Hopp til innhold

Den amerikanske studenten som ble løslatt av Nord-Korea er død

Otto Warmbier (22) ble holdt fanget i 17 måneder og hadde alvorlige hjerneskader da han ble løslatt.

FILE PHOTO - Otto Frederick Warmbier is taken to North Korea's top court in Pyongyang North Korea

Otto Warmber etter pågripelsen i Nord-Korea i fjor.

Foto: Kyodo / Reuters

Familien opplyser om dødsfallet i en uttalelse via et sykehus i hjembyen Cincinnati i Ohio. Han døde hjemme og var omgitt av familien.

– Det er vår triste plikt å fortelle at vår sønn, Otto Warmbier, har fullført reisen hjem. Han døde i dag [mandag] klokka 14.20, skriver familien.

22-åringen var i en såkalt persisterende vegetativ tilstand med svært alvorlige hjerneskader da han ankom USA i forrige uke, etter å ha blitt holdt i nordkoreansk fangenskap i over 17 måneder.

Han sonet en dom på 15 år i en arbeidsleir for å ha stjålet en propagandaplakat mens han var på turistbesøk i landet.

– Den forferdelige torturbehandlingen utført av nordkoreanerne sørget for at det ikke var noe annet utfall enn det triste vi opplevde i dag, sier familien.

– Da han kom hjem, var han ikke i stand til å snakke, se eller reagere på verbale beskjeder. Han så svært ukomfortabel ut. Selv om vi aldri fikk høre stemmen hans igjen, ble ansiktsuttrykket hans endret etter én dag. Han opplevde fred. Han var hjemme, og vi tror at han merket det, skriver de videre.

Det er ikke bekreftet hvordan eller når han pådro seg skadene. Nord-Korea hevder det skyldes botulismeforgiftning og bruk av en sovepille. Amerikanske leger bestrider dette og sier de ikke har funnet spor av den farlige nervegiften.

USAs president Donald Trump fordømmer det «brutale» nordkoreanske regimet.

– Dårlige ting skjedde, men han kom seg i det minste hjem til foreldrene, sa Trump til pressen kort tid etter at nyheten ble kjent.

Tre amerikanske statsborgere blir fortsatt holdt fanget i Nord-Korea, ifølge AP. USA anklager regimet for å bruke dem som brikker i det politiske spillet mellom landene.

Warmbier

Warmber var i koma da han ble flydd hjem til USA fra nordkoreansk fangenskap.

Foto: John Minchillo / AP
Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt