Hopp til innhold

Demonstranter forsøkte å storme parlamentet i Hongkong

Politiet i Hongkong brukte tåregass og køller og skjøt med gummikuler mot demonstranter som forsøkte å ta seg inn i parlamentet.

Det er voldsomme sammenstøt mellom politi og demonstranter i Hongkong. FOTO: AP

PROTEST: Det var voldsomme sammenstøt mellom politi og demonstranter i Hongkong onsdag. FOTO: AP

Også i helgen tok enorme folkemengder til gatene for å demonstrere mot et omstridt lovforslag, men i dag ble situasjonen enda mer spent da det ble kraftige sammenstøt mellom politiet og demonstrantene.

Den foreslåtte nye loven vil åpne for å utlevere etterlyste personer til det kinesiske rettsvesenet. Hongkong er en del av Kina, men har stor grad av selvstyre og et eget rettsvesen.

Mange har ytret bekymring for at lovforslaget i praksis vil bety å åpne for å utlevere politiske aktivister og sende Beijings meningsmotstandere i hendene på et lukket, kinesisk rettsvesen.

I protest mot lovforslaget blokkerte demonstrantene inngangen til parlamentet, hvor lovforslaget skulle ha blitt behandlet i dag. Etter hvert forsøkte også demonstranter å ta seg inn i bygningen.

Flere tusen demonstranter hadde også blokkert hovedveiene ved parlamentet, og trafikken i sentrum av Hongkong stoppet helt opp, melder The Guardian

Tåregass og vannkanoner

Politiet svarte med å bruke køller, tåregass, gummikuler og vannkanoner mot demonstrantene, skriver AFP.

Videobilder fra Hongkong viste demonstranter som rev ned politibarrikader, kastet hjelmer og andre gjenstander mot politiet.

Myndighetene opplyser til BBC at 72 personer foreløpig er skadet i tumultene, for to av dem skal tilstanden være alvorlig. I tillegg har 21 polititjenestemenn pådratt seg skader, ifølge myndighetene.

Det er voldsomme sammenstøt mellom politi og demonstranter i Hongkong. FOTO: AP

PROTEST: Det er voldsomme sammenstøt mellom politi og demonstranter i Hongkong. FOTO: AP

Laster Twitter-innhold

Utsetter behandlingen av lovforslaget

Høringen av den nye loven var planlagt klokka 11 lokal tid, men ble utsatt på grunn av den massive demonstrasjonen.

Det er forventet at den lovgivende forsamlingen på nytt skal forsøke å stemme over forslaget 20. juni, skriver BBC.

Hong Kong Extradition Law

TAR NED BARRIKADENE: Demonstrantene bruker barrikadene som stiger for å klatre over veiskillene.

Foto: Kin Cheung / AP

Demonstrantene hadde på forhånd varslet at de ville omringe lokalene til den lovgivende forsamlingen.

Sittende under en paraply, sier en ung kvinne som ikke vil bli navngitt, til The Guardian.

– Mange mennesker føler at dette er det siste slaget, og vi må kjempe mot det. Jeg skulle ønske regjeringen ville lytte. Regjeringen burde jobbe for folket, ikke omvendt.

Fire fremtredende Hongkong-politikere, blant dem en tidligere minister, ber i et opprop dagens regjeringssjef Carrie Lam om å snu i lovsaken.

– Vi er innfødte hongkong'ere som elsker byen og landet vårt. Vi ber Hongkongs leder trekke lovforslaget så raskt som mulig, slik at det er mulig å diskutere fornuftig, heter det i det åpne brevet.

Takker demonstrantene

Claudia Mo, som er politiker og journalist i Hongkong, takket demonstrantene som var til stede.

– Vi undervurderer de unges makt i Hongkong, og vi takker dere, sa hun i en video på Twitter.

– Hongkongs leder Carrie Lam er en liten dukke for Beijing. Hun gjør det Beijing-sjefene forteller at hun skal. Hongkong er hennes andrevalg når det kommer til jobb og karriere, fortsatte Mo.

Laster Twitter-innhold

En frilansjournalist som jobber for The Guardian var inne i salen i den lovgivende forsamlingen på det tidspunktet forhandlingene skulle starte.

«Salen var helt tom», skriver journalisten på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Paraplyer

Flere har dratt paralleller fra de nåværende demonstrasjonene til masseprotestene som lammet deler av Hongkong i drøyt to måneder i 2014, også kjent som paraplybevegelsen.

Også onsdag hadde mange demonstranter med seg paraplyer, som både har symbolsk verdi og blir brukt som beskyttelse mot politiets pepperspray.

Mange demonstranter hadde kledd seg i svart og bar beskyttende munnbind, mens andre hadde skrevet telefonnummer til advokat på ermene med tusj.

demonstrasjon hongkong
Foto: Kin Cheung / AP
Titusenvis av mennesker protesterer mot den nye utleveringsloven som var planlagt behandlet av lovgivningsrådet i dag.

SISTE NYTT

Siste nytt