sheet og Maarabun og flere områder rundt Beirut.

 

Israelske stridsvogner nær Libanons grense
Foto: Ariel Schalit / Scanpix/AP

Bakkestyrker krysset grensen

Tidligere i dag rykket israelske bakkestyrker inn i Sør-Libanon for å angripe Hizbollah-stillinger.

– Det er snakk om avgrensede angrep og nålestikkoperasjoner, sier en talsmann for den israelske hæren.

– Det er ikke utenom det vanlige. Dette har skjedd nær grensa, legger han til.

Israelske soldater har krysset grensa for å ødelegge Hizbollah-stillinger flere ganger de siste dagene, og har etterpå returnert til Israel. Men den israelske hæren vil heller ikke utelukke en større operasjon med bakkestyrker inn i Libanon på et senere stadium.

Israel innledet flyangrep mot Libanon etter at Hizbollah kidnappet to israelske soldater i et raid over grensa for ei uke siden.

Rakett mot Haifa

Flere personer ble lettere såret da raketter ble skutt fra Libanon mot havnebyen Haifa i Israel i dag, ifølge vitner og sykehuskilder.

En av rakettene rammet en tom restaurant ved sjøsiden i Haifa, som er Israels tredje største by. Raketten etterlot seg et dypt krater, og vinduer i nærliggende bygninger ble blåst inn.

– Jeg var tilfeldigvis på sjøsiden da raketten eksploderte. Det var intet forvarsel, ingen sirener. Jeg kjente bare et tungt, tordnende slag mot bakken og hørte skrallingen av glass som knuste, forteller øyenvitnet Victor Menasse.

 Vil fortsette

Israels statsminister Ehud Olmert sa i ettermiddag at den israelske militære kampanjen mot Hizbollah vil fortsette "så lenge det er nødvendig" for å sette fri de to bortførte israelske soldatene og sikre at Hizbollah ikke lenger er en trussel mot Israel.

Olmert sier også at det ikke vil bli ført noen forhandlinger med Hizbollah.

Les UDs vurdering av situasjonen i Libanon her.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt